MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme pahalı değil alkollü içecek pahalı!
Ekonomi
10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:02

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme pahalı değil alkollü içecek pahalı!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Çeşme’de bir pahalı algısı var. Çeşme’deki pahalı algısını biz azaltmaya çalışıyoruz. Türkiye’de alkol biraz fiyat dengesini bozuyor. Alkoldeki vergi turizm destinasyonlarında farklı düzenlenmeli. Belki de Çeşme pahalı değil de alkol pahalı demek lazım. Avrupa Birliği ülkeleri bunu gayet iyi çözmüş” dedi.

EGEDESONSÖZ-Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, SonsözTV’ye konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Turizmde seçimlerin ardından beklenen turizm hareketliliğinin yaşanmadığını belirten Demir, “Türkiye’de çok büyük bir kültür turizmi yok bunun için deniz kum güneş başlayınca turizm hareketlenir. Seçimler ve ardından tekrarlanan seçimlerin ardından bir hareketlenme beklentimiz vardı ancak umduğumuzu bulamadık. Turizm insan ruhuna bağlı bir sektör, zorlanarak tatil yapılmıyor, moralimiz iyi ise tatil yapıyoruz. Kötü geçen bir dönemin ardından kapıyı çarpıp tatile gitmiyoruz. Azıcık bir ekonomik sıkıntı hemen tatili etkiliyor, insanlar tatile gitmiyor. Eskiden biz İzmir’e geldiğimizde İzmir boşalmış, sokaklar rahat olurdu. Şimdi ise yazları İzmir’e geldiğimizde her yer dolu oluyor, tatile gitmiyor insanlar. Bizim hedef kitlemiz İstanbul aslında ama İstanbul’da aynı şekilde hala dolu. Yazın insanların İstanbul’da durmaması gerekiyor ama beklediğimiz gibi olmadı” dedi.

SİYASİ VE ULUSLARARASI GELİŞMELER TURİZM İMAJINI ETKİLİYOR
Ülkemizde gerçekleşen uluslararası gelişmelerin turizm imajını doğrudan etkilediğini ifade eden Demir, “Geçen yıl aralık ayında Antalya acentelere satışı durdurma kararı aldı çünkü yurt dışı tatilciye kapıları açmıştı ancak sonradan onunda dış pazarla beklediği olmayınca kapıları öyle bir açtı ki insanlar o bölgeye akın etti. Bakın Avrupa Birliği Akdeniz’deki faaliyetlerden dolayı Türkiye’ye yaptırım uygulamayı düşünüyor. Bu tip gelişmeler Avrupa’da Türkiye’ye olumsuz bir imaj veriyor. Türkiye’deki bu ekonomik verilere ve yaptırım konuşmalarına üzülüyoruz tabii. Yani cirolarımızın yüzde 85’ini bu tarihlerde yapıyoruz ama bunu karşılayamazsak başka sektörümüz yok Türkiye’de bunu kaldırabilecek. Bakanlarımızın bunu çözmek için bir şeyler yapması gerekir” diye konuştu.

ÇEŞME PAHALI DEĞİL ALKOLLÜ İÇECEKLER PAHALI
Çeşme’de bir pahalı algısı olduğunu söyleyen Demir,“Çeşme’deki pahalı algısı biz azaltmaya çalışıyoruz. İnsanlar kendi iradesi ile Çeşme’ye gelsin, tur operatörüne bağlı gelmesin. Biz Çeşme’yi öyle bir tanıtalım ki, sokakları, otelleri, restoranları gibi her şeyi tanıtalım. Yaptığımız bazı tanıtım girişimlerinden sonra yabancı gelmeye de başladı Çeşme’ye. Başkan Ekrem Oran ile de bunu konuşuyoruz devamlı. Çeşme’nin plajlarında artık pahalı algısı kalktı. Şimdi Ekrem Başkan Delikli Koy ile de uğraşıyor, orada gerekli düzenlemeler yapılırsa dünya çapında dikkat çekecektir. Bir şeyin tamamen ücretsiz olmasına da karşıyız, hizmet karşılığı olacaktır ama aşırı da olmamalı. Restoranlarımızda biz sadece 2 ay açığız diyorlar bunun için fiyatlar değişiyor. Türkiye’de alkol biraz fiyat dengesini bozuyor. Alkoldeki vergi turizm destinasyonlarında farklı düzenlenmeli. Belki de Çeşme pahalı değil de alkol pahalı demek lazım. Avrupa Birliği ülkeleri bunu gayet iyi çözmüş. “Alkol haram, biz bunun için vergi yükseltiyoruz” dememek lazım. Biraz bu işi çözmüş ülkelere bakarak düzenleme yapmak gerekiyor. Bakın Yunanistan ve İspanya bunu nasıl çözmüş. Turizm artık bir kültür ama yıllardır nasıl turizmi yöneteceğimizi bilmiyorsak bu bizim ayıbımız. Turizmin dini, ırkı, milleti, bayrağı falan yok bu turizmdir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE EKO TURİZM YENİDEN CANLANIYOR
Ülkemizde özellikle gençler arasında yeni bir turizm akımı başladığını belirten Demir, “Türkiye’de fiyat dengesi, döviz ve enflasyon gibi düzensizlikler var. Son 15 gündeki düşüncem daha farklı hale geldi. Bir çadır turizmi başladı. Ben 1980 yılında turizme başlamıştım, bir devlet kurumunda çalışıyordum orada camping yerleri vardı. Şimdi yine revaçta, güzel gidiyor. Eko turizm başladı bu iyi bir şey, gençlerimiz de bunu çok seviyor. Gençlerimizin çok fazla ekonomik girdileri olmadığı için, biraz çadır ve kamp turizmini güncellemeye başladılar. Biraz eskiye geri dönmeye başladılar. Eğer bizim nitelikli turizm giderlerimiz giderse Türkiye açısından artık maliyetlere hizmet eder oluruz. Turizm Bakanımızın da kamp ve plaj gibi çalışmaları var. Seçim biraz bazı düşüncelerimizi etkiledi. Gündemimizde bir şey olunca diğer şeyleri kenarı itiyoruz. Bakanlığımız verilen sözleri tutmak için çalışmalar yapıyor, konserler yapılacak Çeşme’de. Bakanlık zaten küçük işlere bakmıyorum diyor, global projeler üzerinde duruyor. Biz çok sabrı olmayan milletiz, turizmde de bugün düşündüğünü yarın yapmayı bekleyen bir toplumuz” dedi.

4 KİŞİ 900 LİRA HESAP ÖDEDİM
Çeşme’deki yüksek fiyatlardan kendilerinin de tedirgin olduğunu ifade eden Demir, “Geçen gün bir restorana 4 kişi misafir götürdüm 900 lira hesap ödedim. Baktım hesaba üzüldüm yani, maliyet hesabını da iyi bilen birisiyim. Bu fiyatlardan biz de tedirginiz. Buna tabii ki el atılması gerekiyor, bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Konaklama vergisi beklenmedik bir zamanda geldi. Konaklama sektörünün bir kanunu yok ve bir kanun peşindeyiz. Bir kanun olması, haklar olması, kurallar olması gerekiyor. Çok eski bir kanun var ama yamalarla düzenlenmiş. Turizm ve konaklama sektörü bu anlamda biraz sahipsiz kaldı. Turizmde yüzde 1 tanıtım fonu için ödememiz gerekiyor. Biz zaten gelirimizin yüzde 26’ını kurumlar vergisi olarak ödüyoruz. Restoranlarımızda da yüzde 8 ile 18 arasında bir vergi ödeniyor. Türkiye’yi taşıyan ve döviz girdisinin en yüksek olduğu sektörlerden biri olan turizme bu vergi ağır oldu. Benim müdürlüğünü yaptığım otelin gelirine göre yıllık 475 bin lira vergisi ödemesi gerekiyor. Bu maliyeti yükseltecek bir durum. Turizm her yerde yapılan bir şey, burada yapılmayan turizm başka yerde yapılır. Tur operatörleri de kaçar gider böylece. Bu işin meclise aniden gönderilmesi hoşumuza gitmedi. Bakanlığımızla birlikte bundan geri adım atılması için girişimler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

ADNAN MENDERES HAVALİMANI’NDAN DAHA ÇOK YURT DIŞI DESTİNASYONA UÇULMALI
Daha önce Çeşme’ye yapılacak Ekrem Pakdemirli Havalimanı’nın yerine daha iyi yatırımlar yapılabileceğini söyleyen Demir, bu konunun kendisini çok yıprattığını ifade ederek,“Geçen seferki yayından sonra da bununla ilgili çok arandım. Böyle bir yatırım var siz hayır diyorsunuz diye konuşuldu. Güzel şeyler tabii ki yapılsın ama israfla da mücadele etmemiz gerekiyor. Adnan Menderes Havalimanı güzel bir havalimanı ama yeterince dış hat uçuşu yok. Kocaman İzmir’den 2-3 ülkeye uçabiliyorsunuz. İnsanlar herhangi bir yere uçmak için İstanbul’a gidiyor. İzmirliler bunu hak etmiyor, daha fazla yere uçulmalı demiştik. Yani Çeşme’ye yatırılan bu parayı başka yere yatıralım demiştik, ben konuştuklarımızın yanlış olmadığını düşünmüyorum. Ben bir Avrupalı gibi düşünüp yatırım yapılmasını istiyorum. Bir Türk gibi düşününce verilen bir şeyi lazım olmasa bile alıp bir yere koymak geliyor insanın aklına. Böyle düşününce tamam havalimanı yapılsın dursun orada gibi oluyor. 10 milyon dolarlık bir yatırım sanıyorum, projelerini de gördüm yapılacaksa yapılsın yani denecek bir şey yok ama Adnan Menderes’in daha fazla ülkeye uçuş olması gerekiyor. Avrupa’nın her ülkesine bir gün uçuş olsun İzmir’den. İnşallah öncelikle İzmir havalimanı hak ettiği yere ulaşır” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Alen35
 10 Temmuz 2019 Çarşamba 16:48
Çeşme de oteller genelde oda kahvaltı veya yarım pansiyon. Herşey dahil sisteminde 3-5 tane otel var. Bu şekil de bir sistem turist kaltiesini arttırır. buna itirazım yok ancak oda+kahvaltı veya yarım pansiyon sistemin yaygın oldugu yerde turistler dışarı da daha çok vakit geçirecegi için dışarıdaki mekanların daha ucuz olması yani ulaşılabilir olması gerekir. ancak çeşme de böyle bir şey mümkün değil !!! çeşme de yaygın olen butik otellerin fiyatları zaten pahalı! e birde akşam yemeği için dışarıya çıkıyorsun. bir akşam yemeğine 2 kişi otel fiyatı kadar para veriyorsun . Çeştob başkanı da çıkmış çeşme pahalı değil diyor! kardeşim bir turizm merkezinde eğer kaliteli bir konaklama merkezinden daha pahalı fiyata normal bir akşam yemeği yiyorsan orası ciddi anlam da pahalıdır. bunun başka bir açıklaması yok!!!
 izmirli
 10 Temmuz 2019 Çarşamba 13:50
hala istanbullu diyorsunuz yaaa..(aslında hiçbiri gerçek istanbullu değil) paralı maganda çekiyorsunuz güzelim çeşmeye.. turizm dediğiniz bu değil.. istanbullu istanbulda kalsın.. bize gerçek turist ve turizmci lazım...
 can eroğlu
 10 Temmuz 2019 Çarşamba 13:37
1 bardak parasına 1 şişe içki alınıyor:)limonata baksan 4 limonata içceğine 50 tane limon ağacı dik
 citizen
 10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:58
:)
 SEMİH
 10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:37
hamburgere de alkol mü koyuyorsunuz?
 SD
 10 Temmuz 2019 Çarşamba 12:32
bence alkol çok ucuz, yayına katılmadan doya doya içilmiş kafası güzelken yayına katılmış. çeşmenin her yeri soygun yeri, dolandırıcılık yeri, evimize gelmeden herşeyi izmirden urladan alıp geliyoruz. pazarı kazık, otobüsü kazık, bakkalı kazık.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz