MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AK Partili Nasır: Deprem terör kadar önemli bir sorundur
Politika
30 Kasım 2020 Pazartesi 10:24

AK Partili Nasır: Deprem terör kadar önemli bir sorundur

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır depremin ardından kentlerin planlama ve dönüşümün ön plana çıktığını söyledi. Nasır, “İzmir’in altından 17 aktif fay hattı geçiyor. Bu deprem mevcut fay hatlarından kaynaklanmadı. Deprem, terör kadar önemli bir sorundur” dedi.

EGEDESONSÖZ- AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır İzmir depreminin kent özelinde planlama ve dönüşüm ihtiyacını bir kez daha gösterdiğini söyledi. Depremden önce İzmir’in altından 17 aktif fay hattının geçtiğine dair uyarılarda bulunduğunu, bununla ilgili mecliste konuşmalar yaptığını söyledi.

Asrın Genç İşadamları Derneği’nin online toplantısına katılan ve soruları yanıtlayan Nasır, “Bu deprem mevcut fay hatlarından kaynaklanmadı. Deprem terör kadar önemli bir sorundur. Bununla topyekün, bilinçli bir şekilde mücadele edilmelidir. Biz bu konuya hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Deprem sonrasında oluşturulan TBMM’deki “Deprem Araştırma Komisyonu Üyeliği” görevinin de devam ettiğini anlatan Nasır, “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun var. Bir de 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 73 maddesine göre dönüşüm, yenileme imkanı var. Belediye kanununda ‘yüzde yüz’ muvafakat lazım. Yani bir binada bir tane bile itiraz olduğunda dönüşüm olmuyor. Diğer kanunda ise yüzde 51’i sağladığınızda riskli yapının dönüşümüne imkan tanınıyor.  İzmir’deki yerel yönetimler bakanlığın uygulamalarda kullandığı kanunu kullanmadı. Bu yüzden İzmir’de 2005 yılından bu yana sadece 455 daire ve 38 adet işyeri yapılabildi. Umuyorum ki yerel yönetimler merkezi hükümetle işbirliği yaparak dönüşümü başlatır” diye konuştu.

ADA BAZINDA PLAN ŞART
Nasır, İzmir depreminin ardından metropol ilçelerde ada bazında dönüşüm yapılması gerektiğini ifade ederken, “ Planlı alanlar imar yönetmeliği, asansör yönetmeliği gibi konulardan dolayı yaptığınızın yerine aynısını yapamıyorsunuz. Emsal kaybı olmaksızın ada bazında dönüşüm şarttır. Bunun için de uygun bir finans koşulu da yaratılmalıdır. Diyelim ki 2 bin metrekare bir imar adası oluşturdunuz ve 3-4 parseli birleştirdiniz düşük faizli uzun vadeli kredi verilmelidir.  Artık ada bazında dönüşüm yapmanın, planlamayı oluşturmanın önünde bir engel kalmadı. Yerel yönetimler de fay hatlarını düşünerek yeni planlar yapmalıdır. Gelip merkezi hükümet altyapı, kanalizasyon işini yapamaz. Ayrıca parsel bazlı çalışma da yapamaz.  TOKİ’nin İzmir’de çöküntü bölgelerinde destekleyici düzenlemelerle vatandaşlara rezerv alanları oluşturarak çöküntü bölgelerini dönüştürme kararı var. İnsanları bulundukları yerden başka uzak alanlara götürmeden yakın bölgelerde rezerv tercih alanları oluşturmalıyız. Çünkü, bir Karşıyakalı’yı Konak’a, Bornovalı’yı Çiğli’ye götüremezsiniz. Gitmek istemezler. Herkes ait olduğu yerde kalmak istiyor” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 süleyman
 30 Kasım 2020 Pazartesi 13:29
Sen bunları boşver yıllarca alınan deprem paraları nerde bunu anlat.Bu sorunun cevabını veremiyenler deprem ile ilgili konuşma hakkına sahipdeğil.Heleki çözümünden bahsetmesi külliyen yanlış.Depremden zarar görenler deprem vergisini ödiyenler bunu aklınızdan çıkarmayın.
 
 30 Kasım 2020 Pazartesi 11:06
Açıklamalar yapılacak olan rezerv konut projesiyle çelişiyor. Fay hattı diyor ama yapılması planlanan yerden fay hattı geçiyor deniyor. Sel de işin bir başka boyutu. İnsanlar yaşadıkları yerden uzağa gitmek istemezler deyip, dağ başına konut yapmaya çalışıyorlar.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz