MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakanlık'tan İzmirli çiftçilere '100 milyonluk cansuyu'
Tarım
18 Haziran 2017 Pazar 10:14

Bakanlık'tan İzmirli çiftçilere '100 milyonluk cansuyu'

Küçük Menderes Barajı üzerinde kilit depolama yapısına sahip olan Beydağ barajı havzada yer alan zirai arazilere hayat vermeye başladı. Proje kapsamında ilk etapta 130 bin dekarlık zirai araziye su salımı başladı. Tamamlanan çalışmalar ile 100 milyon TL'lik gelir elde edilmesi hedefleniyor.

EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin en bereketli havzalarından olan Küçük Menderes Havzası’nda hayata geçirilen Ödemiş- Beydağ Sulama Projesi Haziran ayı başında zirai arazilere su salımına başladı.  Proje kapsamında ilk etapta 130 bin dekarlık zirai  arazi suyunu bu projeden alıyor. Proje tamamlandığında toplamda 196 bin 650 dekar zirai arazi suya kavuşacak.

SULAMA BORULU SİSTEM İLE  OLACAK
Projenin tamamı borulu sistem ile teşkil edildi. Bu kapsamda Çelik, Cam Takviyeli Plastik (CTP) ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) borular kullanıldı. Ana kanallar dahil sistemin tamamının kapalı borulu yüksek basınçlı olması sağlanacak, ayrıca açık kanallarda meydana gelecek buharlaşma, su ve arazi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

DAMLA SULAMAYA FIRSAT
Sistemdeki basınç sayesinde çiftçilerin yağmurlama ve damla sulama yapmalarına imkan tanınarak su tasarrufu ve bitki su ihtiyacının karşılanması sağlanacak. Ayrıca ovanın drenaj problemi de sulama sahasında yapılan tahliye kanalları ve Küçük Menderes Nehrindeki ana yatak düzenlemeleri ile giderilmiş olacak. Proje ile taşkın ve kuraklık gibi iki önemli çevre sorunun da çözüme kavuşması bekleniyor.

ÇİFTÇİ GELİRİ 5 KAT ARTACAK
Projenin gerçekleşmesiyle çiftçilerin net gelir artışının 5 kat olması hedefleniyor. Sulama alanında projeli durumda yıllık toplam 100 milyon TL net gelir artış sağlanmış olacak.

130 BİN DEKARLIK BÖLÜME VERİLECEK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu,  havzada üretim yapan çiftçilerin heyecanla beklediği haberi sosyal medya üzerinden duyurdu. Acu, yaptığı açıklamada “İzmir Ödemiş- Beydağ Sulama Projesi kapsamında tamamlanan 130. 000 dekarlık zirai araziye Haziran ayı itibari ile su verilmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında  yıl sonuna kadar 27 bin 500 dekar daha alanın sulamaya açılması hedefleniyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz