MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1500 yıl sonra ilk kez... Agora’da tarihi meclis!
Yerel Yönetimler
13 Eylül 2017 Çarşamba 20:28

1500 yıl sonra ilk kez... Agora’da tarihi meclis!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı toplantısının ikinci birleşimi, kentin tarihine ışık tutan tarihi Agora Meydanı’nda gerçekleştirildi. En son 1500 yıl önce toplantının yapıldığı tarihi meydanda konuşan Başkan Kocaoğlu, bölgedeki dönüşümün hızlanması için vatandaşlara çağrıda bulundu.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısının ikinci birleşimi Başkan Aziz Kocaoğlu başkanlığında İzmir Antik Smyrna Agora Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Başkan Kocaoğlu, tarihi meydanda yaptığı açılış toplantısında ilk olarak Agora’da yapılan kamulaştırma çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. En son Meclis’in 1500 yıl önce burada yapıldığını belirten Kocaoğlu, “İzmir tarih projesi ile kentin tarihini ortaya çıkartıyoruz. Ayrıca tarihi kazılarla geçmişi görüyoruz. Agora'da kamulaştırma çalışmalarında 128 bina kamulaştırdık. Agora, çok önemli bir merkezdir. İkiçeşmelik Caddesine açılması görünürlüğünü arttırdı. Roma Antik Tiyatrosu'nda da 190 ev kamulaştırdık. Çalışmalar sürüyor. Üst bölgede Kadifekale sur duvarları ve mescit restore yapıyoruz.  Burada en son meclis 1500 yıl önce gerçekleşmiş. Biz tanıtım yapmak için meclis toplantısı yapmak istedik.

KOŞULLAR BUNA EL VERDİ
Heyelan bölgesinde 1968 bina kamulaştırarak Uzundere'de TOKİ de ev verdik. İsteyene parasını verdik. Büyük dönüşüm kimsenin burnu kanamadan yapıldı. Ağaçlandırma ve kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Belediye olarak İzmir'de kamulaştırmalara her yıl 5 milyon TL kaynak aktarıyoruz. Yine Aya Vukla  Kilisesi ve tarihi yerleri restore ettik. Anafartalar'da, İki Çeşmelikte sağlamlaştırma yaptık. Burası eleştirilebilir ama koşullar buna el verdi” diye konuştu

‘KORUYAMADIK’
Tarihi mekânların ve alanların korunması gerektiğini, ancak bugüne kadar çeşitli sebeplerden kaynaklı korunamadığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Biz, 2004-2009 döneminde 270 hektarlık bu bölgeyi 'tarihi bölge' statüsüne getirdik. Bu bize çok olumlu katkı sağladı. Dünya'nın neresine giderseniz şehirlerin eski yerleri var. Karşıyaka Yalı'da, Kordon'da, Güzelyalı'da köşkler, yalılar vardı, koruyamadık. Bizim 2 bin 500 yıllık bu alan İzmir'in tarihi en önemli yeridir. Biz hep birlikte bu alanı ayağa kaldırmak zorundayız” dedi.

BAŞKANDAN ‘TARİHİ’ ÇAĞRI: EL VERİN
Tarihi mekânların hayata kazandırılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü hatırlatan başkan Kocaoğlu,  durumu iyi olan vatandaşlara da seslenmeyi ihmal etmedi. Kocaoğlu, “Belediye olarak elimizdeki geleni yapmaya çalışıyoruz. Burada 11 bin bina var. İki belediye tarafından ayağa kaldırılması uzun zaman alacak. Bugün 'İzmir'in merkezine turist gelmiyor' serzenişleri var. Bunu aşmamızın tek şartı da bölgenin ayağa kaldırılmadır. Belediye olarak altyapı ve üst yapı çalışmalarını sürünüyoruz. TARKEM diye bir şirket kurduk. O da işler yapıyor. Olanağı, imkânı olan vatandaşlarımız kesesine göre bina alıp buraya el vermesi gerekiyor. El verme devam edince mülkiyet sahipleri de kar edecek. Değeri artacak. Buralarda ciddi boş ve çöküntü alanları var. Buradan çağrı yapıyorum. Burası ayağa kaldırdığımızda İzmir'in önemli kaldıraçlarından birisini yapmış olacağız” ifadelerini kullandı.

ANTİK DEĞERLERE SAHİP ÇIKILMALI
Meclis toplantısında söz alan CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan İzmir’in tarihi zenginliklere sahip olduğunu belirtirken, Türkiye’nin her bölgesinde yer alan Antik değerlere sahip çıkılması gerektiğini, belirtti. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise çalışmaları nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederken Bornova’da bulunan Yeşilova höyüğündeki çalışmalarında Büyükşehir’in katkıları ile sürdürüldüğünü vurguladı. Başkan Atila, bir sonraki meclis toplantısı için Meclisi Yeşilova Höyüğündeki tarihi atmosfere davet etti.

AK Partili meclis üyesi Mimar Ali Kökoğuz ise Agora’da bulunan Antik şehrin günümüz belediyecilik anlayışına örnek olması gerektiğini söyledi. Meclis toplantısının ardından belediye başkanları ve meclis üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi. Tarihi bölgede kazı yapan Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy  ise çalışmalar hakkında  bilgi verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 muhalif
 14 Eylül 2017 Perşembe 12:24
sn.kocaoğlunu izmire en büyük hizmetlerinden biridir, agora ve antik tiyatro kamulaştırmaları ve kazıları.izmirin tarihine sahip çıkmıştır.turst gelmişmiş, gelmemiştir önemli değil, önemli olan şehrin tarihinin ortaya çıkarılması ve korunmasıdır. izmir için ahkam kesenlerin sn.kocaoğlunun çağrısına uyup, tarihi bölgede rstorasyon yapmalarıdır.mesela egiad Portekiz sinagogunu restore ediyor.izto ise başoturak cami ve dükkanlarını restore etti ama yetmez mali gücü daha fazla,bunun gibi örneklerin çoğalmasını bekliyoruz.ayrıca agoraşehir meclisi ve mozaikli salonunda ziyarete açılmasını bekliyoruz...
 Tayfun
 14 Eylül 2017 Perşembe 09:20
Tarihi canlandırmak icin yapılan calısmalar bu kente verilecek en iyi hizmetlerden biridir, Belediyemize helal olsun kendi butcesi ile harika isler basarıyor .Peki merkezi hukumet ve Kultur Bakanlıgı nerede Belediye ye neden yardım etmiyor diye de sormadan gecemiyor insan !
 sezarın hakkı sezara
 14 Eylül 2017 Perşembe 04:41
baktılar turist gelmiyor bari biz gidelim demişler. Şaka bir yana Agora nın etrafı kamulaştırılmadıgı sürece, eski evler restore edilmediği sürece Agora nın malesef hiç bir değeri yok. tarih sadece kazı yapılarak gün ışığına çıkartılmıyor , etrafı da o derece önemli.
 erhan moroğlu
 13 Eylül 2017 Çarşamba 20:37
iyi de 1500 yıl önce olsa hiçbiriniz oraya o meclise giremezdiniz ki!
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz