MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Ben de bir öğrenciyi evime aldım’ dedi: ‘Güvenli aile’ projesi yaygınlaşmalı
Yerel Yönetimler
22 Eylül 2021 Çarşamba 12:06

'Ben de bir öğrenciyi evime aldım’ dedi: ‘Güvenli aile’ projesi yaygınlaşmalı

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, yüksek kira ve yurt fiyatları sebebiyle öğrencilerin yaşadığı sorunlara çözüm için harekete geçtiklerini söyledi. Bazı tesisleri hızla yurda çevirdiklerini söyleyen İduğ, “ İzmir genelinde pandemi döneminde başlatılan güvenli aile projesi yaygınlaşmalı.Çocuğunuz başka şehirde bir üniversite kazandığında yurt kazanamıyorsa güvenli aile bir odasını öğrenciye vererek yardımcı olabilir. Biz de o ailenin 1 aylık gıda ücretini karşılayabiliriz. Annem dedi ki, ‘ben bir kız çocuğu alabilirim’. Bende Antakya'dan bir öğrencimizi aldım” dedi.

EGEDESONSÖZ- Bornova Belediye Başkan Mustafa İduğ, SonSöz TV’de katıldığı programda Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programda son dönemde öğrencilerin canını yakan yüksek kira ve yurt ücretleri vardı.

Deprem ile birlikte Bayraklı’dan Bornova’ya kaçışın olduğunu bunun da fiyatları etkilediğini söyleyen Başkan İduğ, “Bayraklı'dan ayrılan birçok insan Bornova'ya taşındı. 8 bin kişi geldi. Bu bir arz talep meselesi. Bornova’daki hem pandemi koşulları hem deprem fiyatlarına artmasına neden oldu. İnşaat maliyetlerinin artmasını da göz önüne alırsanız bir artış var” dedi.

KAHVALTI DAHİL FİYAT 500-600 TL
Fiyat artışları sebebiyle öğrencilerin mağdur edilmemesi için bazı tesisleri yurt haline getirdiklerini belirten Başkan İduğ, “duyarlılık çok önemli. Bu milliyetçilik gibi bir şey. Bunu hissederseniz fırsatçılara izin vermemiş olursunuz. Biz neler yapabiliriz… Bornova Belediyesi mevcut hizmet binaları dışında kültür merkezi gibi daha az faaliyetleri olan yerlerin yurda dönüştürülmesi, her ilçede bu tip binaların yurda dönüştürülmesinde fayda olacak. Bizim önce Tuborg tesisi değdiğimiz alanı, hemen misafirhaneye dönüştürdük. 40-50 kişilik yeri üniversiteli öğrencilere bugün itibari ile vereceğim. Sağlıklı yaş alma merkezim var. Pandemi dolayısıyla pek etkin değil. 2 katlı 36 kişinin kalacağı yer orayı lojman haline getirdik. Kız öğrenci yurdumuzu 4 ve 6 kişilik odalara çevirerek 140 kişilik bir alana çevirdik. Bornova'da yapılması gereken başka bir şey daha var. Bizim odalarımızda yatak-TV vardı. Yatak sayısını arttırdık. Bize bugün yurt lazım ve proaktif çalışmalara gerek var. Bize bağış yapılan ve kreş yapılması için konuştuğumuz 2 yer var onların 2'sini yurtlara dönüştüreceğiz. Önümüzdeki yıl biz Bornova'da 500 kişilik öğrenci yurduna sahip olacağız. Bornova Belediyesi’nin kahvaltı dahil fiyatı 500-600 TL. Öğrencilerin doğru yerde barınmasını sağlayacak eğitimler yapması lazım. Üniversitelerin kendilerine ait büyük binalar ve bir planlama yapması lazım. Bu gerek özel sektör gerek belediyeler ile yapılabilir” ifadelerini kullandı.

AİLELERE ÇAĞRI
Pandemi sürecinde başlayan “güvenli aile” projesinin yaygınlaşması gerektiğini söyleyen İduğ, “Bu konu sadece ilçe belediyelerinin çözebileceği bir konu değil. Bornova ve İzmir halkı güvenli aileler ile çözebileceği bir konu. Empati yapılacak. Çocuğunuz başka şehirde bir üniversite kazandığında yurt kazanamıyorsa bir odasını güvenli aile tarafında odasını öğrenciye vererek yardımcı olabilir. Bizde o ailenin 1 aylık gıda ücretini karşılayabiliriz. Annem dedi ki, ‘ben 1 kız çocuğu alabilirim’. Bende Antakya'dan 1 öğrencimizi aldım. Güvenli aile projesi pandemi öncesi vardı. Bunu yaparken ben ilçe sağlık müdürüm ile birlikte öğrencileri haftalık covid testlerini yaparak aileye bu sonuçları kontrol ederim. Beslenme konusundaki giderleri karşılarım. Bunu her belediye yapabilir. Yurt konusunu misafir üniversiteli ailelerin de katılacağı bir çalışma ile azaltabiliriz” diye konuştu.

Hollanda’da yüksek katlı yurtların olduğunu ve bunun örnek olabileceğini belirten Başkan İduğ, “Biz Genel Başkanımızın söylediğini yerine getiren bir belediyeyiz ancak daha fazlası yapılması lazım.  Türkiye'de eğitimle ilgili konuda nitelikli öğrencilerin İzmir'e gelmesi için bu sorunların aşılması lazım. Yapılmış olan projeleri kopyalayacağız. Benim oğlum Hollanda Devlet Üniversitesi'ni kazanmıştı. Ben gittiğimde 400 Euro'ya tek kişilik bizim TOKİ binaları gibi yüksek katlı yurtları gördüm. Bu iyi bir örnek” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz