MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bornova'nın 8500 yıllık tarihine büyük ilgi!
Yerel Yönetimler
2 Eylül 2015 Çarşamba 10:01

Bornova'nın 8500 yıllık tarihine büyük ilgi!

Bornova Belediyesi'nin prestij projeleri arasında yer alan ve aldığı iki büyük ödülle daha bitmeden Bornova'nın gururu haline gelen Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, büyük ilgi görüyor. İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihini ortaya çıkaran Yeşilova Höyüğü’nün bitişiğinde yapılan ve 2014 yılında hizmete giren Ziyaretçi Merkezi, bir yıl içinde 10 binin üzerinde misafiri ağırladı.
Bornova'nın tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan arkeolojik eserlerin bulunduğu Yeşilova Höyüğü'nün yanıbaşındaki Ziyaretçi Merkezi İzmir'in turizm potansiyeline de katkı sağlıyor. Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen proje, Türkiye’de kazı alanı ve ziyaretçi merkezinin bir arada bulunduğu ilk ve tek tarihi merkez olma özelliğine de sahip.



2 ÖDÜLLÜ PROJE
Yeşilova Höyüğü Ziyeretçi Merkezi Projesi Singapur'da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde mimari kültür projesi dalında dünyanın en iyi ilk 10 projesi arasına girmişti. Türkiye'de ise Tarihi Kentler Birliği'nden 2010 yılında  “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda proje dalında ödül almıştı.



DENEYSEL SUNUMLAR
Kazı evi, kazı alanları, sergi salonları, eğitim alanları, kafetarya ve neolitik köy gibi alanlardan oluşan  Ziyaretçi Merkezi,  randevu sistemi ile çalışıyor. Gelen gruplar uzmanlar tarafından gezdirilerek bilgilendirilirken,  o dönemlerin yaşam tarzı da deneysel bir sunumla misafirlere anlatılıyor. Kazılarda elde edilen yaşam biçimlerine ait bilgiler doğrultusunda hazırlanan Neolitik Köy’de ziyaretçiler zaman yolculuğuna çıkarılarak o dönemlere ait yaşamı deneyimleyebiliyor.
Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin yurt dışında büyük ilgi gördüğünü söyleyen Kazı Başkanı Pof. Dr. Zafer Derin, “Bir çok turist grubu buraları görmek için geliyor. Ayrıca yurt dışından kazılarda çalışmak için gelen gönüllü lise öğrencilerimiz de var” dedi. Bornova Belediyesi’nin kendilerine destek olduğuna da dikkat çeken Derin, “Burası insanların bakış açısını değiştiren bir yer olmaya başladı.  İzmir’in ve Bornova’nın turizmi açısından da önemli bir rol üstlendi” diye konuştu.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz