MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Karşıyaka’da taşlar yerine oturdu mu?
Güncel
16 Ekim 2017 Pazartesi 12:13

CHP Karşıyaka’da taşlar yerine oturdu mu?

Kurultay sürecinin ilk etabı olan mahalle delege seçimleri İzmir’de tamamlandı. Karşıyaka’da geride kalan maratonda önemli gelişmeler yaşandı. İlçede önemli mahallelerde hem mevcut kadro hem muhalif yapı güldü. İlerleyen süreçte nasıl bir tablo oluşacağı ise merak konusu oldu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) olağan kurultay takvimi işlemeye devam ediyor.

İzmir’de mahalle delege seçimleri tamamlandı. Metropolde şu ana kadar önemli gelişmeler yaşanırken 15 Ekim itibariyle sandıkların kapanmasıyla kurultay sürecinin ilk ayağı geride kaldı.

Kentte her kongre döneminde heyecanın tavan yaptığı ilçelerin başında gelen ve partinin kalesi konumunda bulunan Karşıyaka’da parti içi yarış yine hareketli geçti.

İLÇE DE KAZANDI MUHALİFLER DE…
Delege seçimleri öncesinde gözler Mavişehir, Bostanlı, Alaybey, Yalı ve Bahçelievler gibi mahallelere çevrilmişti. Bu mahallelerde elden edilen üstünlüğün ilçe kongresinde mevcut kadro ya da muhalifler için tarafların elinde büyük bir koz olarak kullanılması öngörülüyordu. Gerçekleşen seçimlerde bazı mahallelerde muhalifler gülerken ilçe destekli beyaz listeler de önemli noktalarda ipi göğüsledi. Oluşan tablo için muhalefetin umduğunu bulamadığı ve mevcut yapının elindeki gücü bırakmadan ilçe kongresine gideceği yorumları yapılıyor. Diğer yandan da Bahçelievler ve Yalı gibi önemli mahallelerde muhalif kanadın sandıktan zaferle ayrılması mevcut yönetimi süreç için sürekli diri tutmaya yetiyor.

BAHÇELİEVLER’DEKİ MUHALİFLERİN ADAY ÇIKARMASI KESİN GİBİ
İlçe takviminde 24 Eylül’de yapılması planlanan fakat daha sonra yönetim kurulu toplantısına 7 Ekim tarihine ertelenme talebiyle gönderilen Bahçelievler Mahallesi’ndeki delege seçimleri 30 Eylül’de gerçekleşmişti.  Mahalle’de İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın desteklediği liste ile İl Başkan Yardımcısı Dilek Bilgin’in çıkardığı listeler yarışmıştı. 35 delegenin kim tarafından kazanılacağı merakla beklenen seçimde 262 oy alan muhalif kanat ipi göğüslemişti. Gelişmelerin ardından listeye öncülük eden İl Yöneticisi Dilek Bilgin, mahalle bilinci ve takım çalışması üzerine vurgu yaparken konuşmasında dikkat çeken bir detaya yer vermişti. Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın akraba olmalarının mahallesinde rahatsızlık yarattığını ifade eden Bilgin ‘Uğur Bey benim üyesi olduğum ilçenin başkandır, kişisel hiçbir problemim yok’ açıklamasını yapmıştı.  Dilek Bilgin’in ilçe kongresinde aday olup olmayacağıyla ilgili ne düşündüğü şu an netleşmiş değil. Fakat Bilgin’in yer aldığı ve desteklediği listede İsmail Horoz ve birçok tecrübeli isim bulunuyor. Bu yapının ilçe kongresinde aday çıkarması ya da Başkan Yıldırım’ın karşısında yer alan bir isme destek vermesi kesin gibi görünüyor.

MAVİŞEHİR’DE NELER OLDU?
Mavişehir’de seçimin olduğu gün yeterli çoğunluk sağlanamamıştı. İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın önemli isimlerin bulunduğu mahallede temsilci olan Solmaz Akdemir’i arayarak ‘İl Yöneticisi Salih Özçiftçi’yi listeye yazma’ dediği iddia edildi. Mahallede tekrar yapılan seçimde biri ortak olmak üzere yine çift liste çıktı. Özçiftçi bu kez iki listede de yer aldı. Seçim sonucunda Özçiftçi mahallesinde delege seçilmiş oldu. İlçede önemli denge unsurları arasında yer alan Özçiftçi’nin ilçe kongresi sürecinde nasıl bir yol izleyeceği henüz netleşmedi. Özçiftçi’nin aktif olarak rol alması ve bir ismi desteklemesi bekleniyor. Ayrıca seçimi kaybeden ortak listede bulunan İlçe eski Başkanı Cevdet Tümtürk’ün de ilerleyen süreçte göstereceği refleksin önemli olduğu vurgulanıyor.

BAŞKAN AKPINAR’IN YALI’DAKİ ÇIKIŞI DİKKAT ÇEKTİ!
Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın yer aldığı Yalı Mahallesi’nde Meclis Üyesi İsfahan Naki ve İl Disiplin Kurulu eski Başkanı Birol Soylu muhalif bir liste çıkardı ve seçimi kazandı. Belediye Başkanı Akpınar’ın mahallesindeki seçimler sırasında, ‘İki liste de benimdir. Demokrasinin gereği budur. Benim oyum her iki listeye’ açıklaması dikkat çekti. İlçe Başkanı Yıldırım’ın listesini desteklemeyen Akpınar’ın bu tavrı ile örgüte mesaj verdiği öne sürüldü. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun süreçteki hassasiyeti biliniyor. Akpınar’ın böylece ‘Genel başkanın talimatının gereğini yerine getiriyorum. Bir belediye başkanı olarak örgütün tercihine karışmıyorum’ mesajı vererek sürekli üstüne yapıştırılan akraba kontenjanına iltimas geçmediğini vurgulamak istediği dile getirildi. Örgütte bir kısım partili bu davranışı samimi bulurken bazı kesimlerin de ‘şov’ olarak nitelendirdiği ifade edildi.

MEVCUT KADRO BOSTANLI GİBİ ÖNEMLİ BİR MAHALLEYİ ALDI
Gözlerin çevrildiği diğer bir mahalle de Bostanlı olmuştu. İl Başkanı Asuman Ali Güven’in yer aldığı mahallede İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’ın çıkardığı liste seçimi kazandı. Başkan Güven, Kadın Kolları İl Başkanı Nurşen Balcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur, Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak’ın eşi Birsen Durak gibi isimlerin kazanan listede yer alması dikkat çekti. Ayrıca ilçe genelinde yürütülen muhalefetin başını çeken eski Belediye Başkanı Cihan Türsen de liste çıkardı. Türsen mahallesinde çıkardığı ve yer aldığı listede İl Başkanı Güven’e yer vermedi. Türsen burada seçimi kaybetti. İl Başkanı Güven de yer almadığı liste için, ‘Beni bir listeye yazdılar. Diğer listeye arkadaşlar yazamamış. Kendi takdirleridir. Benim bu konularda yorum yapmam doğru değil. Siyaset üslupları ve duruşları demek ki onu gerektiriyor’ şeklinde manidar bir açıklama yaptı. Bostanlı Mahallesi’nde seçim kaybeden muhalif listede Meclis Üyesi Önder Koç’un da bulunması dikkat çekmişti.

TÜRSEN NE YAPACAK?
Karşıyaka’daki süreçte İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’a karşı en sert muhalefeti Belediye eski Başkanı Cihan Türsen yürüttü. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan Türsen ilçe genelinde beyaz listelerin karşısında çıkan yapıları destekledi. Adaylık için adı geçen Türsen’in, mahalle delege seçimleri öncesinde, ‘Taşların yerini değiştirdiler, biz taşları yeniden yerlerine koyacağız’ açıklaması önemli bir detay olarak hesaba katılıyor. Süreçte Türsen’in, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın, belediye adına geçmiş dönemde bastırdığı, ilçenin pek çok yerinde sergilediği ve Türkiye’nin gündemine oturan ‘Sana ne’ afişlerini parti içindeki seçimler için ‘Delege seçerim/seçilirim. Oyumu istediğim gibi kullanırım. Sana ne’ şeklinde kullanması ‘Belediyeyi kendi silahıyla vurdu’ yorumlarının yapılmasına sebep oldu. Türsen’in parti içi muhalefeti etkili ve sert yürütmesi süreçte en dikkat çeken ayrıntıydı. Türsen’in ilçe kongresi için aday olmasına kesin gözüyle bakıldığı aktarıldı. Türsen’in aday olmama ihtimali değerlendirildiğinde ise kendisine yakın bir ismi işaret edebileceği öne sürüldü.

İLÇE KONGRESİNE GİDİLİRKEN FOTOĞRAF NETLEŞİYOR MU?
Ayrıca İlçe eski Başkanı Adnan Alabay da Karşıyaka’da süreci etkileyecek önemli isim olarak gösteriliyor. Alaybey, Tersane ve Aksoy gibi mahallelerde ağırlığı hissedilen Alabay’ın şimdilik hangi yapıyı destekleyeceği net değil.  İl eski Başkanı Ali Engin de önemli isimler arasında yer alıyor. Yaşanan süreçte İlçe Başkanı Uğur Yıldırım’a açık destek veren Engin kendi isteğiyle mahallesinde delege yazılmadı. Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak’ın ise mevcut kadroyla birlikte hareket etmesi ilçede şaşkınlık yarattı. Karşıyaka’da esas kavganın il delegeleri oluşturulurken verileceği dillendiriliyor. İlçe kongresi için de çeşitli pazarlıkların yapılacağı ve daha taşların yerine oturmadığı ifade edildi.  İlçede düşük de olsa kadın aday formülü düşünülüyor. İlerleyen süreçte böyle bir gelişmenin sürpriz olacağı öne sürüldü. Çünkü İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı’nın, İlçe Başkanı Uğur Yıldırım ile yol yürümesi böyle bir ihtimalin düşüklüğüne işaret olarak gösteriliyor.  Ayrıca Örnekköy Mahallesi’nde seçim kaybeden İl eski Başkanvekili Barış Erel’in de ilçede önemli bir denge unsuru olduğu belirtildi.  

BAZI PARTİLİLER GENEL MERKEZE DİLEKÇE YAZARAK ÖNLEM İSTEDİ!
Ayrıca Karşıyaka’da bazı üyeler genel merkeze dilekçe yazdı. Üyeler blok liste uygulamasından yakınırken gerçekleşecek seçimler için teknik düzenleme istedi. Baskı ortamı olduğunu ifade eden partililer bu durumun ortadan kalkmasını da talep etti. Ankara’ya gönderilen, ‘Kongrelerde delegelerin tercihlerini özgürce kullanmasına önlemler talebi’ başlıklı yazıda ilçe kongresi için bir dizi uygulama istendi.

Genel merkeze gönderilen dilekçede, “Partimizin kongrelerinde, delegasyonun tercihlerini özgürce yapabilmeleri özellikle blok liste uygulamasında engellenmektedir. İlçe Sandık Seçim Kurulu’nca oy kullanmak için gelen delegelere, mühürlü zarf ve mühürlü blok listeler (renkli) verilmekte.

Delege tercihini yaptığı listeye oyunu kullanırken, tercih etmediği liste yanında kaldığı için, özellikle baskı grupları (Belediyeler, gruplar) delegenin kullanmadığı mühürlü listeyi geri getirmesini istemekte ve teslim almakta. Bu geri getirme işlemi salonda, salon dışında veya ertesi gün yapılabildiği için engellenememekte.

Böylece işten çıkarma veya işe alınma veya başkaca ekonomik, sosyal baskıların yarattığı endişelerle, delegeler özgürce oy kullanamamaktadır.

Bu uygulamayı yapanlarca sandıklar resmen açılmadan sonuç bilinmekte. Bu durum adeta açık oylama, kapalı tasnif gibi seçme ve seçilme özgürlüğünü açıkça engellemektedir.

Bu demokrasi ve seçmen özgürlüğüne aykırı uygulamaya karşı, oy kullanmada baskıyı önleyen yöntemlerin (örneğin zarfların delegelere mühürlü, blok oyların mühürsüz olarak oy kabininde bulunması, blok Listelerin, aynı oy pusulasında yer alması ve tercih mührünün basılması vb.) belirlenmesini, ilçe seçim kurullarınca uygulanması yönünde genelge, talimat düzenlenmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verilmişti. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 deniz
 16 Ekim 2017 Pazartesi 22:37
cihan bey partimize demokrasiyi getirin bizler size inanıyoruz. sizin gibi liderlere ihtiyacımız var
 ABUZER
 16 Ekim 2017 Pazartesi 19:38
SAYIN DİLEK BİLGİN HANIM 2 YIL ÖNCE UĞUR YILDIRIMA OY VERİRKEN BELEDİYE BAŞKANINA YAKIN OLDUĞUNU BİLE BİLE DESTEK VERMEDİNMİ???NE OLDU NE DEĞİŞTİ
 ben anlamıyorm
 16 Ekim 2017 Pazartesi 19:35
evet ben anlamıyorum daha önce cihan türsenin önünü kesenler şimdi yanında görünüyor,daha önce cihan beyin sırtından bazı yerlere gelenler şimdi karşısında duruyor bu nasıl siyaset bu nasıl anlayış demekki kiminin suyu kesilmiş, kiminin beklentisi değişmiş cihan bey DİKKAT DİKKAT
 
 16 Ekim 2017 Pazartesi 12:38
Ali Engin delege seçilemeyeceğini bildiği için aday olmadı.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz