MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Kocaoğlu'ndan kritik açıklamalar: Başbakan beni ararsa...
Güncel
14 Eylül 2017 Perşembe 09:16

Başkan Kocaoğlu'ndan kritik açıklamalar: Başbakan beni ararsa...

Aziz Kocaoğlu Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı Selçuk İZBAN töreninde yaşananları değerlendirdi. Kocaoğlu, “Benim kırmızı çizgilerim var. Buna müdahale eden kim olursa tepki gösteririm” dedi. 

EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı geçtiğimiz hafta  İzmir’in kurtuluş günü için kente gelen Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı Selçuk’taki İZBAN törenlerinde yaşananların ayrıntılarını anlattı. Romantik Türk, Can ve Yıldız FM radyolarının ortak yayınına katılan Başkan Kocaoğlu, kendisine “özür dile” diyenlere de yanıt verdi.

Kocaoğlu, “İZBAN’ı yerel yönetim-merkezi hükümet birlikte yapıyoruz. Bugüne dek temel atma yaptık, açılış yaptık.  Bu törenden önce de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri hazırlıklar yaptı. Bu arada başbakanın basında Selçuk’un kurtuluşunu kutlamaya geleceği ve Tepeköy’de ineceği 15 gündür dolaşıyordu. Arkadaşlarımız TCDD’ye soruyor. Sonra beni açılıştan önce TCDD  genel müdürü aradı. Programı anlattı. Kurtuluş etkinliği sonrası Selçuk’ta başbakanın trene binip Torbalı’da ineceğini söyledi.  Biz de ‘tamam’ dedik. Ve müdür ‘sadece trene binilecek, başka bir durum yok. Siz de katılacaksınız” dedi. Bize davetiye törenden bir gün önce geldi. Veli bey tarafından bize program gönderildi. Bir baktık ne Selçuk’un kurtuluşu ne de ortada başka bir şey vardı. Ve oraya gittiğimizde İZBAN’ın açılışını gördük” dedi.

TEK TEK SÖYLERİM
Başkan Kocaoğlu, alana gittiğinde kendisine verilen konuşma hakkını kullanarak kürsüye çıktığını da söylerken yaşananların ayrıntılarını kendi penceresinden anlattı. Kocaoğlu, “Sıram geldiğinde kürsüye çıktım. Önce yuhalandık, in aşağı gibi şeyler söylendi. Sonra Recep Tayyip sloganı. Ben sloganlar bitene kadar dinledim. Baktım gergin. Konuşturulmamak üzere gelinmiş. Bende tepki göstererek indim. Şimdi bu son derece çirkin bir tavırdı. Orada Sayın Başbakan, bakanlar, milletvekili var. Hiçbirisinin yüzünde üzüntü, ekşilme olmadı. Aksine bir tavır vardı. O törenlerde gelenleri kimlerin getirdiği, kullandığı, yönettiği hepimiz tarafından biliniyor. Ben buradan isim vermiyorum ve karşılıklı cevap hakkı olsun istemiyorum. Kimin organize ettiğini biliyoruz. Yanlıştı, yapılmaması gerekiyordu. Biz bunu hak etmedik. Eğer sayın başbakan lütfeder beni telefonla arar ve sorarsa kim olduklarını da tek tek kendisine söylerim” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMA BİLE…
Başbakan Binali Yıldırım’ın törende kendisinden sonra kürsüde söylediği, “Recep Tayyip Erdoğan isminden rahatsız olanlar var” sözlerinin çok ağır olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu daha önce İzmir Fuarı açılışında hükümetin bakanı olarak gelen Nihat Ergün’ü, valilik yetkililerini yuhalatmadığını, bunu yapanlara tepki gösterdiğini söyledi. Kocaoğlu, “Ben belediye başkanıyım. Ne biliyorsam onu yaparım. Orada yuhalamayı, konuşturmamayı ‘in aşağı’ kelimelerini ne yapacağız? Bu durumun kazananı yok. Başbakan burada operasyonu yapanlara hesap sormalıdır. Bir daha böyle şeyler yaşanmamasını istiyorum. Sayın başbakan törenlerden bir gün önce 8 Eylül’de geldi. Birlikte törenlere katılsaydık, İzmir’in kurtuluşu etkinliklerine gitseydik. O da çelenk koymaya gelseydi iyi olmaz mıydı? Cumhuriyet Meydanı’nda törenler varken Başbakan Buca’da temel atma törenine gitti. Bu çelişki değil mi? Bunu kim kurguladı, programı kimler yaptı? Ben haksızlıklar karşısında konuşurum. Kişiliğimi, karakterimi rencide etmeye kalkarlarsa gerekeri yaparım. Kişilik olarak kimseyi üzmem ama kendimi de rencide ettirmem. Kırmızı çizgilerim var. Buna partili arkadaşlarım, çocuklarım da olsa tepki gösteririm. Kimseye kırmızı çizgilerime dokundurmam” dedi.

Başkan Kocaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ ile Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Bilal Doğan’ın, “Özür dile” çağrıları içinse, “Bu iki ismin oradaki operasyonda bir dahilleri yok. Onlar bu işin içinde değiller ama konuşuyorlar. Asıl işi organize edenler susuyor. Biz kim olduklarını biliyoruz. Bu işin ve operasyonun arkasında iki arkadaşın dışında İl Başkanı Bülent Delican’ın da dahili, müdahalesi yok. Ama kimler olduğu ortada. Onlar susuyor, konuşmuyor” ifadelerini kullandı.

ÇÖPTE SON DURUM
Başkan Kocaoğlu Yamanlar'a yapılması gerek çöp tesisi için, "Çöp için birçok yer arayışımız oldu, Harmandalı'nın kapasitesinin kat ve kat üstündeyiz. Orası tıkandı. Yeri kimseye söylemeden meslek odalarıyla  alana gittim. Yeri gösterdim. Neler olabileceğini konuştuk. Onlarda yeri beğendi. İlgili bölge ve il müdürlerini götürdük. Kurumlardan olumlu görüş aldık. Ancak bazı avukatlar ÇED Raporu'na itiraz ettiler. Mahkeme yürütmeyi durdurma verdi, bilirkişi raporu aleyhimize geldi..

Üniversitelerden raporlar aldık. Üniversitelerden alınan raporlarımız olumlu... Şu anda Çevre Bakanlığı'nın da en ufak tereddüt yok. Mahkeme süreci var. Beklemediyiz.

Mahkeme aynı bilirkişilere üniversiteden gelen rapora istinaden rapor hazırlanmasını istedi. Aynı kişiler daha şiddetli bir rapor hazırladı. Ben bursdan kime ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu iş tıkandı. Ağaçlandırma, çevre, körfezin temizlenmesi konusunda yaptıklarımız herkesin malumu. Çevre yatırımlarında açık ara öndeyiz. Bu dava açan arkadaşlara tekrar kararlarını gözden geçirmelerini dilerim. Yahut yeni bir bilirikişi istenir mi? Başka da yer yok. Bürokrasi bu şekilde giderse bu iş benim dönemimde de olmaz. Benim dönemim sonrasında da ortalarında olur.

KURUL ÖNERİSİ
Termik santrallere herkes karşı. Bugüne kadar vahşi depolama yapıldığından termiğe gösterildiği gibi tepki var. Bugüne kadar örnek bir tesis gösteremedik. Ancak biz uluslararası standarda bir düzenli depolama tesisi kuracağız. Bizim daha bir çok yere ihtiyacımız var. Sadece Yamanlar'ın eteğinde İzmir merkezindeki çöpün 40'ını geri dönüşüme tabi tutacağız. Diğerini de kentin yakınında yapacağız. 

Önerim şu, Herkese bu faaliyette bulunsun. Bu konuda bir kurul kuralım. Kurul, yapımdan işletme sürecine kadar denetlesin. Hatalarımızı değerlendirsin" dedi.

NARLIDERE METROSUNDAKİ KREDİ TARTIŞMASI İÇİN NE DEDİ?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamz Dağı'ın Büyükşehir İslam Bankası'nda kredi alamıyor çıkışı ile ilgili olarak yanıtlar verdi. Metro için yapılan kredi görüşmeleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler veridi.

Kocaoğlu,  "Narlıdere Metro için kredi arıyoruz. Bu tür işler dışında kredi almıyoruz. Dünyada bu krediyi bulduk. Maliyeti avro olarak 2,85 ile 3 puan arasında maliyeti var. Bu krediyi 1 haftada alırım. Dünya Finans kurumlarından. Onu Hamza Dağ da çok iyi biliyor. Bilmiyorsa da öğrensin.

Diğer kurumlarla pazarlık ederken İslam Bankası’ndan yetkililer bize geldi. İslam Bankası ve İller Bankası birlikte çalışıyor. İslam Bankası’nı Türkiye’deki işlerini İller Bankası’ndan çözüyorlarmış. 1.35 maliyet önerdiler. 0,50 İler Bankası komisyon alıyor. 1,85 dediler. İller Bankası İslam Bankası’ndan 150 milyon almış ve bunun 40 milyonunu Antalya’ya göndermiş. Bizim 200 milyona ihtiyacımız var. 1 ayı bulur dediler. Benim 350 milyon da Buca metrosu için ihtiyacım var. 6 ay içinde hallederiz dediler.

İller Bankası Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bağlı. Bakanlık bir yazıyla bu konuda destek olmasını istedim. Sayın Bakan, bu konuda artı eksi bir şey demedi. O tarihten itibaren Başbakanımızdan randevu istedim. 5-6 konu var. En önemlilerinden biri bu. 1,85’ten alabilirsem alacağım. Yoksa 2,85ten alacağım. 1,85 dururken Başbakan’dan randevu alamadık diye 2,85 alınmaz. Tekrar Ankara’ya gittim. 6 civarında İler Bankası Genel Müdürü ile görüştüm. 100 milyon avroyu kentsel dönüşümde kullanacağız, veremeyiz dediler. Ertesi gün İslam Bankası’na gittim. Bu durum nedir diye? 110 milyon avroyu altyapıda kullanabilirler dediler. Başka yerde kullanamaz, kredinin dönmesi mümkün değil dediler. Binali Beyden randevu istedim. Ramazanda gittiğimde görüşemedik ve tekrar randevu istedim. 3 günde bir arıyorum, danışmanlarını. 15 dakika görüşeceğim. 2,85e imza atıp yapacağım.

HAMZA DAĞ DOĞRU YANIT VERSİN
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 13,5 sene evvel en borçlu üç belediyeden biri. Şimdi en güçlü belediyelerden biri. Kredi notumuz AAA. İslam Bankası’na niye geldin demedim. 13 senedir piyasadayız. Vadesi geçen borç yok. Kredi notu tavan yapmış, herhalde onun için gelmiş. Belki AK Partili belediyelerin elinde hazırlanmış proje yoktu o da olabilir. Sorarım. Hamza Dağ’ın kredi alamıyor esprisi zaten bizim kredimiz hazır. Bloke edildi, buradan alabilir miyiz diye bekliyoruz. Hamza Dağ ile yıllardır İzmir için koşuyoruz. Bu benim anlattığıma doğru yanıt versin.

“BAŞBAKAN’A KIRGIN MISINIZ” SORUSUNA YANIT
Metro yatırımları ile ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım'dan randevu alınamaması üzerine konuşan Kocaoğlu "Başbakan Yıldırım kırgın msıınız" sorusuna cevap veren Kocaoğlu, Sayın Başbakan’ın bu konuyu bilmediğini bilmiyorum. Bu konuyu Başbakanla konuşmadım. Bakan Bey’le konuştum. Hamza Dağ’ın açıklamasında İslam Bankası’ndan bu konun belirli yerlerde konuşulduğunu reddedilmek üzere karar verildiğini bilmiyorum. Konuşulmasının bir yararı yok. Vermezlerse işimize bakacağız. Önümüzdeki günlerde Başbakan ve Enerji Bakanından randevu talep ettim. Fuardan bir gün önce verildi, fuar yoğunluğu sebebiyle gidemedim. Rahatlayınca randevu isteyeceğiz. Belediye’nin ihtiyacını ve güçlendireceği bir görüşme yapacağız" dedi.

BAŞBAKAN’A GİDECEĞİM
Kocaoğlu, Başbakan Yıldırım'dan önümüzdeki günlerde randevu talep edeceğini söyledi ve ajandasınada neler olduğunu belirtti. Kocaoğlu "Sayın Başbakan için  ajandamız hazır. Başbakan’a 1- İller Bankası’ndaki kredi konusu. 2-Kültürpark’taki projenin Kültür Bakanlığı nezdinde olumlu sonuçlanması için temenni. 3-İnciraltı planlaması ve sürecin hızlandırılması 4-Rüzgar enerjisi yatırımımız için Enerji Bakanlığı ile görüşme. 5- İZBAN hattında meydana gelen külliyatı affedilmesi, 6- Yolcu gemilerinin ve  arabalı vapurları için Bostanlı Balıkçı Barınağı’nda yer tahsis edilmesi gündemimizde" dedi.

ÖRGÜTÜ YEREL GÜÇLER DİZAYN ETMELİDİR
Başkan Kocaoğlu parti içindeki yarış ve yerel seçim adaylığı ile ilgili de konuştu. Kocaoğlu, “2019’da aday olursam ve ölmez sağ kalırsam 2024’te de aday olacağım” dedi.

İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile tartıştığı dönemlerin hatırlatılması üzerine Kocaoğlu, “Mahalle seçimlerinde, ilçe seçimlerinde, ilde de müdahale etmem. Eğer çok zorda kalmazsak. Sözün özü fuar açılışı gibi, siyaset gibi konularda dikkat edilmesi gereken hususlar var. İzmir’den kontenjandan aday olabilirler herkes için geçerlidir. Ama örgütü yerel güçler dizayn etmelidir. Örgütte emek verenler olmalıdır. Kontenjandan gelebilirsiniz, yine olursunuz bir şey demiyorum ama örgüt yereldir. Bugün CHP, AKP ve MHP gibi partilerin örgütlerinde binlerce, on binlerce kişi var. Bunları cebinizde getiremeyeceğinize göre örgütte olanlara saygı duyacaksınız” diye konuştu.

BAŞKAN TACİZE UĞRARSA OLMAZ
Kocaoğlu, belediye başkanlarının ilçe seçimlerine, kongrelere müdahale etmesi konusunda ise, “Yakın çalışmak isteyebilir ama ‘benim yakınım, akrabam şurada olsun’ demek doğru değil. Bu yanlıştır.  İlçe başkanı ile belediye başkanı neden konuşmasın? Belediye başkanının diğer siyasi aktörlerden farkı bütçe yönetmesi ve kadro yönetmesidir. Başkan bu bütçeyi milletvekilinin, ilçe başkanının, il başkanının insiyatifi ile yönetmez, yönetmemelidir. Belediyenin bir planı, programı vardır. O zaman siyasiler belediye başkanına yardımcı olmak zorundadır. Belediye başkanı akşama kadar tacize uğrarsa olmaz. Elindeki imkan belli, yapacakları ortada. Sonra ‘benim dediğimi yapmadı, yakınımı almadı’ der. Sadece iş ve istihdam meselesi ortalığı karıştırmaya yeter bile” dedi.

İLİŞKİSİNİ KESERİM
Başkan Kocaoğlu, CHP'deki kongre süreci ile ilgili olarak Büyükşehir'in adını kullanarak seçimlere müdahale eden kişilerin ilişğini keseceğini söyledi. Kocaoğlu, "Ben bırakın odaları, dernekleri ben partide de 13 yıldır büyükşehir başkanlığı yaptım. İki ya da üç defa çok zorda kaldığımda taraf oldum. Bugün mahalle seçimleri yapılıyor, taraf değilim. Büyükşehir belediyesi çalışanlarının da taraf olmasını istemiyorum. Gider üye olur, oy kullanır. Ancak belediyenin adını kullanarak vesaire zaten ilişkisini de kesiyorum. Bir yetkili makamdaki bir kişi büyükşehir belediyesini kullanarak, şunu yaparım bun yaparım diyerek bir şeyde bulunduğunda,. Burası siyaset makamı değil. Burası herkese hizmet makamıdır. Herkesin içinden başka şey geçer" dedi.

AİLEMİN BELEDİYEYLE ALAKASI YOK
Başkan Kocaoğlu belediye başkanlarının yakınlarına, iş ve dostlarına imkanları sunması konusunda ise, “Benim iki tane oğlum var. Gelinim var. Oğullarım kendi işini yapıyor. Benim aile olarak belediyeyle bir alakam yok, olmadı. Biz belediye başkanları olarak halkın önündeyiz. Hanım da çocuklar da halkın önünde. Vatandaş bakacak. Bu adamda bozulma var mı, geriye mi gidiyor, çalışıyor mu? Akrabalarına ne yapıyor? Ben kimse için bir şey diyemem. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin için konuşuyoruz ama o da benim arkadaşım.  Kendileri bilirler” diye konuştu.

Parti içindeki yarışta il başkanlığı konusunda ise, “İzmir’de siyasi olarak il başkanlığı dikenli koltuktur. Bunu siyaset bilen, örgütü tanıyan birisinin yapması gerekir. Kriter budur. Benim de dahilim olan bir mesele değildir” ifadelerini kullandı. 

İZBAN'DA HAT KİRASI SORUNU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye ile TCDD'nin ortak kuruluşu İZBAN'ın kullandığı demiryolu hattı için talep edilen kira bedeline de değinerek, " Devlet Demir Yolları  '5 milyon dolar artı 5 milyon EURO bedelle hattımı kiraya vermek zorundayım' diyor. İZBAN’ın geliri yok, borç ödüyoruz. Bu kiranın makul bir düzeye getirilmesi lazım. Sadece Büyükşehir Belediyesi değil kirayı İZBAN da ödüyor. İZBAN’da para yok. 5 lira ben, 5 lira Devlet Demir Yolları, 5 lira devlet ödüyor ama 10 lirası yine Devlet Demir Yolları gidiyor" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Selami
 14 Eylül 2017 Perşembe 22:22
Bence bütün belediyeler ve bağlı kuruluşları genel müdürlükleri incelenmeli, akrabalık ilişkileri ortaya çıkarılmalı şehrimiz ülkemiz için liyakat esas alınmalı
 Pes
 14 Eylül 2017 Perşembe 21:59
Birçok kişiye şirketlerde makam dağıtmamış gibi nasıldı konuşuyor!!!!
 
 14 Eylül 2017 Perşembe 17:05
Alsancak , Buca metro hattı 4 adet TBM ile açılacak. 4 adet TBM ile açılacak olması tünellerin daha kısa sürede açılacağını gösterir ancak maliyetli olur. Üçyol -F. Altay etabı ile alakası yok. Üçyol etabının projesini geçmişte kim hazırlatmış ise ondan hesap sormak lazım. Ayrıca o etapta da ne dümenler döndüğünü bilen biliyor , bilmiyorsan öğren de gel.
 Tayfun
 14 Eylül 2017 Perşembe 17:03
İzban da hat kirası icin Belediye ve izban 10 tl oduyor , tcdd ve devlette 10 tl oduyor ama devletin verdigi 10 tl yine hat kirası olarak tcdd ye mi gidiyor.tam bir komedi ! nicin hat kirası diye İzban ve Belediye den para alıyorsunuz izmir liye yazık degil mi? bunu neden sembolik bir rakam yapmıyorsunuz ???? bunun her kosulda dile getirilmesi ve su ana kadar alınan hat kiralarının da izban a iadesi yapılmalı ...milletin malını yine milette nasıl kiralarsınız ... İzban 'ı bu millet ortak kullanmaktadır...Belediye ,izban Selcuk'a gitsin diye inanılmaz caba harcadı hatta kuzey ucunu da Bergama ya ulassın diye caba harcamakta.. sayın yetkililer bu yanlıslıkları bir an once duzeltin lutfen...
 misafir67
 14 Eylül 2017 Perşembe 16:41
Sayın başkan, yapılan haksızlıkları lütfen İzmir'liyle paylaşınız. Şimdiye kadar sizin nezaketinize, açıklamayacağınıza, açık etmeyeeceğinize güvenerek olmadık engellemeler, savsaklamalar ve geciktirmeler yaptılar, yapılanı açıklayın ki halkın içine çıkamaz ya da yapamaz hale gelsinler! Siz açıkladınız, Karayolları ve DSİ bölge müdürleri haketmedikleri İzmirde yaşamıyorlar artık! Açıklayın, paylaşın İzmir'li ile!
 İnciraltı sakini
 14 Eylül 2017 Perşembe 16:10
İnciraltı için sürecin hızlandırılmasını talep edeceğiniz için teşekkür ederiz
 Farkedildi
 14 Eylül 2017 Perşembe 16:09
Ak Parti seçmeninden Eğitim seviyesi yüksek olanlar hiç bir konuda yorum yapmazdı ama son zamanlarda konu İzmir olunca yorum yaptıklarına, soru sorduklarına, hatta eleştiri yaptıklarına herkes şahit oluyor.
 
 14 Eylül 2017 Perşembe 15:21
Eşinizin yeğeni, sizin yeğeniniz belediyede çalışıyor, unuttunuz mu?
 Mozaik
 14 Eylül 2017 Perşembe 15:16
Sayın Başkan; iki ateş arasında kaldınız.Bir tarafta metro konusunda İzmire yardım yapılmamasına rağmen toplu ulaşımı özel halk otobüsü olmadan çözdünüz emsalleriniz biri şu İzmiri durdursun vatandaş sürekli önümüze getiriyor diyorlar, onlarrı aday yapanlarda adama size yaptığımız yardımları yapmadığımız halde çok başarılı.İzmir kadar olamadınız deniliyormuş.Süt kuzusu, Tire sütle beraber yemlik mısır projesi, son olara yarımadada kimyasal kullanmadan 50,000 zeytin ağacının kurtulası sadece belediyeler değil bazı kamu kurumlarınıda devreye sokulmuş.Birde Prof Dr Ümit Özdağ konularında uzman ekip oluşturmuş çok sıkı çalışıyorlarmış vatandaşın karşısına her konuda çok donanımlı çıkmak istiyorlarmış.Dün Başbakanın ve Cumhurbaşkanının belediye başkanlarına verdiği mesaj çok dikkat çekiyor "mart 2019 ama asıl hedef kasım 2019" Sayın Kocaoğlu İzmirde partilerüstüsünüz bu şehir sizi biliyor.
 alsancak
 14 Eylül 2017 Perşembe 15:06
bugün başlansa 2023 den önce ne narlıdere ne buca metrosu açılır.dayanak: üçyol-f.altay metro inşaat süreci.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz