MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP’li Kılıç: Türk vatandaşlığı bu kadar ucuz mu?
Politika
21 Eylül 2018 Cuma 11:31

CHP’li Kılıç: Türk vatandaşlığı bu kadar ucuz mu?

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, “Yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran değişikliklere tepki göstererek “Türk vatandaşlığı bu kadar ucuz mu?” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, 19 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili değişikliklere tepki göstererek “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bu kadar ucuz mu? dedi.

Kılıç “Bundan 8 yıl önce yapılan düzenlemede 2 milyon dolar olan sabit sermaye tutarını bugün 500 bin dolara indireceksiniz, taşınmaz bedelini 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşüreceksiniz, en az 100 kişiye istihdamı 50’ye çekeceksiniz sonra da kriz yok diyeceksiniz. Kriz yoksa durup dururken bu değişiklikler niye yapıldı?” diyerek konuyu hazırladığı önergeyle TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Kılıç tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması talep edilen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:

19 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 106 sayılı kararla yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili bazı düzenlemelerde değişiklik yapılmıştır. 2010 yılında yürürlüğe giren Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'in yabancıların "İstisnai olarak Türk vatandaşlığını" kazanmalarını düzenleyen 20'nci maddesinde yapılan değişikliklere göre, Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Ayrıca Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Yine vatandaşlığa hak kazanma şartları arasında yer alan en az 100 kişiye istihdam sağlama ifadesi de 50 kişi olarak değiştirildi. Vatandaşlığa geçme hakkı kazanmak için Türkiye’deki bankalarda tutulması gereken mevduat miktarı da 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü. Bu bağlamda;

  1. Türk vatandaşlığına geçişle ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak vatandaşlığa hak kazanma koşullarının kolaylaştırılmasının gerekçesi nedir?
  2. Türkiye vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran bu değişiklikler hangi ihtiyaçtan dolayı yapılmıştır? Ülkemizin içine bulunduğu ekonomik durumun ve doğrudan yatırımlardaki azalmanın bu değişikliklerde etkisi var mıdır?
  3. Son 10 yılda siyasi sığınma, can güvenliği ve savaştan kaçma gibi nedenlerde dâhil olmak üzere Türk vatandaşlığına kabul edilenlerin toplamı ne kadardır? Halen Türk vatandaşlığına geçme talebinde bulunan ve işlemleri devam eden kaç kişi bulunmaktadır? Vatandaşlığa kabul edilen ve işlemleri devam edenlerin ülkelere göre dağılımı nasıldır?
  4. 2010 yılından bugüne kadar siyasi sığınma, savaş ve güvenlik gibi gerekçelerin dışında sabit sermaye tutarı, gayrimenkul, istihdam ve mevduat koşuluna göre toplam kaç kişi bu yönetmelik kapsamında vatandaşlık hakkı kazanmıştır? Türk vatandaşlığına geçenlerin daha önce vatandaşı oldukları ülkelere göre dağılımı nasıldır?
  5. Taşınmaz sahibi olma koşuluna bağlı olarak Türk vatandaşlığına geçenlerin sahip oldukları gayrimenkullerin sayısı ve bu gayrimenkullerin illere göre dağılımı nasıldır?
  6. 19 Eylül’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler doğrultusunda sabit sermaye tutarı, gayrimenkul, istihdam ve mevduat koşuluna bağlı olarak kaç kişinin Türk vatandaşlığına geçme talebinde bulunacağı öngörülmektedir?”
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz