MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ata Anı Evi’ne anlamlı eser
Yerel Yönetimler
25 Haziran 2018 Pazartesi 10:00

Ata Anı Evi’ne anlamlı eser

İzmir’in kurtuluşunun başladığı nokta olan Belkahve’de Bornova Belediyesi’nce hayata geçirilen Ata Anı Evi anlamlı bir eser daha kazandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu heykeli, Ata Anı Evi’nde sergilenmeye başladı.

Kurtuluş Savaşı’nın nihayetlendiği 9 Eylül 1922’de Atatürk’ün İzmir’i seyredip kahve içtiği Belkahve’deki Ata Anıevi’nde anlamlı bir eser daha sergilenmeye başladı. 

Açıldığı günden bu yana ziyaretçi akınına uğrayan Ata Anı Evi’nde sergilenen eşsiz eserlerin arasına, İlkokul Öğretmeni Suat Erol’un yaptığı balmumu Atatürk heykeli de katıldı. Ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği balmumu heykel, hafta için her gün Ata Anı Evi’nde görülebiliyor.

KURTULUŞ ANILARI YAŞATILIYOR
Ata Anı Evi’ni ziyaret eden vatandaşlar izletilen filmlerle tarihe yolculuk yaparken Kurtuluş Savaşı hakkında bilgi alıyor. Açıldığı 9 Eylül 2016’dan bu yana onbinlerce kişinin ziyaret ettiği Ata Anı Evi’nde savaş yıllarından kalma eşyalar da sergileniyor. Ankara yolu üzerindeki Ata Anı Evi programlı ziyaretlerin yanısıra bu güzergahı kullananlarnı da uğrak noktası oldu. Bornova Belediyesi tarafından ilçenin tanıtıman yönelik olarak yapılan kültür turlarının kapsamına da alınan Ata Anı Evi, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi’nin yönetim kurulu toplantısına da ev sahipliği yaptı.

TARİHİ ESERLER SERGİLENİYOR
Kurtuluş Savaşı yıllarının ruhunu ve izlerini taşıyan Ata Anı Evi’nde, Türk Süvari Birlikleri’nin İzmir’e girişi sırasında dikilen Kuvvay-i Milliye dönemi Türk Bayrağı, dürbünü, kalpağı ile Türk subay kılıcı, süngüleri, tüfeği, mermiler ve yine Türk askerlerine ait kütüklük ve harita çantası gibi işgal yıllarına ait eserler bulunuyor. Dönemin ordu donanımlarının karşılaştırılabilmesi amacıyla Yunan askerlerine ait malzemeler de sergileniyor. Ayrıca, İstiklal Mücadelesi’ni ve Atatürk’ü anlatan pek çok yazılı eser ve resim ile telgraf yazıları da ziyaretçiler tarafından incelenebiliyor. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu heykeli kitaplığın arkasında bulunan bölümde sergileniyor. Bu bölümde döneme ait kahve fincanları ile gramofon, savaş planları, Sevr Anlaşması’nın ilk haritası, istiklal madalyaları, şamdan telefon ve daktilo ile ilk baskı “Nutuk” kitabı yer alıyor. Atatürk ile ilgili bir çok kitabın da bulunduğu Ata Anı Evi’nde  gösterilen  bilgilendirici videolar ve belgeseller de ziyaretçilerin duygusal anlar yaşamasına neden oluyor. Ata Anı Evi’de bulunan özel bir sistem de gelen ziyaretçileri mutlu ediyor. 2 koltuktan oluşturulan köşede isteyenler Atatürk ile yan yana oturuyormuş gibi fotoğraf çekilebiliyor.

TAŞ KİTABE BORNOVA'DA BULUNDU
Ata Anı Evi, ayrıca çok önemli bir tarihi belgeye daha ev sahipliği yapıyor. Vali Kazım Dirik’in 1926 ile 1928 yılları arasında Belkahve’de bulunan çeşmenin alınlığına koydurduğu taş kitabe, bir süre önce Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinde bulundu. Üzerinde Arap harfleriyle “Vatanın ruhu büyük Gazi. Düşman ordusunu denize atarken bu çeşmenin bulunduğu Belkahve’den İzmir ve denizi temaşa buyurmuşlardır” yazan kitabe Bornova Belediyesi tarafından yeniden eski yerine konulmak üzere korumaya alındı. Ata Anı Evi’ni ziret edenler bu taş kitabeyi de görebiliyor.ATATÜRK’Ü GELECEK KUŞAKLARA ANLATMAMIZ GEREKİYOR
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Atatürk’ü özellikle geleceğimiz olan çocuklara daha iyi anlatmamız ve onun açtığı yolda emin adımlarla yürümemiz gerekiyor. Çocuklarımızın Ata Evi’ni gezip Kurtuluş Savaşı, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun ilkeleri hakkında daha çok bilgi sahibi olmaları çok önemli. Çalışmalarımızı bu bilinçle sürdürüyoruz ve Ata Evi’ni her geçen gün daha da zenginleştiriyoruz. Çocuklarımızın Kurtuluş Savaşı mücadelemizin hangi şartlarda verildiğini, o döneme ait eşyaları görerek daha iyi anlamasını istiyoruz. Cumhuriyetin değerini, hangi şartlarda kurulduğunu unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz