MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir’in ilçe kongreleri karnesi: Neler yaşandı?
Politika
11 Aralık 2017 Pazartesi 16:20

CHP İzmir’in ilçe kongreleri karnesi: Neler yaşandı?

Kurultay sürecinin mahalle delege seçimlerinin ardından ikinci etabı olan ilçe kongreleri İzmir’de bir eksikle tamamlandı. 29 ilçede sürprizler ve önemli gelişmeler yaşandı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, 10 Aralık itibariyle noktalaması gereken ilçe kongrelerini bir eksikle tamamladı. Delege listelerini İlçe Seçim Kurulu’na zamanında teslim etmeyen Çiğli’de ertelenen kongre 17 Aralık’ta yapılacak.

Böylece İzmir’de tüm ilçeler olağan kurultay takviminin ikinci etabı olan kongreler sürecini de geride bırakmış olacak ve örgüt 7 Ocak’taki il kongresine iyice kilitlenecek.

Mahalle delege seçimlerinin ardından 29 ilçede gerçekleşen ilçe kongrelerine bakıldığında bazı yerlerde sürprizler ve birbirinden önemli gelişmeler yaşandı.

Delege yapısı tercihini sandığa yansıttı fakat süreçte en çok üzerinde durulan ayrıntı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatlarıydı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ‘Belediye başkanları örgütün tercihine karışmasın’ ve ‘Yerel seçimlerde adaylık düşünenler kongrelerde aday olmasın’ şeklinde iki tane net mesaj verdi.

URLA VE FOÇA’DA BAŞKAN DEĞİŞTİ AMA MEVCUT KADRO KORUNDU
Urla’da İlçe eski Başkanı Ahmet Bahri Yalaz’ın, İlçe Sekreteri Hakan Özbadur’u, Foça’da İlçe eski Başkanı Günal Biçer’in, İlçe Gençlik Kolları eski Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım’ı işaret etmesi dikkat çeken ayrıntılar arasındaki yerini aldı.

İki ilçede de tek adaylı kongreler yaşandı. Yalaz ve Biçer’in 2019’da belediye başkanlığı için kolları sıvadığı partide konuşuluyor. Yalaz’ın da, Biçer’in de isimlerinin yerel seçimlerle anılması karşısında inkar politikasına sarılmamaları kulislerdeki bilgiyi doğruluyor.

SELÇUK’TA ASLINDA NE OLDU?
Selçuk’ta gerçekleşen ve Merve Çalışkan’ın İlçe Başkanı Uysal’ı mağlup ettiği kongre dikkat çekti. Genç bir kadın olan Çalışkan’ın başkanlık koltuğuna oturması örgütte memnuniyet yarattı.

Fakat mahalle delege seçimleri sürecinde istediğini elde eden ve 2014 yılında bir elde bulunan parmak sayısı kadar bir farkla AK Parti’ye seçim kaybetmiş Selçuk Belediyesi eski Başkanı Vefa Ülgür’ün etkisi hissedildi. Ülgür kongreye sayılı saatler kala Merve Çalışkan’ı işaret etti. Mahallelerden güçlü çıkan Ülgür’ün İlçe Başkanı Hasan Uysal’ın karşısında yaptığı son dakika hamlesinde daha şaşırtıcı olan listeler açıklanınca kendini gösterdi. Çalışkan’ın il delege listesinde yer alması beklenen Ülgür ayrıca ilçe yönetim kurulunda da yazılıydı.

Kılıçdaroğlu’nun talimatı gereğince böyle bir yol izlediği belirtilen Ülgür’ün, 2019’da gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlerde Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın karşısında aday olma niyetinin bulunduğu öğrenildi. İlçe başkanı olmayan Ülgür’ün, ilçe yöneticisi sıfatıyla istifa ederek yerel seçimde aday olacağı öne sürüldü. Oluşan tabloda Ülgür’ün 2019’da belediye başkan adayı olarak yarışmasının önünde hiçbir ‘talimat engeli’ bulunmuyor. Öte yandan genel merkezin ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Ülgür’ün adaylığı noktasında nasıl bir refleks gösterecekleri şimdiden merak konusu oldu.

Ayrıca akıllara, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın Egedesonsöz’e verdiği röportajda, “Ben rakip olarak Vefa’yı destekliyorum. CHP Selçuk’ta kimi gösterse seçim alır, hiç bilinmeyen biri çıkarsa silip süpürürler. Seçimi benim kazanmamın payı olduğu kadar Vefa’nın kendi gayretleriyle kaybetmesi de etkendir. Ben rakibimin yine Vefa olması gerekir diye düşünüyorum” açıklaması geldi.

KADIN BAŞKANLAR YÜZDE 50 AZALDI!
Kadın ve genç kotasının sürekli tartışıldığı CHP’de süreç sonunda çıkacak fotoğraf merak ediliyordu. Kentte 4 ilçede kadın başkanın iktidarı bulunuyordu. Bergama’da Ayşe Şimşek koltuğunu İlçe eski Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz’a kaptırdı.

Ödemiş’te Nazan Dönmez ‘artık torunlarıma zaman ayırmak istiyorum’ diyerek görevini bırakacağını aylar öncesinden ifade etmişti. İlçenin önemli ismi Mehmet Birlik yeni ilçe başkanı oldu. Dönmez’in Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatı gereği kenarı çekildiği ve 2019’daki yerel seçimlerde ‘ben de varım’ diyebileceği iddia ediliyor. İlçe eski Başkanı Dönmez, ‘daha çok var. Şimdiden konuşmak doğru olmaz’ açıklaması yaparak temkinli davranıyor.

Kemalpaşa’da Belediye Başkanı Arif Uğurlu’ya karşı etkili bir muhalefet yapan Ulviye Üreten de görevini, kaybettiği seçim gereği Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ayçil’e devretti.

Balçova’da iki dönemdir son dakikada ikna edilen İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz iktidarını korudu. Eryılmaz’ın mahalle delege seçimleri sürecinden itibaren, ‘görevime devam etmek istemiyorum’ şeklindeki net ve kararlı söylemine rağmen ilçede aday sıkıntısı yaşandı. Tek bir isim bile kulislere düşmedi. Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın hiçbir şekilde vazgeçmediği Eryılmaz seçimden bir gün önce örgütten olumlu yönde gelen baskıyla başkanlığa devam noktasında karar kıldı. Kongre Eryılmaz’ın tek adaylığı ile gerçekleşti.

Selçuk’ta ise örgütün memnuniyetle karşıladığı bir gelişme yaşandı ve 27 yaşındaki Merve Çalışkan, İlçe Başkanı Hasan Uysal’ı sandıkta mağlup etti. Partinin önemli gördüğü 2019 sürecinde ilçenin genç bir kadına emanet edilmesi kongreler döneminin güzel gelişmesi olarak öne çıktı. Fakat sonuçta İzmir’deki kadın ilçe başkanı sayısı 4’ten 2’ye düştü.

MUHALEFET NERELERDE BAŞARILI OLDU?
Kentin metropolü her dönem olduğu gibi yine hareketliydi. Konak, Bornova, Bayraklı, Karşıyaka, Karabağlar, Narlıdere, Balçova’da hem mevcut başkanlar hem mevcut kadrolar yoluna devam etti.

Konak’ta çift adaylı geçmesi beklenen kongrede Özgür Kaplan listesini zamanında divana ulaştırmamıştı. Böylece İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak tek adaylı bir şekilde girdiği kongrede güven tazeledi. Fakat Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın Başak’ın listesine tepki gösterdiği öğrenilmişti.  

Karşıyaka’da muhalefet mağlup oldu. Kongre hareketli ve gergin geçti. Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak, İl eski Başkanı Ali Engin, İlçe Başkanı Uğur Yıldırım aynı safta yer aldı. Muhalif Serdar Koç kanadı ise Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur, Belediye eski Başkanı Cihan Türsen, İl yöneticisi Dilek Bilgin gibi isimlerden oluştu. Yıldırım konumunu korudu.

Karabağlar ve Narlıdere’de oluşan muhalefetin mevcut başkan ve kadrolar karşısında nefesi yetmedi. Karabağlar’da Eğit-Der İzmir Şube Başkanı Necati Akpınar’ı sandıkta mağlup eden İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız görevine devam etti. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu iki adayın listesinde de yer aldı.

Narlıdere’de İlçe Başkanı Şahin Fırat, Bahar Özgören’i farklı geçti. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur iki adayın listesine de yazılmıştı. Fakat Başkan Batur kendisini Özgören’in listesinden çıkarttı.

Gaziemir’de başkan değişti fakat örgüt yapısı gücünü korudu. İlçe Başkanı Umut Tekin’in görevini bıraktı. Belediye ve örgütün kapışmasının yaşandığı kongrede Tekin’in gücü hissedildi. Tekin’e yakın Kasım Özkan, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un desteklediği öne sürülen Elif Becek’e fark attı.

Örgütün kilitlendiği metropolün bir diğer önemli ilçesi Buca’da kıran kırana bir rekabet yaşandı. Kulislerde belediye tarafından desteklendiği ifade edilen İlçe Başkanı Çağdaş Kaya ile rakip olan Belediye Meclis Üyesi Kasım Akdağ at başı bir yarışı geride bıraktı. Buca metropolde hem başkanın değiştiği hem de muhalefetin kazandığı tek ilçe olma özelliğini elde etti.

İlçe kongreleri genelinde belediyenin desteğini alan ya da iktidarda olan yönetimlerin sandıktan zaferle ayrıldıkları gözlendi.

Fakat Kemalpaşa, Bergama, Selçuk ve Buca muhalefetin kazandığı ilçeler arasına girdi. Her ne kadar Ödemiş, Gaziemir, Urla ve Foça’da başkanlar değişse de örgütlerde mevcut kadro varlığını koruyor.

İL DELEGESİ OLAMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARI DİKKAT ÇEKTİ
Beydağ’da İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar güven tazeledi. İlçe kongresine saatler kala yaşanan sürprizde Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Sebahattin Tekeli’yi öne sürdü. Yılmazlar Tekeli’ye sandıkta fark attı. Böylece son gün kala kongrede resmi bir şekilde taraf olan Başkan Şentürk, Yılmazlar’ın değil Tekeli’nin listesinde yer aldığı için il delegesi seçilemedi.

Gaziemir’de Tekin ve yapısına karşı hareket eden Belediye Başkanı Şenol, Kasım Özkan değil desteklediği Elif Becek’in listesine yazıldı. Becek yarışı kaybedince Şenol da il delegesi çıkamadı.

Foça’da seçim çarşaf liste usulü gerçekleşti. Belediye ile örgütün arasında sıkıntı olduğu bilinen Foça’da Belediye Başkanı Gökhan Demirağ listeye talip olmayınca il delegesi seçilemedi.

Bayındır da ilçe ve örgütün sorun yaşadığı ilçeler arasında bulunuyor. İlçe kongresinin gerçekleştiği gün İlçe Başkanı Hüseyin Behzat Aydilek’in, Belediye Başkanı Ufuk Sesli’yi listeye yazmadığı öne sürülmüştü. Fakat bu gelişmenin ardından devreye genel merkez ve il başkanlığının girdiği öğrenildi. Bunun üzerine Sesli, Aydilek’in il delege listesinde yer aldı.

Tire ve Dikili’de aynı gün yaşanan kongreler birbirine benzer şekilde sonuçlandı. İki ilçede de belediye ve örgüt arasında büyük sıkıntılar baş gösteriyor. Tire’de İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, Belediye Meclis Üyesi Mustafa Güngör’ü mağlup etti. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Şenoyar’ın değil Güngör’ün listesinde yer aldığı için il delegesi seçilemedi.

Dikili’de de İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener ile Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un adayı olduğu iddia edilen Selami Demirel yarıştı. Tosun sadece Demirel’in listesine yazılmıştı. Seçimi Şener kazanınca Başkan Tosun il delegesi çıkamadı.

TEK ADAYLILAR
Aliağa, Bayraklı, Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun, Kınık, Kiraz, Menemen, Seferihisar tek adaylı kongreler gerçekleştirdi. Seferihisar’da Foça’dakine benzer çarşaf liste usulü bir seçim atlatılması örgütte memnuniyet oluşturdu. Ayrıca Bayraklı gibi önemli ve büyük bir ilçede tek adaylı bir kongre yaşanmasının örgütte şaşkınlık yarattığı öğrenildi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Aydinlik
 14 Aralık 2017 Perşembe 12:08
Menemen de muhalefeti kandıran Belediye başkanı liste yaptı çoğunluğunu Menemen ve İzmir Belediyesinde çalışanlardan ve akrabalarından oluşturdu.İlce yönetimi listesini inceler ve soruşturma yaptığınızda bunu göreceksiniz.Hepsinin doğrudan veya dolaylı olarak belediye ile ilişkisi var....Taban hiç edildi Aile şirketi oldu....
 bayraklılı
 12 Aralık 2017 Salı 10:32
Yetkililerden ricam Bayraklı Kongresine bir baksınlar. Belediye ve ilçe yönetimi, neredeyse boş sandalyelere ve duvarlara konuşacaktı. Yazık çok yazık! Kendi şahsi menfaatleri için chp'i yok ediyorlar. Yönetici seçtirirken liyakat ayaklar altına alındı.
 selçuklu
 12 Aralık 2017 Salı 10:11
Düğün bizim oyna kızım hesabı ile siyaset nereye kadar gider görülecektir parti içi liyakat ve siyaset Selçuk için şu an ne durumda olduğunu bu partiye kayıtlı ve gönül vermiş insanlar biliyorlar artık bir işaret ile parti bir noktada birleştiğini sanan darı ambarında sanar...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz