MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bacağını dava ile geri aldı
Güncel
7 Aralık 2016 Çarşamba 16:10

Bacağını dava ile geri aldı

24 yıl önce geçirdiği tren kazasında iki bacağını kaybeden engelli Uğur Yüceer, 43 bin liralık mikro protez bacağın bedelini önce ödeyen sonra parayı geri isteyen SGK'yı mahkum ettirdi.

İzmir'de 24 yıl önce geçirdiği tren kazasında iki bacağını kaybeden engelli Uğur Yüceer, 43 bin liralık mikro protez bacağın bedelini önce ödeyen sonra parayı geri isteyen SGK'yı mahkum ettirdi.

HT Egeli’den Mehmet İnmez’in haberine göre Yargıtay, SGK'yı haksız bularak, engelli Yüceer'e 50 bin lira ödemesine karar verdi. Yargıtay'ın kararını sevinçle karşılayan SGK mağduru Uğur Yüceer, "Adalet yerini buldu. Devlet bana protez bacaklarımı önce verip, sonra geri aldı. Ben de hukuk savaşını kazanarak protez bacaklarımın parasını alacağım. Benim hukuk mücadelem herkese örnek olsun" dedi.

TRENİN ALTINDA KALDI, İKİ BACAĞINI KAYBETTİ

Bayraklı'da oturan evli ve 2 çocuk babası Uğur Yüceer (46), 1992'de yolcu trenine biletsiz bindiği gerekçesiyle kondüktör tarafından aşağı atılınca trenin altında kaldı ve iki bacağını kaybetti. 1 yıl yatağa mahkum olan Yüceer, eczacı kalfası olarak çalıştığı işine devam edemeyince malulen emekli oldu. Yaşadıklarından dolayı psikolojik tedavi gören Yüceer, SGK tarafından verilen protezi kullanarak, koltuk değneğiyle yardımıyla yıllarca yaşamını sürdürdü.

"MİKRO PROTEZ UYGUN" DEDİLER

İki bacağını kaybettikten sonra hayata tutunmaya çalışan Yüceer, imalatı yurt dışında yaptırılan ve daha kolay kullanıma sahip mikro protez bacakların parasını SGK'nın ödediğini öğrenerek, protez bacak için İzmir ve Ankara'da iki hastaneye müracaat etti. Yüceer, her iki hastaneden "Mikro protez bacağı kullanabilir" raporu aldı. Bunun üzerine özel bir medikal firmasıyla anlaşarak 48 bin lira değerindeki protezi Türkiye'ye getirten Yüceer bacakların parasını ödedi. Ardından da SGK İzmir Bölge Müdürlüğü'ne paranın ödenmesi için başvurdu. Raporları inceleyen SGK, Yüceer'in malulen emekli olduğunu ve protez alma şartlarını da yerine getirdiğini belirleyerek onay verdi, faturayı Yüceer'e ödedi.

PARAYI İSTENDİ, İCRAYA VERDİ

Mikro protez bacaklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Yüceer, 3 ay sonra SGK'dan gelen telefonla şok oldu. SGK yetkilileri, yeni bir genelge yayınlandığını, protezin sadece emekli olup çalışanlar için ödenmesi şartı koyduğunu, bu sebeple kendisine yapılan 43 bin lira ödemenin yanlış olduğunu söyleyerek, ödenen paranın geri verilmesini talep etti. Maddi sıkıntılar çeken Yüceer, parayı ödeme imkanı olmadığını belirterek, takılan protezi iade etmek istedi. SGK ise protezi değil, paranın iadesini istedi. Ancak Yüceer, parayı ödeyemeyince icra işlemi başlatılarak emekli maaşından kesinti yapıldı.

YARGITAY'DA HAKLI BULDU

Devletin önce protez parasını verip, ardından icra ile geri almasıyla hayatı kararan Yüceer avukatları Nilay Yaldızkaya Akkaya ve Beste Nihan Ün aracılığıyla dava açtı. İzmir 14. İş Mahkemesi'nde görülen davada bilirkişi raporu doğrultusunda Yüceer haklı bulundu. Mahkeme, davacının protez bedellerinin geri alınmasına ilişkin SGK'nın işleminin iptaline ve emekli maaşından protez bedellerinin kesintisinin yapılmaması gerektiğine, kesintilerin, yapıldığı tarihten itibaren yasal faiziyle davacı Yüceer'e ödenmesine karar verdi. Davayı kaybeden SGK, yerel mahkemenin kararını Yargıtay'a taşıdı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Başkanlığı'da Yüceer'i ikinci kez haklı bularak yerel mahkemenin kararını onadı. Davayı kaybeden SGK,Yargıtay'ın kararının ardından protez bacaklara ödediği 43 bin lira ve maaştan yapılan kesintilerle birlikte 50 bin TL'ye yakın para ödeyecek.

HUKUK SAVAŞINI KAZANDIM

Kendisinin devlete karşı hiç bir düşmanlığı olmadığını sadece vatandaşlık haklarından yararlanmak için mücadele verdiğini belirten Uğur Yüceer, "Devletimiz önce bana, 'sen bu protezi kullanabilirsin, biz de parasını öderiz' diyor, ardından da 'Genelge çıktı, sen bu protezi hak etmiyorsun' diye geri istiyor. Sonra da haciz gönderip, emekli maaşımdan kesiyor. Ben bana yapılan haksızlığı ispatlamak için dava açtım. Yerel mahkemenin kararını Yargıtay'ın da onaması ile haklı olduğumuz ortaya çıktı. Ben hukuk savaşını kazandım. Şimdi SGK protezlerin parası ve benden kestiği maaş kesintileri ile 50 bin TL'ye yakın para ödeyecek. Adalet yerini buldu. Benim hukuk mücadelem herkese örnek olsun" dedi. (HT Egeli)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz