MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AYM'nin kararı için Başbakan'dan ilk açıklama
Politika
12 Ocak 2018 Cuma 14:32

AYM'nin kararı için Başbakan'dan ilk açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararına ilişkin açıklama yaptı.

Başbakan Yıldırım'ın gazetecilere yaptığı açıklamalarından satır başları şöyle: 

AYM’ye bireysel başvuru hakkını bizim hükümetlerimiz getirdi. Dolayısıyla hukuk alanında hak arama konusunda en büyük reformlarımızdan birisi. Hukuk yolları tükenmiş hak kaybına uğramış olanların müracaatları burada değerlendirilmektedir.

Mutlaka alınan kararlar bir kesimi mutlu eder, bir kesimi mutsuz eder. Bu gayet doğal bir şey. Yargılamada da mahkum olan var, beraat olan var ancak her karar üzerinden mahkemelerimizi alıp hırpalamak, onları keselemek, itibarını azaltmak doğru bir şey değildir. Türkiye'de hak arama yolları açıktır.

AYM’nin kararını beğeniriz beğenmeyiz. Bunun incelenmesi değerlendirmesi ayrı bir şeydir. Ancak takdir edersiniz ki ilk derece mahkemesi dosyaya hakimdir. Dosyanın içeriğini biz de AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir.

AYM’nin gerekçeli kararının beklenmesi istenmiştir. Gerekçeli karar da yayınlanmış. Görülen bir şey var. Burada verilen kararın iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgilidir.


İddianame ve sonrasındaki durumlarda mahkemenin yargılama hakkı saklıdır.

Bizim idare olarak beklentimiz FETÖ ile mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak veya böyle anlaşılacak kararları almamalarıdır. Alınan karalar bir kesimi mutlu eder bir kesimi mutsuz eder. Her kararın üzerinde mahkemeleri hırpalamak doğru bir şey değildir.

NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, dün FETÖ üyeliğinden hukuksuz şekilde tutuklu olduklarını savunan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiğine 6’ya karşı 11 oyla karar verdi. AYM, Altan’a ayrıca 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti. AYM, 9 ay tutukluluktan sonra tahliye edilen gazeteci Turhan Günay’ın ise “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine karar verdi. Eski AYM üyesi Alparslan Altan’ın FETÖ üyeliğinden tutukluluğuna ilişkin bireysel başvurusunu ise “açıkça dayanaksız” gerekçesiyle oybirliği ile reddetti.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ İLE MHP’Lİ İSİMLERİN BAKAN OLACAĞI İDDİASI
Görüşülen husus çok açıktır. MHP’nin sayın genel başkanının daha önce kamuoyuna da net bir şekilde açıkladığı gibi 2019 seçimlerinde aday çıkarmayacakları, ittifak olursa da olmazsa da sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığını destekleyeceklerini ifade ettiler.

Biz de AK Parti olarak ittifaka olumlu bakıyoruz. Partilerin kurumsal kimliklerini korumak suretiyle yönelik düzenlemeye sıcak bakıyoruz.
Teşkil edilen komisyonun da görevi bunun detaylarını çalışmak ve önümüze getirmektir. Bunun dışında bir gündem söz konusu değildir.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN HÖH HAKKINDA İNCELEME BAŞLATMASI
İyi yapmış. Yani halkın ne zaman hareket edeceği 15 Temmuz'da belli olmuştur. Ülke demokrasi, meclis, hükümet tehlikedeyse zaten durumdan vazife çıkarıyor ve gereğini yapıyor.

Bu konuda milletimizin gösterdiği feraset ve cesaret yılarca konuşulacaktır.

Dolayısıyla bunun dışında bir takım oluşumların asla ve asla bizden müsamaha görmesi söz konusu değildir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz