MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Davada yeni gelişme: İzmir'in çöp tesisine bilirkişi vizesi!
Yerel Yönetimler
13 Kasım 2018 Salı 16:05

Davada yeni gelişme: İzmir'in çöp tesisine bilirkişi vizesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’da yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili bilirkişi raporu çıktı. İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi heyeti valiliğin ÇED olumlu kararını yerinde buldu. Buna göre, daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararı iptal edilerek projenin önü açılacak.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “görevim süresi boyunca yapamadığım tek iş” dediği Karşıyaka Yamanlar’da kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi’yle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Uzun süredir mahkeme kararları ve yargı süreci nedeniyle bir yol kat edilemeyen proje için yeni bilirkişi raporu hazırlandı. İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin görevlendirdiği bilirkişi heyeti daha önce İzmir Valiliği tarafından verilen ‘ÇED olumlu’ kararını uygun buldu. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna göre hakkında açılan davalar nedeniyle “yürütmenin durdurulması kararı” bulunan katı atık bertaraf tesisinin de önü açıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Toröz, İnşaat Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. M. Emin Savcı, Öğretim Görevlisi Dr. Murat Kuruoğlu, Meteoroloji Yüksek Mühendisi Akif Aka ve Halk Sağlığı Uzmanı Gülsevin Açıkgöz tarafından hazırlanarak mahkeme sunulan bilirkişi raporunda şu ifadelere yer verildi:

“İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun Karşıyaka Yamanlar’da kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin 29.08.2014 tarihli kararının; anılan bilimsel tedbirler alındığı,  ÇED Projelendirme ve uygulama, özellikle de işletme süreçlerinde belirtilen ön koşullar sağlandığı takdirde uygun olduğu kanaatine varılmıştır”

YÜRÜTMEYİ DURDURMA NE OLACAK?
Geçen dönem, Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak ile birlikte Karşıyaka’da bulunan bazı STK ve derneklerin karşı çıktığı Yamanlar’daki proje uzun yıllardır tartışılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki vatandaşlarla yaptığı toplantıda da bir sonuç alınamamış, ÇED toplantısında kavga çıkmıştı.  İzmirli Avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Gazeteci Fevzi Hepşenkal’ın açtığı 5. İdare Mahkemesi’ndeki davada mahkeme “yürütmenin durdurulması” kararını vermişti. Büyükşehir, bu kararın ardından hem yeni bir üniversite raporunu mahkemeye sunarken hem de tesisin yapılacağı yer için “susuzlaştırma projesi” hazırlatmıştı. Davanın görüldüğü 5. İdare Mahkemesi bilirkişiler arasında tartışmalara neden olan projeyle ilgili resmi bir rapor daha istedi. Son bilirkişi raporu hazırlanarak sunuldu. Gelen rapor, projenin hayata geçmesi için olumlu olarak değerlendirildi. Buna göre mahkeme bilirkişinin olumlu görüşünü yerinde bulursa daha önce verilen “yürütmeyi durdurma” kararını kaldırarak projenin önünü açacak. Büyükşehir Belediyesi de etap etap tesisi kuracak. İzmir’in Kuzey bölgesindeki ilçelerin çöpleri Menemen Koyundere’den geçecek yol ile buraya getirilerek bertaraf edilecek.

Öte yandan geçtiğimiz yıl, projeyi değerlendiren TMMOB’a bağlı odalar koşullu olarak “evet” demiş. Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapılırken özellikle bölgenin etkilenmemesi koşuluyla olumlu bakacağını dile getirmişti. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Gürkan
 14 Kasım 2018 Çarşamba 13:34
Her tesisin kapasitesi vardır. Manisa'nın tesisinin de kapasitesi bellidir. Ayrıca İzmir'e yapılacak tesis teknoloji olarak Türkiye'de bir ilk olacak diye biliyorum. Kapasitesi de kuzey bölgelerinin ihtiyacını giderecek kapasitede olacak. Altta niye x yerlere yapılmıyor diyen yorumcu biraz araştırma yapsa güney bölgeleri içinde ( altta yazdım ) ayrı bir tesisin yapılacağını öğrenmiş olur.
 Rasim
 14 Kasım 2018 Çarşamba 12:40
Acaba Manisa büyük şehir belediyesi ile görüşülüp mevcut olan sistemlerini kullanmak için protokol yapmak yeni bir bertaraf tesisi kurmaktan daha az maliyet li olmaz mı. Bu seçeneği de düşünmek gerekli bence. Sonuç olarak bu yatırımın hem ekonomik hemde çevresel faktörleri söz konusu.
 Gürkan
 14 Kasım 2018 Çarşamba 11:12
Karaburun, Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Narlıdere, Balçova, Karabağlar, Gaziemir, Buca, Seferihisar, Menderes ve Torbalı ilçeleri için şehrin güney bölgesine katı atık bertaraf tesisi yapılacak. Bu tesis kuzey bölgesi için yapılıyor. Laf olsun torba dolsun diye itiraz ediliyor. Adam daha konuyu bilmez, nereye ne yapılacak bilmez ama ahkam kesmeyi, tehdit etmeyi bilir. Çöp tesisi istemiyorsan çöp de atma.
 Cengiz cansız
 14 Kasım 2018 Çarşamba 11:12
Orya olmaz burya olmaz diyenler nereyi öneriyor merak ediyorum mahkeme fılan tanımayıp ben yaptım oldu dıyenlermı istiyorsunuz
 Çiğlili
 14 Kasım 2018 Çarşamba 10:38
Çağdaşlık algısı sadece kendi rahatıyla sınırlı olanlar şunu anlayamıyor. Yapılacak olan çöplük değil geri dönüşüm fabrikası. Manisa yaptı görmek isteyen menemen üzerinden Manisa'ya giderken sağda kalıyor gidip görsünler. Hiç bir sorun yok. Ama mevcut durum devam ederse Harmandalıdaki çöp dağı bir gün patlayacak. O zaman hep beraber kutlama mı yapacak bu arkadaşlar.
 
 14 Kasım 2018 Çarşamba 10:33
Çöp fabrikası yapılmasın diyen çiğlili olamaz mevcut durumda Harmadalı'da çöpler sadece yığılıyor özellikle evka-5 izkent egekent bölgesine dehşet kötü bir koku yayılıyor yaz aylarında. Balkonda Oturmak mümkün değil. Geri dönüşüm fabrikasının yapılması çok çok geç bile kaldı. Adı üstünde fabrika çöplük değil.
 harmandalı
 14 Kasım 2018 Çarşamba 10:19
Harmandalı çiğlide diye biliyorum, birde orada oturanlara sorun. ÇÖP FABRİKASI, ÇÖP FABRİKASI. GÖRÜN DİYE YAZIYORUM. Yığma değil, Manisa gayet güzel başarılı şekilde kullanıyor. Bu kafalarla ne yazık ki İZMİR ne düzelir ne de bir şey yapılır. Anca millet birbirini pışpışlasın " GÜZEL İZMİR " diye diye.
 
 14 Kasım 2018 Çarşamba 08:36
Bu çöp tesisi neden balçova, narlıdere, güzelbahçe veya urla taraflarına yapılmıyorda Çiğli yada Karşıyaka bölgesine yapılıyor? Çöp tesisi istemiyoruz. Nokta !! Çöp tesisi yapılmaya kalkılırsa en az 1milyon Çiğli ve Karşıyakalı olarak toplanırız. Çivi çaktırmayız. Hodrimeydan!!!
 picacu
 14 Kasım 2018 Çarşamba 08:18
aman karşıyakaya bir şey olmasın aman millet başka yerde gebersin. Karşıyakalı olmak böyle bir şeymi acaba. Düz mantık. Münihin göbeğindeydi çöp fabrikası, rahat ol izmir kazanacak. Kimse senin tavuğuna kışş demiyor. Keşke o karşıyakanın en ufak yağmurda lağım kokan sokaklarından şikayetçi olsaydın. Bu yorum "Entellektüel" olduğun içindir muhtemelen.Geri kalan amale ne de olsa.
 ersen sevcan
 14 Kasım 2018 Çarşamba 08:01
günde binlerce ton çöp üretilen ülkemiz de tabi ki böyle bir tesis yapılacak. ve yeri kesinlikle önemli ama işi engellemek adına sürekli calısma yapmayı anlamıyorum. Avrupa'da ülkeler çöpten para kazanmaya başladılar ve doğayı inanılmaz şekilde koruyorlar. İzmir'e bu tesis acil yapılmalıdır ve başka da bir tartışmaya gerek yoktur.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz