MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çalışma hayatına ‘tırpan’: Hafta tatili kalkıyor
Ekonomi
21 Haziran 2017 Çarşamba 11:33

Çalışma hayatına ‘tırpan’: Hafta tatili kalkıyor

Meclis’te kabul edilen yeni yasayla hafta tatili kalkarken, çalışma hayatına ilişkin bazı önemli değişiklikler getirildi.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısında belirttiğine göre ileriki günlerde uygulamaya geçecek ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu’nda işçilerin haftada bir gün tatil yapmasını zorunlu kılan kanun maddesi kaldırılıyor.

Gerekçe, sanayi işletmelerinin hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyeden ruhsat almalarının getirdiği ek yükü kaldırmak.

Böylece işçiler haftada yedi gün çalıştırılabilecek.

İş güvenliği zorunluluğu başka bahara

Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) personeli istihdam eden şirketin personelinin yüzde 10’unun maaşının 1700 lirasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iki yıl boyunca ödeyecek.

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti işverenler veya işveren vekili tarafından yürütülecek. Bu sınıftaki şirketlere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2020’ye ertelendi.

Staj için ücret ödenecek

Staj yapan üniversite öğrencilere ücret ödenecek ancak bunun emekliliğe etkisi değişmeyecek. Uygulamalı eğitimlerde asgari ücretin yüzde 35’i kadar ücret ödenecek. Emeklilik yaşını dolduran akademisyenler, 75 yaşını geçmemiş olmak kaydıyla maaşı bağlanana kadar sözleşmeli olarak çalışmaya devam edebilecek.

Özelleştirme kapsamına alınan şirketlerde çalışmış, daha önce istifa etmiş, emekli olmuş ya da işten çıkarılmış çalışanlar, isterlerse sendikaya borcunu ödemeyecek.

Çatışmaların yaşandığı Doğu ve Güneydoğu’da Şırnak ve Hakkari’nin tamamı ve Eruh, Nusaybin, Derik, Dargeçit, Sur, Silvan ilçelerinde prim ödemeleri kasım ayına kadar ertelendi.(Diken)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz