MENÜ
İzmir 10°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakan Pakdemirli’yle görüşen Başkan Eskiyörük: Ankara’dan umutlu döndüm!
Ekonomi
22 Eylül 2018 Cumartesi 10:01

Bakan Pakdemirli’yle görüşen Başkan Eskiyörük: Ankara’dan umutlu döndüm!

Kooperatif Başkanı Eskiyörük, Ankara’ya giderek Bakan Pakdemirli’yle görüştü. Tarım ve hayvancılık hakkındaki görüş ve düşüncelerini Pakdemir’e ileten Eskiyörük, Ankara’dan umutlu döndüğünü söyledi.

EGEDESONSÖZ- Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi makamında ziyaret etti.  

Bir saati aşkın süren görüşmede, Eskiyörük tarım sektöründe kronikleşme sinyalleri veren sorunlarla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

Bakan Pakdemirli’nin kendisini uzun süre dinlediğini, notlar aldığını belirten Mahmut Eskiyörük, Ankara’dan umutlu döndüğünü ifade etti.

Başta süt sektöründe yaşanan sıkıntılar olmak üzere, kronikleşen sorunlara yönelik çözüm önerileri vurgulayan Eskiyörük görüşmede şu konulara dikkat çekti:

YEM DESTEĞİ
Sog?uk süt taban fiyatı (1 kg kesif yem fiyatı X 1,3 – Süt Destekleme Primi) olacak şekilde formüle edilerek, rakamlar her üç ayda bir güncellenerek aradaki fark süt veya yem primi olarak üreticiye ödenmeli. Aksi halde halen 1 litre süt ile 1 kilo yem alamayan üreticinin ayakta kalması mümkün olmayacak. Ayrıca yemde uygulanacak KDV ile kayıtlı sistem devlete kaynak yaratacaktır.

Et ve Süt Kurumu (ESK) kanalıyla uygulanan tozlaştırma müdahalesi sürekli olmalı. Projenin amacında sürmesi için Süt Tozu Alım Fiyatı, sütün öncelikli olarak sanayiciye gideceği şekilde soğuk süt taban fiyatından yüzde 2 düşük tutulmalı,

Tarım Bakanlığımız, Tarım Kredi Kooperatifi veya ilgili örgütler kanalıyla Konya ve İzmir’de süt tozlaştırma tesisi kurup üreticinin satamadığı sütü alarak piyasayı regüle edebilmeli.  

ET AÇIĞI GİDERİLMELİ
2018/21 Nolu tebliğe göre 200 kilogramın üzerine 250 TL Kırmızı Et Primi verilmekte. Sığırların erken kesimini önlemek için karkas ağırlığı 300-400 arasına 1 birim, 400 kilogram üzeri olanlara 2 birim teşvik edici destek uygulanmalı.Süt ırkı olan Holstain cinsi inekler etçil ırkla melezleme teşvik edilerek et-süt miktarı arasındaki dengesizlik giderilmeli.

Mahmut Eskiyörük ayrıca meraların ıslah edilerek yem bitkisi üretimine yönelik tarımsal örgütlere tahsis edilmesi, aşırıya kaçan ithalat politikasından vazgeçilmesi ve kooperatifleşmenin güçlendirilmesine yönelik de çözüm önerilerini Bakan Bekir Pakdemirli’ye sundu.

Üreticiyi ezdirmeyecekleri konusunda kararlığını vurgulayan Bakan Pakdemirli ise her şeyi not aldıklarını kaydederek, beraber iş yapma yollarını öğrenmek gerektiğini, başarılı kooperatiflerden yola çıkarak iyi örnekleri çoğaltmanın yolunu bulacaklarını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz