MENÜ
İzmir 16°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Selvitopu’ndan hükümete çağrı: Bize devredin, gereğini yapalım
Yerel Yönetimler
17 Ocak 2019 Perşembe 13:19

Başkan Selvitopu’ndan hükümete çağrı: Bize devredin, gereğini yapalım

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli alan ilan ettiği 540 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesinde çalışmaların yürümediğini söyledi. Hükümete çağrıda bulunan Selvitopu, “Biz göreve geldiğimizden bu yana Karabağlar’da 2 bin hektarlık alanı planladık. Bakanlık bir şey yapamadı. Bize devretsinler gereğini yapalım” dedi.

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2012 yılında “riskli alan” ilan ederek yetkiyi kendisine aldığı Karabağlar Uzundere-Cennetçeşme Mahalleleri’ni kapsayan 540 hektarlık alandaki çalışmalar sürüyor. Aradan geçen 7 yıllık zaman diliminde bakanlık ilk olarak 540 hektarlık alanın 104 hektarında planlama yapma kararı almıştı. Bu kapsamda alanın bir bölümüne TOKİ işbirliğiyle inşaatlar yapılmaya başlandı. Yüklenici firma Nuhoğlu mali krize girince inşaatlar yüzde 60 seviyesinde yarım kaldı.

AK Parti ve CHP arasında İzmir’de en çok tartışma konusu olan kentsel dönüşüm Karabağlar’da çıkmaza girdi. Karşılıklı açıklamaların yapıldığı zaman diliminde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi de kendi yaptığı çalışma kapsamında Uzundere’de gecekonduları yıkarak yerine yeni/modern konutlar inşa etti. İzmirli inşaat şirketi Folkart’ın yaptığı evlere gecekondulardan çıkan vatandaşlar yerleştirilerek oturmaları sağlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “gasp yasası” olarak nitelendirdiği 6306 sayılı yasaya göre yapılan Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın dayandığı kanunun karşısında Büyükşehir ise belediye kanunu olan 5216 sayılı kanunun maddelerini uyguladı. Büyükşehir, bu kapsamda yüzde 100 uzlaşı ve yerinde dönüşümü ilke edindi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlama alanı olan 540 hektarlık alanda yaşayan 160 bin kişi aradan geçen 7 yıllık süreçte yasa gereği bir işlem yapamadı. İnşaatlara başlanılamayan alanda ruhsatlar verilemedi, süreç ise tıkanma noktasına geldi. Yerel seçim öncesinde problemler artınca 7 yıl önce ilan edilen 540 hektarlık alandaki “riskli alan” şerhinin kaldırılması gündeme geldi.

BAŞKANDAN ÇAĞRI
Bakanlık yetkililerinin bu konuyla ilgili yaptığı çalışmalar olduğunu belirten Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, hükümete yaptığı çağrıda yerin belediyeye devredilmesini istedi. Selvitopu, “Bu alan çok büyük. Bakanlığın da altından kalkabileceği yapıda değil. 540 hektarlık alandaki “riskli alan” sınırlarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bakanlık, ilgili belediyelere yetki devri yapmalıdır. Biz göreve geldiğimiz günden itibaren Karabağlar’ın planlaması ve düzeni için çalışıyoruz. Şimdiye kadar 2 bin hektarlık alanda farklı yerlerde planlamalar yaptık. Bu alanda da tüm binalar yıkılacak, yerine yenisi yapılacak diye bir şey yok. Parsel büyüklükleri ayarlanarak, yeşil alan ve kamu alanları belirlenerek biraz da kat yüksekliğiyle güzel bir çalışma yapılabilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’nin bu konuda deneyimleri var. Biz, bakanlıkla bu konuda masaya oturmaya hazırız. Önemli olan Karabağlar halkının sağlıklı, nitelikli konutlarda oturmasıdır. Bakanlık şu anda 104 hektarlık alanda planlama yapıyor ama bir gecekondu bile yapılmadı. Sadece boş araziler planlandı. Binalar da boş alana yapıldı. Onun da durumu belli değil. Bizim yaptığımız alanlarda yerinde dönüşüm, yüzde yüz uzlaşı ilkesi var. Vatandaşlarımız da bu durumdan çok memnun. Buradan çağrıda bulunuyorum. Riskli alan şerhini kaldırın ve yetkiyi bize bırakın. Biz de gerekeni yapalım” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 misafir
 18 Ocak 2019 Cuma 09:24
bakanlığın 540 hektarlık alanının plan çalışması çoktan tamamlanmış olmasına rağmen gecekondu sahiplerinin açgözlülüğü sebebiyle dernekler kurup bakanlığa onlarca dava açılmıştır. belediyenin planlarına vatandaşın itiraz hakkı olmadığından onaylanmıştır. yıl 2018 plan yaptık diye övünüyorsunuz. devlet zoruyla plan yapmak zorunda kaldığınızı da bir ara belirtin lütfen.
 Karabağlar lı
 18 Ocak 2019 Cuma 03:18
Bunca zaman neredeydin muhittin bey demezlermi adama.... Bilal Doğan aday olduktan sonra, kaybedeceğinizi anladıktan sonramı düşündünüz bunları. Karabağlar sizin memur zihniyeti yönetiminiz ile yıllarını kaybetti. artık yeter Karabağlar a hizmet gelsin...
 Muharrem abi
 17 Ocak 2019 Perşembe 21:41
Aman kentsel dönüşüm olmasın burada ayağımız toprağa basiyor evin altı bizim üstü bizim
 Cengiz cansız
 17 Ocak 2019 Perşembe 18:13
İzmirli adıyla yorum yapan arkadaş bana göre sen ne chp lisin nede izmirli karabağlarla ilgili kentsel dönüşüm projeleri yıllarca başbakanlık sa sümen altında imzanması bekletıldı sen uyuyorsun uyan artık.
 vatandas
 17 Ocak 2019 Perşembe 17:27
izmirli yorumcu sen chp li degilsin haberi oku başkan diyorki 2 bin hektarı imar planını yaptık ..540 hektarıda yıllardır hükümet bekletiyor bekletmeyin biz yapalım diyor ..yani bekleyen belediye degil bekleten hükümet.....
 KARABAGLAR HALKI
 17 Ocak 2019 Perşembe 16:36
adam gibi adam kimsenin zoruna gitmesin aksini idda eden aynaua baksın....5 yıl daha bizimlesin
 İzmirli
 17 Ocak 2019 Perşembe 15:41
Allah'ını seversen karışma.Tamam ben de CHP'liyim ama İzmir'deki CHP'li belediyelerin hızını biliyoruz.20 yıl sonra başlar 500 yıla belki biter o kentsel dônüşum size kalırsa.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz