MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'İkinci çeyrekte çift haneli büyüme bekliyoruz'
Ekonomi
25 Haziran 2021 Cuma 10:49

'İkinci çeyrekte çift haneli büyüme bekliyoruz'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Gaziantep'te iş dünyası buluşmasında konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Gaziantep iş dünyası ile buluşma programında konuşuyor. İşte Bakan Elvan'ın konuşmasından önemli satır başları:

-Pandemiyle birlikte sahalardan uzak kalmıştık salgının etkilerinin azalmasıyla harekete geçtik sizlerle istişare edelim dedik. Görüş ve önerilerinizi son derece önemsiyoruz.

-Gaziantep Son 15 senede ihracat hacmini 8 kat artırabilmiş bir altyapıdan bahsediyoruz. Bugünkü buluşmamızın her iki taraf açısından müspet sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Küresel ekonomik aktivite yeniden toparlanmaya başladı. Sektörel iyileşme maalesef tabana yayılmış durumda değil. Hizmetler sektörü zayıf bir performans gösteriyor bu da istihdamdaki toparlanmayı etkiliyor.

-Tüm dünyada emtia fiyatları yükselmeye başladı. Yılbaşından bu yana petrol fiyatları yüzde 75, endüstriyel metaller yüzde 51, tarımsal emtiadaki artışlar yüzde 44 olarak gerçekleşti. Bu durum para politikaları üzerinde bir baskı olarak karşımıza çıkıyor.

-Yılın ikinci çeyreğinde de güçlü baz etkisiyle çift haneli bir büyüme bekliyoruz. Yüzde 20'ler oranında bir büyüme bekliyoruz ikinci çeyrek için.

-Bu sene ihracatta 200 milyar doların üzerinde bir performansa imza atabileceğimizi öngörüyoruz. Altın ithalatında önemli bir yavaşlama görmeye başladık. Dolayısıyla iç talebin ılımlı ve kontrollü devam etmesi ve turizm gelirlerin artmasıyla cari açıkta bu sene bir sorun görmüyoruz.

-Kamu maliyesi göstergeleri de hedeflerimizle gayet uyumlu gidiyor. Bu sene için milli gelire oranla yüzde 3.5 bir bütçe açığı hedefi ortaya koyduk. Bunu yaparken de orta vadeli bütçe hedeflerinden sapmayacağız. Büyüme, ödemeleri dengesi ve kamu maliyesi tarafı olumlu sinyaller veriyor. Sorun enflasyonda ve döviz kurunun oynaklığında. Bu ülkenin ihtiyacı düşük enflasyon ve kur istikrarı. Fiyat istikrarı olmaksızın sürdürülebilir bir büyümeden bahsedemeyiz

-Vergi Usul Kanunu'nda önemli değişiklikler yapacağız.

-Bunların başında iktisadi kıymetlerin değerlemesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Değerleme hükümlerini ekonomide ve uluslararası alanda yaşanan gelişmeleri de göz önüne alarak güncelleyeceğiz. Şirketlerin sermaye yapısını güçlendirici ve öz kaynakla finansmanla teşvik edici düzenlemeler yapacağız. Yüzde 50 olarak uyguladığımız kurumlar vergisi indirimini artırılan sermayenin yurtdışından getirilmesi durumunda yüzde 75 olarak uygulanmasına imkan veren bir düzenleme yapacağız.

-Yeni yatırımlara yönelik teşvik programlarında hak edilen yatırıma katkı tutarının kurumlar vergisi haricindeki diğer vergi ödemelerinden de belli oranda indirilmesine imkan sağlayacağız. Varlık barışıyla yurt dışındaki varlıkların ülkemize getirilerek ekonomiye kazandırılmasını amaçladık. Ülkemizde bulunan ancak işletmelerin kayıtları arasında bulunmayan varlıkların da herhangi bir şekilde vergi ceza ödemeden kanuni defterlere kaydedilmesini sağladık. Bu imkandan faydalanmak için hale süre var.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 25 Haziran 2021 Cuma 11:18
Ha ha ha ha ...
 İZMİR YERLİSİ
 25 Haziran 2021 Cuma 10:54
Halkın bütçesi erirken etiketler her gün artarken büyüme yapan firmalardan bahsetmeniz şaka olmalı sayın Bakanım
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz