MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Oğuz: Orkinos çiftliğini istemiyoruz!
Yerel Yönetimler
10 Haziran 2019 Pazartesi 11:59

Başkan Oğuz: Orkinos çiftliğini istemiyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar’dayken tepki gösterdiği ve yapılmasına karşı çıktığı Sığacık Körfezi’nin Urla sınırları içinde yapılacak orkinos çiftliği için kritik gün belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölge halkının da istemediği tesis için 25 Haziran’da Ankara’da kesin kararı verecek.  Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, “Orkinos çiftliğini Sığacık Körfezi’ne istemiyoruz” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in farklı yerlerinde deniz ürünleri ve balık çiftlikleri konusunda yatırımlar yapan Başaranlar Su Ürünleri Şirketi daha önce tepkilere neden olan orkinos çiftliği için yeni bir süreç başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde eylemlere katılarak tepki gösterdiği ve denize girdiği proje mahkeme tarafından iptal edilmişti. Başaranlar Su Ürünleri LTD. ŞTİ mahkemenin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmesinin ardından sadece koordinat değişikliği ile yine Sığacık Körfezi içinde kaldı. Şirket, bu kez tesisleri kuracağı yeri Seferihisar’dan Urla İlçesi sınırlarına kaydırdı. Nisan ayında yapılan ve bölge halkının büyük tepki gösterdiği orkinos çiftliği ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 25 Haziran tarihinde İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK)   gerçekleştirilecek. Burada, kesin karar verilecek.

ÇED, dosyasının ayrıntılarına göre Sığacık Körfezi Mevkii, 9 numaralı su ürünleri potansiyelsahasında 39 bin 200 metrekarelik’ deniz alanı içerisinde yılda 900 ton kapasiteli Orkinos Yetiştiricilik Tesisi planlanıyor. Daha önce 10 numaralı saha İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nin kararıyla iptal edilirken bu kez sadece koordinatlar değiştirildi ve yeni alan ilan edildi. Proje sahibi tarafından iptal kararında öne sürülen gerekçelere istinaden, Orkinos yetiştiriciliği tesisinin çevreye olan etkisini incelemek ve koyda mevcut diğer su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin deniz ortamına, ekosisteme olan etkilerini göz önüne alarak tesislerin bulunduğu su ürünleri yetiştiricilik sahasına olan etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nden konuyla ilgili rapor alındı.

 Şirket, Sığacık Körfezi’nde Kokar Burnu açıkları olarak bilinen yeni yerde 50 m çaplı 8 adet kafeste yetiştiricilik yapacak.  Faaliyet kapsamında su ürünleri yetiştiriciliği için kullanılacak olan alan, ticari avcılık için kullanılmayacak. Orkinos yetiştiriciliği çipura-levrek yetiştiriciliğinden farklı olarak, larval dönemden itibaren değil, doğal ortamdan avlanan balıkların ağ kafes ortamlarında stoklanarak besiye alınıp büyütülmesi ile gerçekleştirilecek.

BAŞKAN OĞUZ: “İSTEMİYORUZ”
Orkinos çiftliğinin balık çiftliklerinden farklı olduğunu belirten Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, tesisleri bölge halkı gibi kendisinin de istemediğini söyledi. Başkan Oğuz, “İzmir Körfezi’ndeki farklı yerlerde bulunan çipura ve levrek üretimi yapan balık çiftlikleri daha önceden karaya çok yakın alanlardaydı. Buralar artık taşındı. Teknoloji de geliştiği için yemleme, kirlilik konularına dikkat ediliyor. İlgili bakanlıklar da zaten sürekli denetliyor. Fakat orkinos çiftlikleri öyle değil. Kiloları 300-400 kiloya ulaşan balıklar burada kesiliyor. Müthiş bir kan akıntısı ve pislik denize bırakılıyor. Biz, orkinos çiftliğinin Urla sınırları içine yapılmasına karşıyız. Daha önce Urlalı hemşerilerimiz ÇED toplantısında gereken tepkiyi gösterdiler. Hem kurumsal hem de hukuki olarak her türlü tavrımızı yine göstereceğiz” dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Alen35
 10 Haziran 2019 Pazartesi 19:37
Bırak orkinos'u urla sınırları içinde herhangi bir balık çiftliği olmamalı! birde bu ara midye çiftlikleri türedi. balıkova da kıyıya çok yakın yerlerde var. Balık çiftlikleri zararlıysa herhalde midye çiftlikleri de zararlıdır.
 Mustafa oncu
 10 Haziran 2019 Pazartesi 16:37
Orkinos çığlığını urlarda istemiyoruz
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz