MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Barolar hayvan hakları için Kuşadası’nda toplandı
Ege
30 Mayıs 2015 Cumartesi 14:14

Barolar hayvan hakları için Kuşadası’nda toplandı

Türkiye Baroları'nın en geniş katılımlı Hayvan Hakları Kurultayı, Kuşadası'nda başladı. Hayvanların da yaşam hakkı olduğuna dikkat çekilen kurtultaydan çıkacak sonuç ve alınan kararların bir bildiriyle kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
Türkiye'nin çeşitli illerinin Baro Hayvan Hakları Komisyonları, bu yıl 5'incisi 'Pine Bay Holiday Resort Otel'de düzenlenen hayvan hakları kurultayı'nda, TBMM'de gündemde olan hayvan hakları yasa tasarısı ele aldı. Bu yıla kadar yapılan en geniş katılımlı kurultaya, Türkiye Barolar Birliği Temsilcisi Buğcan Çankaya ile 22 il barosundan yaklaşık 100 avukat katıldı. "Vicdanın yarısı merhabet, diğer yarısı ise adalettir" sloganı ile toplanan kurultayın açılışında konuşan Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayça Öztürk, hayvan hakları konusunda duyarsız olduğunu belirtip, "Hayvan hakları konusunda üç maymunu oynuyoruz" dedi.
 
Türkiye'de 'Hayvan hakları' dendiğinde çoğu insanın yüzünde bir ifade belirdiğini, ağızlarından "İnsanların hakları tam olarak veriliyor da sıra hayvan haklarına mı geldi?" sözcüklerinin döküldüğüne dikkati çeken Öztürk, sorumluluk ve vicdan sahibi her insanın diğer canlıların da yaşam hakkı olduğunu kabullenmesi gerektiğini söyledi.
 
"YERYÜZÜ SADECE İNSANLARA AİT DEĞİL"
Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, yeryüzünün sadece insanlara ait olmadığını, her canlının başta yaşam hakkı olmak üzere haklara sahip olduğuna inandıklarını, bunun sonucunda bir araya geldiklerini söyledi. Bozkurt, şöyle dedi:
 
"Buradaki ortak sorumluluğumuz hepimizin yürekten inandığı hakları içinde bulunduğumuz topluma da benimsetmek ve bu haklara saygının toplumda kalıcı varlığını sağlamaktır. Hukukçular olarak hepimiz bilmekteyiz ki var olmak haktır. Ve bunu dünyadaki egemen canlı türü olmadığı için insanın dışındaki canlardan soyutlamak," herşey insan içindir" gibi artık modern dünyada yeri olmayan bir kavrama sığınmak, biz hukukçuların asla kabul edemeyeceği bir anlayıştır."
 
"ÜÇ MAYMUNU OYNUYORUZ"
Türkiye'de hayvan hakları dendiğinde çoğu insanın yüzünde bir ifade belirdiğini, ağızlarından "İnsanların hakları tam olarak veriliyor da sıra hayvan haklarına mı geldi?" sözcüklerinin çok can yaktığını söyleyen Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayça Öztürk, sorumluluk ve vicdan sahibi her insanın diğer canlıların da yaşam hakkı olduğunu kabullenmesi gerektiğini vurguladı. Öztürk, şöyle konuştu:
 
"İnsanoğlu'nun modern çağda ve gelişmekte olduğu her fırsatta vurgulanan bir ülkede hayvanlara ve onlarında hakları olduğu gerçeğine karşı takındıkları tavrı yine hayvanların duruşlarından çıkan bir ifade ile özetlenebilir. Hayvan hakları konusunda üç maymunu oynuyoruz. Görmüyoruz, duymuyoruz, konuşmuyoruz. İnsanın insana anlatmak istediğini, yer yüzündeki onlarca dil, milyonlarca kelimeden daha iyi anlatıyor bu tanım. Artık toplum olarak duyarsız kalmaktan, hayvanların yer yüzündeki esareti ve dramına sessiz kalmaktan, yani üç maymunu oynamaktan vaz geçelim. Görelim, duyalım ve konuşalım."
 
Kurultay sonunda alınan kararmların bildiri ile açıklanacağı belirtildi. (dha)
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz