MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Kocaoğlu’ndan kırsal kalkınma mesajı: İzmir’de köylü milletin efendisi!
Yerel Yönetimler
14 Ekim 2017 Cumartesi 15:08

Başkan Kocaoğlu’ndan kırsal kalkınma mesajı: İzmir’de köylü milletin efendisi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘köylü milletin efendisidir’ düsturunu İzmir’de tekrar yaşatmak büyük onur duyuyoruz. İzmir’i Türkiye’de örnek kılacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefiyle yürüttüğü projelerin meyvelerini almaya başladı. 2007 yılından bu yana "ısrarla" sürdürülen kırsal kesim destekleri sonucunda il sınırları içinde köyden kente göçü durdurmayı başaran ve tarımdaki büyümeyi Türkiye ortalamanın çok üzerine taşıyan Büyükşehir Belediyesi, elde edilen bu başarıyı “Yerel Üretim Şöleni” ile taçlandırdı.

İzmir’in kırsal kalkınma başarısında önemli rolü olan üreticilerin kortej yürüyüşü ile başlayan kutlama, kentlilerin büyük ilgi odağı oldu. Kültürpark Basmane Kapısı’nda başlayan ve Gündoğdu Meydanı’nda son bulan yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoğlu başta olmak üzere, belediye başkanları, üretici kooperatiflerinin yönetici ve üyeleri, ziraat odaları, üniversiteler, köylüler, “Süt Kuzusu” projesinde yer alan çocuklar ve aileleri ile tarıma desteği yakından hisseden kentliler katıldı. Gündoğdu Meydanı’ndaki köylü-kentli buluşması ise gerçekten görülmeye değerdi.

Halk oyunları gösterisiyle başlayan şölenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘Köylü milletin efendisidir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün köylüye verdiği bu önemli sıfatı İzmir’de tekrar yaşatmak büyük onur duyduklarını söyledi.

TARIMIN YOK SAYILDIĞI BİR ÜLKEDE BİZ…
Tarım kesimine verdikleri destekle 13 yılda çok önemli bir noktaya geldiklerinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Üreticilerimizle el verip birlikte çalıştık ve sadece Türkiye’ye eğil, dünyaya örnek olduk. Tarımın, hayvancılığın köylünün yok sayıldığı bir ülkede, biz İzmir olarak köylüyü, çiftçiyi ve hayvancılığı yeniden filizlendirdik. Üretimini artırdık, köylünün lokmasını büyüttük”  dedi.

BİRLİKTE YÜRÜDÜĞÜMÜZ KOOPERATİFLER 10 KAT BÜYÜDÜ
Sadece ürünleri satın almakla, fidan ve hayvan dağıtmakla, ücretsiz tahliller yapmakla ve eğitim vermekle kalmadıklarını, bu ürünlerin kolaylıkla satılabilmesi için paketleme tesisi kurduklarını da kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Bizimle birlikte yola çıkıp yürüyen kooperatiflerin hem cirosu hem serveti 10 senede en az 10’a katlandı. Yatırım yapan Bademli Fidan Kooperatifi’ne, Tire Süt Kooperatifi’ne, Bayındır Çiçek Kooperatifi’ne, Urla Bademler Çiçek Kooperatifi’ne ve Kiraz İğdeli Kooperatifi’ne sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı, ben ne kadar istersem isteyeyim, bu işi başaramazdım” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFLER BİZİM KALDIRACIMIZDIR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bayındırlı çiçek üreticilerimiz, bugün dünyanın en büyük çiçek üreticilerinden olan Hollanda ile ortak proje yapıyor. Türkiye’de tarım yüzde 2 büyürken, İzmir’de tarım yüzde 5.5 büyüyor, tam iki katı. Türkiye’de süt üretimi yüzde 100 artarken, İzmir’de yüzde 150, Tire’de ise yüzde 440 artıyor. Bu başarının sırrı birlik olmakta, kooperatifleşmede, birleşmede yatıyor. Bugün kooperatifleri karalamak isteyenler bilsinler ki, Fransa ve İspanya gibi ülkeler tarımın yüzde 90’ını kooperatifler vasıtasıyla üretiyor ve pazarlıyor. Türkiye daha yüzde 1’lerde bile değil. Oysa kooperatifler bizim kaldıracımızdır. Biz onları ayağa kaldırmaya devam edeciğiz. Ülkenin geleceği tarımdadır, ülkenin geleceği hayvancılıktadır. Peki biz ne yapıyoruz? Üretemiyoruz. Elimizden tutulmuyor. ‘Köylü milletin efendisidir’ düsturu Ulu Önderimizin sözlerinde kaldı. Biz şimdi o sözü İzmir’de yaşatacağız. İzmir’i Türkiye’de örnek kılacağız.”

SIRBİSTAN’DAN ET ALMAYACAĞIZ
Kooperatiflerle birlikte yeni bir oluşum içerisinde olduklarının müjdesini de veren Başkan Kocaoğlu, “Hem belediyeler hem de kooperatifler hisse alıp pazarlama ihracat faaliyetlerini yürütüp bu görev zincirini tamamlayacağız. Sırbistan’dan et almayacağız. Bizim köylümüzün çiftçimizin ürettiği eti yiyeceğiz. Ülke hiçbir zaman tarımda bu noktaya gelmemiştir. Bu noktaya düşmemiştir. Ona göre biz çalışıp, üretip, kaliteden ödün vermeden göğsümüzü gere gere bu ürünleri pazarlayacağız. Durmak yok, çok çalışacağız. Biz köylü, çifti, esnaf, emekçi olarak bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. İzmir kendi gücüyle kalkınabilecek ve bunu bugün Türkiye’de gerçekleştirebilecek tek şehirdir. İzmir kendi kendine yeter. İzmir’e köy diyorlardı. İzmir’e ‘sümükleri akan, kir pas içinde çocuk’ diyorlardı. Bugün ise ‘İzmir bir tane’ diyorlar. Peki bu kalkınma örneğinde bir Türk kuruşu hakkınız var mı? Ne mutlu İzmir’e. Ne mutlu ‘illa kooperatif ürünü alacağım’ diyen tüketiciye. Biz bu yolda yürüyeceğiz, büyüyeceğiz. Hemşehrilerimizin, üreticimizin lokmasını büyüteceğiz” diye konuştu.

KÖYLÜ DE MUTLU KENTLİ DE
Köylüler ile kentlilerin buluşmasına tanıklık eden Gündoğdu Meydanı’nda üreticiler büyük emek vererek yetiştirdikleri sağlıklı ürünleri, şehirde yaşayanların beğenisine sundu. Eşsiz lezzetlerin tadıldığı şenlik alanında halk oyunları gösterileri ile büyük ilgi görürken, gerçekleşen yerel yarışmalar ve konserlerde renkli dakikalar yaşandı.

TARIMDA İZMİR FARKI
Türkiye’de ilk defa sözleşmeli üretim modelini uygulayarak üreticinin yüzünü güldüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘İzmir Modeli’yle sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek olacak projeler gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticinin ürününde verimi, kaliteyi ve çeşitliliği artırarak lokmasını büyütürken, bir yandan da ürününü değerinde satabilmesi için işleme ve depolama tesislerini faaliyete geçirdi. Bu süreç içerisinde tarımsal kalkınma kooperatiflerini, ziraat odalarını ve üretici birliklerini destekleyerek, üreticileri örgütlenme gücüne inandırırdı; tüketicinin de kooperatif kanalıyla güvenli gıdaya ulaşmasını sağladı.

Tarım arazilerinin yollarını asfaltlayarak ürün kalitesini artıran ve pazarlama olanaklarını geliştiren Büyükşehir, sözleşmeli alımlarla üretici kooperatiflerini de destekledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsaldaki üreticiye verdiği destek bugüne kadar toplam 703 milyon  lirayı aştı. Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi konusunda Karaburun, Urla, Kınık, Beydağ, Bergama, Kiraz, Seferihisar, Selçuk ve Menderes  İlçelerinde toplam bin 773 üreticiye 6 bin 902 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. 2 bin 341 yavrunun da doğumuyla birlikte üreticiye kazandırılan mevcut küçükbaş hayvan sayısı  9 bin 243 oldu.

Bölgedeki süt üretimini artırmaya yönelik projelere en önemli desteği veren İzmir Büyükşehir Belediyesi 1-5 yaş grubu arasındaki 130 bin çocuğa ücretsiz süt dağıtarak kısa süre içinde hem küçükbaş hayvan üreticilerinin hem de sağlıklı sütle büyüyen çocukların yüzünü güldürdü. Ayrıca Türkiye de ilk olan ''Arı Eğitim Aracı''nı faaliyete geçiren Büyükşehir Belediyesi, köylerde özellikle kadın üreticilere arıcılık eğitimleri verdi ve bu eğitimlere de devam ediyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Tayfun
 15 Ekim 2017 Pazar 10:56
Aziz bey haril haril calisir , bazi troller de yine is basinda ha bire karalar...
 nicolas
 15 Ekim 2017 Pazar 01:13
yazık yorumlara bak dışardan et saman gubre tohum ithal eden ulkeyi bu şekilde iyileştirebiliriz.. yakında aç kalırsa bu akp liler avm gokdelen botnu kemirir artık. tire süt koop bayındır çiçek koop bile turkıyeye ornek projelerdir..tebrikler aziz başkan
 sezarın hakkı sezara
 15 Ekim 2017 Pazar 01:10
Adam dış ileçelere ve köylere gider de destek olursa. Yandaşlar oy alamadıgı için gidiyor diyorlar. eğer gitmez ise bu seferde çıkıp Birazda dış ilçelere ve köylere destek ol diyorlar. Aziz başkan öyle aman aman başarılı bir başkan değil ama sizlerin cahilce yaptıgınız yorumlar kadar da kötü bir belediye başkanı hiç değil. Bu arada aşşağıdaki bir yorumcu için belirteyim . balık çiftlikleri belediye değil ! valilik ve kaymakamlık denetimindedir. Aziz kocaoğlunun elinde olsa emin olun karaburun da bir tane balık çitliği bırakmaz.
 misafir
 14 Ekim 2017 Cumartesi 23:05
Yorumlarda bayağı bir aktrol var:) Adam altgeçit diyor, yapanların geçitlerinin denize döndüğünü yazmıyor, metro diyor, metroyu bakanlıkların yaptığını, İzmire kendi parasıyla yapacak olmasına rağmen izninin bekletildiğini yazmıyor, biri de köye gitti, kentte kaybedecek yazmış! Cahil, sizin devirde bu ülke samanı bile dışardan alır oldu! Biri de meydan okumuş, 1.5 sene sonraya randevu vermiş, liderinden öğrenmiş belli tehdit etmeyi :)
 
 14 Ekim 2017 Cumartesi 21:51
Köylerden oy alamayan kocaoglu sehri bırakıp köy köy dolasmaya baslamıs. Bu sefer köyden oy alıp şehirden alamayacak. Bekle kocaoglu 1,5 sene sonra görüsürüz.
 Gerçek köylü
 14 Ekim 2017 Cumartesi 21:29
Abicim ibb başkanımı kooperatif başkanımı belli değil.Keçi koyun süt konusunda usta ama sürüyü gütme konusunda sıfır.
 göçebe
 14 Ekim 2017 Cumartesi 19:23
Sayın Kocaoğlu, köylünün elinde olup kente ulaşmayan yumurtayı, tavuğu ve pilici de koop çatısıyla kente getirmeyi düşünün artık! Süt ve süt ürünleri tamam, hani et? Neden balıkçıları da örgütleyip, balık çiftlikleri sermayedarlara değil de denizin gerçek sahibi balıkçılara tahsis edilmesin? Daha yol uzun başkan, yapılacaklarınız var daha, emekliliği falan unutun siz!
 Kaderimize razı olalım
 14 Ekim 2017 Cumartesi 18:54
Yorumunuz:Baktı ki elinden bişey gelmiyor,koyun keçi süte verdi kendini.Bunlar tali işler ama görüyoruz ki bizde ana iş olmuş.Napalım altgeçit ,metro,yol yapamıyorsa bari bunları yapsın.Nasil olsa ideolojik fanatikleri var.Şehrin yarısının Somali gibi 4 gün suyu akmıyor yinede canhıraş savunuyorlar.
 Hele şükür
 14 Ekim 2017 Cumartesi 17:57
"Adam yaptıklarını anlatıyor, hatta noksan anlatıyor, taktir ediyorum ama bizim partiden değil onun için muhalefet ediyorum, ulaşım, süt kuzusu, tarım" bu sözleri duyabilmek çok harika ama keşke bütün İzmir‘liler duyabilseydi,
 Tayfun
 14 Ekim 2017 Cumartesi 17:44
Eline saglik Aziz bey KOYLU MILLETIN EFENDISI dusturunu saglam temeller uzerine oturtarak ulkeye ornek oluyorsunuz. Maalesef ulke tarimi tam bir borc bataginda borcu olnayan koylu nerdeyse kalmadi, ekilmeyen tarim alanlari gittikce cogaliyor yetmiyormus gibi tarim alanlari inanilmaz sekilde imara ranta kurban edilmekte. Dunyanin en pahali mazotu gubresi ile ciftci bas edememekte.urettigi urunse tuccarlar tarafindan yok pahasina satin alinmakta. Koylu tam bir sahipsizlik icinde tuccarlarin oyuncagi ya parasini zamaninda alamiyor yada parasini kaptiriyor. Ciftciler saglam biikler kooperatifler kuramadikca bu badireden hic bir sekilde kurtulamayacak. Devlet de kooperatifi desteklemekten ozenle kaciyor ciftci yi tuccarlara mahkum ediyor. Ciftci bir yandan uretmekle ugrasirken bir taraftan urununu nasil iyi fiyata pazarlarim diye ugrasiyor kimse ciftci ye gercegi soylemiyot , tarim alaninda profesor unvanli hocalar bile kooperatiflesme konusunda hic bir soz soylemeiyor. Kisaca koylu icinden cikilmaz bir sarmalin icinde. Boyle giderse rkecek tarlada calisacak insan kalmayacak butun gencler koylerden kaciyor. Diger yandan yabancilar inanilmaz buyuk araziler alarak sirketlesmekte koylu kendi topraginda asgari ucretli isci konumuna dusmekte. Acilen devlet politikalari degismeli guclu kooperatiflere destek verilmeli kooperatif olmaya ozendirilmeli ve kooperatiflerin mali yapilari bagimsiz kuruluslarca denetlenmeli. Ulke olarak tarimda ithal etmedigimiz hic bir sey kalmadi. Avilen bu yangini sondurun artik...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz