MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DİSK İzmir’deki işsiz sayısını açıkladı!
Ekonomi
5 Haziran 2019 Çarşamba 08:47

DİSK İzmir’deki işsiz sayısını açıkladı!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, işsizlik sigorta fonundan seçim dönemlerinde işverenlere daha fazla kaynak aktarıldığını söylerken, önemli açıklamalar yaptı. İşsizlik rakamlarına değinen Sarı İzmir için de, “İzmir özelinde 2018 Aralık ayı verilerine göre işsiz sayısı 295 bin olmuştur. 1 milyon 250 bin istihdamı düşündüğünüzde İzmir’ de her 4 kişiden biri işsizdir. Bunların birçoğu da işsizlik sigortasından faydalanamamaktadır. Sebebi ise işsizlik sigortası fonundan faydalanma şeklinin dar kapsamlı olmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işsizlik sigortası fonundaki birikimler üzerinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sarı, 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin önemine dikkat çekerken net ifadeler kullandı.

Sarı yer yer rakamlar sunarken kamuoyuna açıkladığı verilerin hayati önem taşıdığını aktardı.

İŞSİZLİK FONUNDAN İŞVERENLERE DAHA FAZLA KAYNAK AKTARILIYOR
Seçim dönemlerinde işsizlik sigortası fonundan işverenlere daha fazla kaynak aktarılmakta olduğunu söyleyen Sarı, “Özellikle 2018 Mart ayında işsizlik fonundan işverenlere 463 milyon, 2018 Nisan ayında ise 1 milyar 344 milyon TL aktarılarak işverenlere, sigorta primi, vergi, asgari ücret desteği adı altında işsizlik fonu boşaltılmaktadır. Özellikle işsizlik sigorta fonunun geliri (aylık) 3 milyar 90 milyon iken gider 3 milyar 488 milyonu bulmuştur. Çünkü işverene ödenen rakam alabildiğince artmıştır. Başlıca sebepler ise istihdam programı içerisinde toplu yararına (YTP) İŞKUR üzerinden 80 bin işçi alımı yapılmış bunların sigorta, vergi ve asgari ücret prim destekleri işsizlik sigortası fonundan karşılanmıştır” dedi.

AKP’Lİ BELEDİYELER İŞÇİ ALMIŞ, 31 MART’TA ÇIKARMIŞTIR
İzmir yerelinden de örnekler sunan Sarı, “Özelikle İzmir’ de AKP’li belediyeler üzerinden toplum yararına program adı altında seçim öncesi işçiler alınmış, 31 Mart Yerel seçimlerinde el değiştirmeyle program dahilindeki işçiler işten çıkarılmıştır. İzmir özelinde ise 2018 Aralık ayı verilerine göre işsiz sayısı 295 bin olmuştur. 1 milyon 250 bin istihdamı düşündüğünüzde İzmir’ de her 4 kişiden biri işsizdir. Bunların birçoğu da işsizlik sigortasından faydalanamamaktadır. Sebebi ise işsizlik sigortası fonundan faydalanma şeklinin dar kapsamlı olmasından kaynaklanmaktadır” açıklamasında bulundu.

ÇARPICI RAKAMLAR
Sarı ayrıca şunları söyledi: 

İşsizle mücadele amacıyla oluşturulan ve temel işlevlerinden biri işsizlik ödeneği ödemek olan İşsizlik Sigortası Fonu (İSF) işverenlere yönelik sağlanan çeşitli teşvik ve desteklerle giderek bir işveren fonuna dönüşüyor. Temel amacı işsizlik sigortası ödemeleri olan İSF’nin, giderleri içinde işsizlik sigortasının payı azalırken işveren teşvik ve destekleri ile aktif işgücü piyasası (AİP) programlarının payı artmaktadır. Böylece İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları işsizler yerine işverenlere destek olarak kullanılmaktadır.

2018 yılında işveren teşviklerinin işverenler tarafından ödenen primlere oranı yüzde 116’ya yükselmiştir. Diğer bir ifade ile işverenler 2018 yılında fona yaptıkları 9,2 milyar TL tutarındaki prim ödemesine karşılık 10,7 milyar TL teşvik ve destek almışlardır. Böylece 2015 yılında yüzde 13,8 olan işveren  teşvik ödemelerinin işveren prim ödemelerine oranı aradan geçen üç yılda hızla yükselmiş oldu. İşveren teşvik ve desteklerinin toplam Fon gelirlerine oranı 2015’te yüzde  4,1 iken 2018’de yüzde 31’e yükselmiştir Buna karşılık işsizlik sigortası ödemelerinin toplam gelire oranı düşmüştür. 2015 yılında yüzde 20,3 olan işsizlik sigortası ödemelerinin toplam gelire oranı 2017’de yüzde 18’e ve 2018’de ise yüzde 16,9’a gerilemiştir. Fon patronlara çalıştı.

İşsizlik Sigortası Fonunun (İSF) 2018 yılı gelir ve harcamaları özellikle yılın ikinci yarısında vahim bir hal aldı. Temmuz ayında İSF’nin 2,9 milyar TL gelirine karşılık işveren destek ve teşvikleri ile Aktif  İşgücü Programları (AİP) için yapılan ödemeler 4,2 milyar düzeyine ulaşmıştır. Temmuz 2018’de 2,8 Milyar TL fon gelirine karşılık, işverenlere 4,2 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. Temmuz 2018 de 2.8 milyar TL fon gelirine karşılık, işverenlere 4.2 Milyar TL ödeme yapılmıştır. İşveren teşvik ve destekleri ile AİP için  yapılan harcamalar yılın  son aylarında İSF gelirlerinin yaklaşık yarısı tutarında gerçekleşmiştir. Bu durum İSF kaynaklarının 24 Haziran 2018 seçimleri ile ve krizle bağlantılı olarak daha yoğun biçimde kullanıldığını göstermektedir. İşsizlik sigortası fonunun (İSF) asıl işlevi işsizlik ödeneği olmaktan çıkmış, İSF adeta bir işveren destek fonuna dönüşmüştür. Bu durum İSF’nin kuruluş amacı ve sosyal devlet ilkesi ile çelişmektedir. İSF kaynakları öncelikle işsizler için kullanılmalı ve özellikle kriz döneminde işsizlik ödeneğinden yaralanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. Böylece çok daha fazla işsizin işsizlik ödeneği alması mümkün olacaktır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 izmir'li
 5 Haziran 2019 Çarşamba 12:55
İş ve İşsizlik konularında AKP'yi eleştiriyorsun; eleştir. peki bir yanda mensubu olduğunuz Devrimci İşçi Sendikası DİSK bir yanda Sosyal Demokrat Hak, Adalet ve Eşitliklerden yana olan CHP'li bir belediye varken aylardır İZENERJİ emekçilerinin sözleşmesini neden bitiremediniz? Bu iki kurum arasında daha öncede anlaşmazlıklardan kaynaklı olarak defalarca greve gitmediniz mi? neydi CHP'li belediye ile aranızdaki anlaşmazlık? Ve askıda bekleyen İZENERJİ çalışanlarının üzerinden devam eden pazarlıklar da anlaşılamayan konu nedir? Hadi emekçinin hakkını emekçiye verin.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz