MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Soyer'den 'Ekolojik Koridor' mesajı: Tüm dere ve nehirlerde uygulanacak
Yerel Yönetimler
17 Ekim 2020 Cumartesi 20:07

Başkan Soyer'den 'Ekolojik Koridor' mesajı: Tüm dere ve nehirlerde uygulanacak

Peynircioğlu Deresi Ekolojik Koridor Projesi açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yeni Ekolojik Koridorların sinyalini verdi. Başkan Soyer "Burada gerçekleştirilmiş olan bu projeyi, İzmir'in tüm derelerine, körfezle buluşan tüm derelerine yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu ilk örnektir, ilk modeldir" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin küresel iklim kriziyle mücadelesi sürüyor. Avrupa Birliği’nin “HORIZON 2020” programı kapsamında hazırlanan ve 2.3 milyon avroluk hibe alınan “Urban Green Up-Doğa Esaslı Çözümler” projesinin uygulamalarından birini Mavişehir’de hayata geçirdi.

Büyükşehir Belediyesi hayata geçireceği proje ile, Peynircioğlu Deresi’nin kıyı kesimi ile Halk Park ve devamındaki güzergah üzerinde "kesintisiz bir ekolojik koridor" oluşturmayı hedefliyor. Geçirimsiz yüzey kullanılmadan doğa dostu uygulamalarla derede hem taşkın kontrolü sağlanması hedeflenirken, hem de dere çevresinde yaklaşık 40 bin metrekarelik yeşil alan oluşturulması planlanıyor.

Peynircioğlu Deresi Ekolojik Koridor Projesi açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanısıra, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Koç ve İzmir Büyükşehir Bürokratları katıldı.

TÜM DERELERE VE NEHİRLERE UYGULANACAK
Açılış töreninde konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Peynircioğlu Deresi'nde uygulanan projenin İzmir'de bulunan tüm derelere ve nehirlere uygulanacağını söyledi. Soyer "İzmir'in gurur duyduğu projelerden biri hayata geçiyor. Çok heyecan verici, çünkü biz şehirlerde yaşamaya başladıkça doğadan uzaklaştıkça, aslında mutsuz bir hayatın temellerini atmış oluyoruz. Tek tek her birimiz kendimize doğanın üstünde bir güç vehmetsek de, aslında buradaki ağaçtan bir farkımız yok. Doğanın kendisi ve bir parçasıyız. O nedenle ne kadar doğanın içinde olabiliyorsak, o kadar çok mutluluğun ve huzurun önünü açmış oluyoruz. Bu park sadece ağaç dikmekle gerçekleşen bir park değil. Bu park son derece sürdürülebilirliği sağlanması mümkün olmuş ve doğanın en güçlü bir biçimde kendisini sürdürebilmesi için oluşturulmuş bir park. O nedenle, dikilen ağaç türlerinde, derenin içindeki betonların kaldırılıp taş döşenmiş olmasından… Yani her detaydan sürdürülebilirliği için nasıl çalışmaların yapıldığını görebilirisiniz. O nedenle hepimiz çok büyük bir gurur duyuyoruz. Burada gerçekleştirilmiş olan bu projeyi, İzmir'in tüm derelerine, körfezle buluşan tüm derelerine yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu ilk örnektir, ilk modeldir. Ancak diliyorum ki İzmir'in tüm derelerinde benzer sürdürülebilir doğal çözümleri hayata geçireceğiz. Doğamızı yok ettikçe, onu umursamadıkça, onun üstünde bir güç olduğumuzu  zannettikçe biz çölleşiyor ve çoraklaşıyoruz. Diliyorum ki burada ürettiğimiz çözümleri sürdüreceğiz ve İzmir'in tüm dereleri ve nehirlerinde bunu uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

GURUR DUYUYORUM
Açılışta konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise; "Hepimizin bildiği gibi İzmir Türkiye'nin onur kentlerinden birisi. İlk kurulduğu tarihlerden beri hem Anadolu'nun hem Türkiye'nin incisi gibi. Her zaman özel bir kent olarak yer yüzünde varlığını sürdürmüş bir kent. Dolayısıyla biz kentimizden ve böyle bir kentte yerel yöneticiler olmaktan her zaman gurur duyuyoruz. Bu kente hizmet etmenin onuru ile çalışıyoruz. Büyükşehirlerde yaşamayı tercih ettik. Belki bizim yaşamayı tercih etmemizin ötesinde bir nüfus yoğunluğu ile yaşamak zorunda kaldık. Maalesef böyle bir yaşam biçimi pek çok zorluğunda yaşamımıza kazandırdı. Bunlardan en büyüğü ise şehirleşmenin yarattığı yeşil doku kaybı ve bunun iklimimize verdiği zarardı. Bu iklim değişikliği bütün insanlara ve canlılara etki etti. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü proje olarak Avrupa'dan destekli Ufuk 2020 projesi çerçevesinde Peynircioğlu Deresi Doğal Yaşam Projesi, bence gerçekten bu kentin bu güne kadar gerçekleştirmiş olduğu en özel ve önemli projelerden bir tanesi. Hepimizin hayatını etkileyen iklim değişikliği ile nasıl mücadele edilir, bu yolda örnek olarak gösterilecek proje. Burada yeşil doku kendini büyüttüğü sürece etkilerini bütün kent olarak hissedeceğiz. Burada yapılan bu güzel çalışma ile gurur duyduğumu söylemek istiyorum. Bundan sonraki süreçte burayı korumak için elimden geleni yapacağım"

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 sorgucu
 18 Ekim 2020 Pazar 02:37
Tunç Soyer'in arka sokağı 'Mavişehir' anlaşılan. Bu kentin en önemli dere yatağı Yeşilderedir! Orada da aynı çalışmayı yapacak mısınız? Yeşildere aksında yaşayanlar bu hizmeti hak etmiyorlar mı? Zengin semte park, bahçe, lüks proje. Fakir semtlere parke bordür, asfalt yama. Toplumun her kesimine eşit yaklaşsanız yetecek. Mavişehir herkesin gidebileceği kordon veya sahil bandı değildir? Yapılan yatırım sadece zengin elitler içindir. Yeni CHP nin, yeni sosyal demokrat anlayışı. Birde bu projeye harcanan paradan hiç bahsedilmedi?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz