MENÜ
İzmir 16°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD ve Avrupa'dan 'çözüm süreci' vurgusu
Dünyadan
26 Temmuz 2015 Pazar 15:26

ABD ve Avrupa'dan 'çözüm süreci' vurgusu

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik ABD ve Avrupa cephesinden yapılan açıklamalarda, çözüm sürecine bağlı kalınması vurgusu geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı McGurk, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'tansiyonun azaltılması ve iki tarafın da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için 'çözüm süreci'ne bağlı kalmayı sürdürmesi"'çağrısında bulundu. Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, 'çözüm sürecini ve ateşkesi riske atacak davranışlardan kaçınılmasını' istedi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD özel temsilcilerinden Brett McGurk, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “ PKK ’nın Türkiye ’deki terör saldırılarını şiddetle kınadık. Müttefikimiz Türkiye’nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan McGurk, “PKK’ya yönelik bu hava saldırıları ile IŞİD’e karşı ABD-Türkiye işbirliğinin artırılmasına dair varılan son uzlaşma arasında bağlantı yoktur” dedi ve ekledi: ”Tansiyonun azaltılması ve iki tarafın da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için ‘çözüm süreci’ne bağlı kalmayı sürdürmesi gerekli. IŞİD’le mücadeledeki tüm ortaklarımız ve Türkiye’yle işbirliğimizi yoğunlaştırmak istiyoruz.”

AB’DEN “ÇÖZÜM SÜRECİ” AÇIKLAMASI
Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesinde son gelişmeleri değerlendirdi. Mogherini’nin basın ofisinden telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, Yüksek Temsilci’nin son terör saldırılarında hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı mesajını ilettiği ve Türkiye’nin IŞİD’le ve her türlü terörle mücadele çabalarını desteklediklerini vurguladığı belirtildi.

Açıklamada, “Yüksek Temsilci, aynı zamanda Kürt halkıyla Çözüm Süreci’nin canlı ve yolunda tutulmasının temel öneminin altını çizdi. Terör grupları süreci heba etmemeli ve ateşkes muhafaza edilmeli” ifadesine yer verildi.

Mogherini’nin, Çözüm Süreci’ni ve ateşkesi riske atacak davranışlardan kaçınılması talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, “Türk hükümeti, tüm halkının menfaati için son yıllarda cesaret, sağlam niyet ve akıl göstererek, bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmasının tek yolu olan bir siyasi süreci ortaya koydu. AB, bu yolda hükümeti desteklemeye devam edecek” denildi.
 
 
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz