MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakanlık İzmir’in o ilçesinde maden arayacak!
Ekonomi
24 Mayıs 2017 Çarşamba 11:27

Bakanlık İzmir’in o ilçesinde maden arayacak!

İzmir Valiliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Karaburun’da gerçekleştireceği madencilik ile taş ocakçılığını destekleyici, test amaçlı sondaj faaliyetlerinin ÇED sürecini başlattı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir’de mermer ve doğal taşlarının zenginliğiyle maden ocağı işletmecilerinin gözdesi durumunda olan ayrıca zaman zaman ilçedeki vatandaşların yargıya başvurmaları ve ocaklar civarındaki bölge halkından gelen tepkilerle adından söz ettiren Karaburun’da bu kez bakanlık araştırma yapacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün, Biga Yarımadası ve Güneyi Polimetal Maden Aramaları Projesi kapsamındaki İzmir çalışmaları start aldı.  

Müdürlük, Karaburun İlçesi’nde Değirmen Tepe-Azap Tepe mevkiinde maden aramak için gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayını İzmir Valiliği’nden aldı.

Valiliğe sunulan ve kabul edilen rapor doğrultusunda ÇED süreci başlayan projenin maliyeti 277 bin 500 TL olarak belirlendi.  Tek noktada sondaj yapılacak çalışmada derinliğin minimum 400 metre maksimum ise 450 metre olacağı vurgulandı.

Madencilik ile taş ocakçılığını destekleyici, test amaçlı sondaj faaliyetlerinin yapılacağı çalışmada petrol ve doğalgaz için herhangi bir araştırmanın gerçekleşmeyeceği ifade edildi.

Raporun Çevre Araştırmaları Dairesi Başkanlığı, Maden Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı ve Sondaj Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlandığı öğrenildi.

ELVERİŞLİ MADEN OLUP OLMADIĞI ARANACAK

Projenin teknik olmayan özetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğü’nün görevinin,  ‘Memleketimizde işletmeğe elverişli maden ve taşocağı sahaları bulunup bulunmadığını ve işletilen maden ve taşocaklarının daha faydalı surette işletilmelerinin nelere mütevakkıf olduğunu araştırmak ve buna muktazi veya müteferri bulunan arama ameliyatı, fenni ve jeolojik tetkikat, kimyevi tahlil ve fenni tecrübeler yapmak, harita almak, plan, mürtesem, maktalar resmetmek, proje ve fenni raporlar, rantabilite hesapları tanzim etmek gibi bütün teknik ve ilmi işleri görmek ve memleketin madenlerinde ve maden sanayiinde çalışacak Türk mühendis, fen memuru, ustabaşı ve mütehassıs işçi yetiştirmek’ olduğu belirtildi.

ORMAN İZNİ ALINACAK

Proje alanının orman ve mera arazisi içinde yer almasından dolayı çalışmaların gerçekleşmesini sağlayacak olan ‘orman izni’ için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün onayına başvurulacağı da belirtildi. Sondaj çalışmalarına başlanmadan önce ilgili kurum ve kuruluşlardan da gerekli izinlerin alınacağı dosyada yer aldı. Çalışmaların bitmesinin ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün öngördüğü şekilde gerekli rehabilitasyon müdahalelerini yapabileceği ifade edildi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 kazım meir
 25 Mayıs 2017 Perşembe 14:37
HER ŞEY YALAN TALANA DEVAM
 Işık Dikicigil
 25 Mayıs 2017 Perşembe 11:06
AMAÇ, TALANIN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN PROJE ÜRETMEK.
 TC misafir
 24 Mayıs 2017 Çarşamba 18:57
Hükümet kentimizde önce Efemçukuru, Kemalpaşa ve uzunca bir zamandır da Karaburun ile resmen doğaya karşı savaş açmış durumda ülke genelinde ise zeytinlik alanlar için meclisten geçmesi planlanan kıyım projesi de "suyundan da koy" cinsinden. Hes'lere değinmiyorum bile. Buradan soruyorum: Ağaçlar, çiçekler, denizler, dereler ve bu mis gibi hava ne suç işledi de haklarında kalemi kırıp idamını istiyorsunuz? Bunlara kıydığınızda para verip de geri getiremezsiniz bilesiniz.
 sezarın hakkı sezara
 24 Mayıs 2017 Çarşamba 15:20
Devlet izmiri yok etmek istiyor anlaşılan. körfez geçiş projesi körfezi yok ederken bir yandan karaburunda özel izinli balık çiftlikleri, yerleşim yerlerinin dibinde RES ler , en son modenimiz ekikti karaburunda oda olsun tabi nekadar çabuk yok edersek izmir ve karaburunu okadar iyi olur.
 Işık Dikicigil
 24 Mayıs 2017 Çarşamba 14:12
KUPON ARAZİ OLSA GEREK. YİNE BİRŞEYLERİN PEŞİNDELER
 Nurizade
 24 Mayıs 2017 Çarşamba 13:20
Ne Karaburun muş yahu. Bir türlü yok edemediler gitti. Yunan şirketleri balık çiftlikleri ile denizini, RES ve maden- taş ocakları ile arazisini yok edemediler.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz