MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Devecilik kültürü ve deve güreşleri sempozyumu başladı
Yerel Yönetimler
18 Ocak 2019 Cuma 09:56

Devecilik kültürü ve deve güreşleri sempozyumu başladı

III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu’nda başladı.

Devecilik kültürü ve deve güreşleri alanında farklı disiplinlerde yapılan çalışmaları bir araya getirmek, devecilik kültürünü yaşatmak ve deve güreşlerinin daha geniş kitlelere tanıtımı sağlamak amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen sempozyum Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu’nda bilim insanlarını buluşturdu. Sempozyumun açılış oturumuna Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk ilçe protokolü, Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Hamdi Deliormanlı ve okulun öğretim üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Selçuk Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyuma Adnan Menderes Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Yörük – Türkmen Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu, Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği, Uluslararası Deve Araştırma ve Geliştirme Topluluğu da destek veriyor.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyumun açılış oturumunda ilk olarak Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Hamdi Deliormanlı söz aldı.

DEVE GÜREŞLERİNİN OSCAR’I SELÇUK’TUR
Konuşmasına Selçuk’un tarihi ve kültürel değerlerine değinerek başlayan Deliormanlı;  “Selçuk kültürün, tarihin ve uygarlıkların buluşma noktasıdır. Bu özelliklerinin yanında Selçuk bir festivaller kentidir. Devecilerin deve güreşlerinin Oscar’ı diye tabir edilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivalleri ve deveciliğin bilimsel sonuçlarını ortaya çıkarmak adına bu yıl üçüncü kez düzenlenen Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Sempozyumu’na okul olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sempozyumdaki nitelikli amaç Selçuk’un turizm özellikleri yanında geleneksel kültürümüzün en önemli miraslarından biri olan deveciliğin ve deve güreşlerinin tanıtılması, sorunlarının tartışılması ve aynı zamanda kültürel zenginliğe sağlayacağı katkının ortaya konmasıdır. Sempozyumun temel amacı devecilik kültürü ve deve güreşleri merkezinde yapılan tüm çalışmaları bir araya getirip farklı disiplinlerden bu konuya yaklaşımlara yer vermektir” dedi.

Deliormanlı konuşmasını Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin düzenlenmesinde emeği geçen tüm devecilere ve bu konuya ilişkin bu yıl üçüncüsü düzenlenen sempozyuma verdiği destekten dolayı Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’ya ve emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ederek sona erdirdi.

YILLAR BOYU DEVAM ETSİN
Bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Uluslararası Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun açılışında bir konuşma yapan Başkan Bakıcı konuşmasında bugüne kadar yapılan iki sempozyumda ortaya çıkan en önemli gerçeklerden birinin de devecilik kültürünün yaşamasının büyük ölçüde deve güreşlerine bağlı olduğunu belirtti. Başkan Bakıcı konuşmasında; “ Biz bu sempozyumu düzenlerken bir ilke imza atmanın gururunu yaşadığımızı ifade etmiştik. Geçen iki sempozyum bize bu çalışmanın gerekliliğini gösterdi. Biz devecilik kültürünü ve deve güreşlerini bilimsel bir temele oturtmak istedik. Geleneği bilimle birleştirdik. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen iki sempozyumda devecilik kültürünün folklorik öğelerinden, develerin Anadolu coğrafyasındaki öneminden, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde düzenlenen deve güreşlerinden bunların yanı sıra deve sağlığından bahsedildi. Bu sene bu konulara ek olarak deve ürünlerinin deve idrarı ve deve sütüne dair yapılmış deneysel çalışmalara ve bilimsel verilere de yer verilecek” dedi.

KENTİMİZİN SEMPOZYUMUNA KATKI SUNACAK
Gerek yurt içinde gerekse yurt dışından gelen akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen sempozyumun bilimin birleştirici gücünü ortaya koyduğunu belirten Başkan Bakıcı; “Bu sempozyumu düzenleme konusundaki amaçlarımızdan biri de  deve güreşleriyle UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmektir.  İşte bu sempozyum hem bu listeye girme, hem kentimizin vizyonunu geliştirme, hem de bilime hizmet etme açısından büyük önem taşıyor. Ben sözlerime son verirken; II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyum için ilçemize gelen tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum. İyi ve verimli bir sempozyum geçirmemizi ve bu sempozyumun yıllara sari olarak devam etmesini, bilimsel bir geleneğe dönüşmesini diliyorum” dedi.

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’nın ardından bir konuşma yapan Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci yaptığı konuşmada; “Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali gerçekten deve güreşleri içerisinde ayrı bir yere sahip. Ben bu sempozyumun  ülkemizin ve deve güreşlerinin tanıtımı açısından büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum” dedi.

DEVE SÜTÜNE BİLİMİN ELİ DEĞMELİ
Yapılan konuşmaların ardından III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun açılış oturumuna geçildi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atakan Koç’un başkanlığında gerçekleşen oturumda ilk olarak Akademisyen Bernard Faye develerde biyokimyasal veriler ile ilgili sunumunu yaptı. Geçtiğimiz yıllarda da sempozyuma             Kazakistan’dan katılan Gaukhar Konuspayeva tarafından yapılan Deve Sütü Teknolojisi konulu sunum büyük ilgi gördü. Konuspayeva sunumunda deve sütünün kullanımının özellikle Ortadoğu ülkelerinde arttığından bahsederek;  deve sütünden en verimli şekilde faydalanmak için bilim insanlarıyla birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun ilk gün tamamlanan oturumlarının sonunda katılımcı akademisyenlere katılım sertifikası verildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz