MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir’de kongre mesaisi: Karabağlar’da ne olacak?
Politika
16 Ağustos 2017 Çarşamba 11:38

CHP İzmir’de kongre mesaisi: Karabağlar’da ne olacak?

Partide olağan kurultay takvimi işlerken İzmir’de gözler en büyük ilçelerden Karabağlar’a çevrildi. Mahalle delege seçimlerinin hareketli geçmesi beklenen ilçede kongre için nasıl yapıların oluşacağı merak konusu oldu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kongre takvimi işlemeye devam ediyor. İlçelerde delege heyecanı şimdiden başladı.

Üye listelerine gelen itirazların karara bağlanmasının ardından mahalle delege seçimlerinin Genel Merkez'den gelen erteleme kararıyla 5 Eylül’den itibaren başlayacağı kesinlik kazandı.

İzmir’de kıran kırana geçmesi beklenen yarış için gözler ilçe örgütlerine çevrildi. Kentteki en büyük ilçelerin başında gelen Karabağlar’da oluşacak yapı merak konusu oldu.

Partinin geçmiş yıllarda Karabağlar’daki mahalle delege seçimlerini hareketli atlatması dikkate alındığında önümüzdeki süreçte ilçedeki yarışın çok sert geçmesi sürpriz görünmüyor.

BAŞKAN SELVİTOPU, YILDIZ’A SICAK BAKIYOR
Mevcut İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız’ın göstereceği refleks, kongrenin belirleyici unsurları arasında bulunuyor. Başkan Yıldız’a örgütten azımsanmayacak ölçüde tepkilerin olduğu belirtildi. Yıldız’ın adaylıkla ilgili henüz resmi bir açıklaması bulunmazken, aday olmayacağı yönünde de kapıyı kapatmaması kafalarda soru işareti yarattı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun ise eğer sürece müdahil olursa Yıldız’dan yana tavır koyacağı öne sürüldü. Hakkındaki bilinmeyen denklemin devam etmesi sonrasında Yıldız kamuoyuna bir açıklama yaptı.

EĞİLİM OLURSA GÖREVE DEVAM ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ!
Egedesonsöz’e konuşan İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, “Delegasyonda karşılığımız varsa çıkarız yoksa çıkmayız. Zorlamanın mantığı yok. Belediyeyle uyumlu bir çalışmamız var. Referandumda yüzde 60 diyorduk yüzde 65 oy aldık. AKP’nin önemli bir bölümünü aldık. Örgütümüzün hizmetindeyiz. Eğilim olursa göreve devam etmeyi düşünüyoruz. Görev verildiği sürece göreve hazırız. İkinci dönemde de düşünüyoruz ama buna delegasyon karar verir” dedi.

BÜYÜK MAHALLELER BELİRLEYİCİ
Vatan, Yurdoğlu, Yunus Emre, Basın Sitesi, Bahçelievler gibi delegasyon anlamında büyük olan mahallelerin ilçe kongresinde belirleyici konumda bulundukları için hesapların bu noktaların kazanılması yönünde yapıldığı biliniyor. Süreçte Başkan Yıldız’ın yapıcı ve uzlaşmacı bir tavır içinde olduğu öğrenildi. Yıldız’ın yakın çevresine, ‘Mahallelerimizin hepsi önemli. Bazı mahallelerde tek liste bazı mahallelerde çift olacak. Bize uzlaşın diyorlar ama herkes uzlaşmayabilir. Herkesin delege olmaya hakkı var. Kimseyi engelleme içine girmeyin’ dediği aktarıldı.

SOMUT ADIM OLMASA DA EL ALTINDAN ÇALIŞMA VAR
Karabağlar’da örgütteki bir kısım partili mahallelerde ayrışma olmadan seçimlerin olmasını istiyor. İlçedeki mahalle delege seçimlerinin ve ilçe kongresinin çok adaylı olmayacağı da parti kulislerinde konuşuluyor. Ama diğer yandan her ne kadar somut adımlar olmasa bile bazı söylenti ve arayışlar olduğu da dile getirildi. Bu iki görüş birbirine çelişki gibi görünse de ortaya çıkan durumun açıklaması olarak çoğu ismin el altından çalışma yürütmesi gösteriliyor.

AĞIR TOPLAR NE YAPACAK?
İlçede çok parçalı bir yapının olduğu belirtildi. Küslükler ve ekipleşmelerin yaygınlaştığı da vurgulanırken belediye ekibinin de kendi içinde parçalanmalar yaşadığı öğrenildi. Bir yandan elle tutulur bir adayın da sahada görünmediği belirtilirken eski ilçe başkanları Orhan Polat, Polat Manduz, meclis üyesi Turan Manduz, milletvekiline adaylığını koymuş Mehmet Türkbay gibi isimlerin etkili olabileceği ön görülüyor.

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI KAYHAN’IN ETKİSİ HİSSEDİLİYOR!
İlçe bir kısım partilinin ‘Örgütlerin kongre süreçlerin belediye kısmının parçalayıcı değil kucaklayıcı olması lazım’ anlayışı içinde hareket ettiği öğrenildi. Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’ın süreçte çok aktif bir çalışma içinde olduğu iddia edildi. Çok sayıda üyenin Kayhan’ın görevi olmadığı halde siyasete çok sert bir şekilde müdahale etmesinden şikayetçi olduğu öne sürüldü. Kayhan’ın ilçedeki siyaseti dizayn ettiği Karabağlar Belediyesi’nin gücünü kullandığı vurgulandı. Kayhan’ın örgütlü yapılara iş vaat ettiği ve o yapıları parçaladığı iddia edilirken mahalle delege seçimleri öncesinde bir kısım partilinin ‘Genel merkezin bu soruna el atması lazım’ noktasında görüş birliği içinde olduğu aktarıldı. Bazı partililerin bu konuda genel merkeze dilekçe ve raporlar gönderdiği iddia edildi.  

POLAT KENDİ DURUMU İÇİN KONUŞTU: ADAY OLACAK MI?
Tavrı merak edilen isimlerin başında gelen İlçe eski Başkanı Orhan Polat ise kendi adaylığına ilişkin net mesajlar verdi. Polat, “Karabağlar’da siyasetin tüm sacayaklarını yerine oturtmaya çalışan bir ekibiz. Bucu şucu diye bakmıyoruz. Kim sol ideolojiye sahipse, genel başkanına, partiye sahip çıkıyorsa biz ona sahip çıkacağız. Adamın heybesinde solculuk olan, yeri geldiğinde örgütten yana tavır koyacak, partiye yeni kadrolar kazandıracak kim olursa onun yanında olacağız. Bizim adaylık konumuzda şu an için bir isim yok. Ama son dakika ne olur onu bilemeyiz. Her şeye karşı partimiz için mücadele edeceğiz” dedi. 

KİM KİMİ DESTEKLİYOR?
Geçen kongrede kaybeden Orhan Polat’ın listesinde yer alan Bünyamin Yolal’ın adaylık için nabız yokladığı belirtildi.  Ama Yolal’ın geçen dönemde kendi mahallesindeki seçimi kaybettiği hafızalardaki yerini koruyor. Yolal’ın bu nedenle yeni dönemde de delege gücüne sahip olamayacağı vurgulandı.

Mevcut Başkan Ali İhsan Yıldız’ın, belediye ekinin adayı olarak yeni kongrede de gösterileceği kesin gibi gözüküyor. Fakat bir yandan Yıldız’ın kendi yapısından bir muhalif oluşumla karşı karşıya gelebileceği ihtimaller arasında bulunuyor. 

Öte yandan ortaya flaş bir iddia atıldı. Belediye ekibinin Yıldız’ı aday göstereceği fakat son anda gerçekleşecek hamleyle meclis üyesi Levent Yıldır’ı öne sürecekleri ifade edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’ın çeşitli ortamlarda bu düşünceyi dile getirdiği aktarıldı. Yıldır’ dışında ayrıca bu ekibe yakın olarak Fikret Doğan’ın da ismi kulislerde konuşuluyor.

ÖNEMLİ İSİMLER ŞİMDİLİK SESSİZ!
Karabağlar’da siyasette kırılma yaşandığı da belirtildi. Önceki dönemlerde örgütte 50 delege hedefi olduğu ve bu sayıya ulaşan ekibin kongre sürecindeki anahtarı elinde tuttuğuna vurgu yapıldı. Fakat şimdiki süreçte Karabağlar Belediyesi eski Başkanı Sıtkı Kürüm, ilçedeki etkili siyasetçilerden Suat Erdil, Kadir Sinan gibi isimlerin şimdilik hiçbir hareket içinde olmadığı belirtildi.

MANDUZ KARDEŞLER NE YAPACAK?
Milletvekili adayı olan Mehmet Türkbay’ın da adı adaylıkla anılıyor. Türkbay’ın sahada dolaştığı ve nabız yokladığı belirtildi. İlçe eski Başkanı Polat Manduz ve meclis üyesi olan kardeşi Turan Manduz’un eski etkilerini kaybettikleri vurgulanırken fakat yine de her an bir sürpriz yapabilecekleri öne sürüldü.

BAŞKAN SELVİTOPU SON HAFTA SÜRPRİZ YAPABİLİR!
İlçe Başkanı Yıldız ve belediye arasındaki birliktelik kongrede de kendini gösterecek gibi duruyor. Fakat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarına yönelik, ‘Örgütün seçimine karışmayın’ talimatı Karabağlar’da ne derecede karşılık bulacak? Bu sorunun cevabı süreçte kendini gösterecek. Geçen kongre göz önüne alındığında, 3 gün kala refleks gösteren ve Yıldız’ın seçilmesinde olumlu yönde etki yapan Selvitopu’nun yeni dönemde de son bir hafta kala sahneye çıkması bekleniyor.

MALATYALILAR GRUBU’NUN ADAYI HAKAN ARDA OLABİLİR
İlçede bir de ‘Malatyalılar Grubu’ olarak bir yapının kongre sürecine hazırlandığı öğrenildi. Geçmiş dönemdeki Bitlisliler, Mardinliler gibi hemşeri yapılanmasının bu kez Malatyalılar olarak vuku bulacağı ve mahalle delege seçimleri ile ilçe kongresine çok ciddi etki yapacağı vurgulandı. Belediyeyle beraber yürüyen bu grubun kendi adayları olduğu da biliniyor. Malatyalılar Grubu’nun Hakan Arda’yı aday çıkarma planı ve düşüncesi içinde olduğu öğrenildi.

BÜYÜKKAYA’NIN EKİBİ DAĞILDI
Karabağlar siyasetinin önemli ismi Erkan Büyükkaya’nın grubunun olduğu gibi dağıldığı ve toparlanamadığı belirtildi. Bir bütün oldukları taktirde sürece önemli etki yapacağı kaçınılmaz olan ekibin parça halinde, herkesin kendi bölgesinde durduğu belirtildi. Büyükkaya’nın ekibinin yakın çevresine, ‘Bir karar aldık. Geçen dönem Erkan Büyükkaya bizi yarı yolda bıraktı. Bu yüzden yeni dönemde onunla birlikte siyaset yapmayacağız. Biz çıkan adaylara bakacağız. Bir kişiyi görevlendirmeyeceğiz. Çıkan aday gelsin hepimizle konuşsun. Geçen dönem Erkan’ı görevlendirdik, gitmiş bizim dışımızda işler yapmış’ açıklamasını yaptıkları öğrenildi.

Öte yandan kongre sürecinde Karabağlar siyasetinin şekillenmesi sırasında Konak’taki dengelerin ve ortaya çıkan durumun ilçeye yansıması bekleniyor. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 kendinize gelin
 17 Ağustos 2017 Perşembe 08:50
yok mardinliler, yok bitlisliler, yok malatyalılar derken ülke elden gidiyor, hemşehricilik varsa ilke yoktur, taviz vardır, bu net...hemşehrin olsun da kim olursa olsun diyerek katkı sağlayacak olanı küstürmeyin, yapının dışına atmayın...halen geçmişte olduğu gibi cumhuriyetin kaymağını yeme derdindesiniz ama bırakın kaymağı yoğurt bile kalmadı herkesin hatta kendinizin de bildiği şeyler bunlar... somut ilkeli adımlar atın artık...
 yurttaş
 16 Ağustos 2017 Çarşamba 13:08
Bizim bildiğimiz Hakan Arda Erzurumlu. Malatyalılar grubu yeni bir isim mi transfer etmişler. Hayırlısı olsun. Bu arada delege seçimleri sonuçlanmadan hiç kimse ne olacağını bilemez.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz