MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doç. Dr. Bal'dan kızamık yorumu: Aşıdan asla vazgeçmeyelim!
Sağlık
13 Ekim 2020 Salı 11:01

Doç. Dr. Bal'dan kızamık yorumu: Aşıdan asla vazgeçmeyelim!

Aşı karşıtlarının öne sürdüğü gibi aşının, otizmi tetiklemediğini, bu iddianın bilimsel bir dayanağı olmadığını belirten Bal, "Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde son bir yılda tek kızamık vakası dahi görülmedi. Ancak ülkemizde 2019'da 2 bin 905 vaka yaşandı. Olası bir kızamık salgınına izin vermeyelim. Unutulmamalıdır ki kızamık, Covid'den daha hızlı bulaşıcıdır" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Bilim Kurulu üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan'ın, aşı karşıtlarının artması nedeniyle Türkiye'de de kızamık vakalarında artış olduğunu açıklaması, büyük yankı uyandırdı. Ukrayna, Romanya, Bosna- Hersek, Karadağ, İtalya, Fransa gibi ülkelerde aşı karşıtlarının olağanüstü artması sonucu, kızamık vakalarında artış gözleniyor. Bu tehlike, ciddi aşılama kampanyasıyla ülkemizde kontrol altına alınmış olmasına rağmen, ülkemizi de tehdit ediyor.

AŞI OLMAK, HER ÇOCUĞUN HAKKIDIR
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zümrüt Şahbudak Bal, İzmir'deki tablonun, yurt genelindeki gibi tehlike içermediğini belirterek, bazı uyarılarda bulundu. 2012 Haziran'ından bu yana yurtdışından ithal vakaların görüldüğünü, yurtdışındaki kızamık vakalarının artışının altında da aşı karşıtlığının yattığını vurguladı. "Aşı olmak, her çocuğun hakkıdır" diyen Doç. Dr. Bal, aşının otizme neden olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları söyledi:

"Uluslararası yayınlarda, aşının otizme neden olduğu algısıyla ilgili olarak, böyle bir ilişki olmadığı, aşı yapılan çocuklarda otizm riskinin artmadığı ortaya konmuştur. Aileler, kendi çocuklarına aşı yaptırmama kararı alabilirler ancak bu, sadece kendi çocuklarını değil, tüm çocukları riske atacak bir karar olur. Aileler, internette yayınlanan bilgilerin kaynağını ve kanıt düzeyini bilmeden aşı konusunda yanlış bilgilen ediniyorlar. Özellikle aşı ile korunulabilen hastalıkların, çocuklarda hayat boyu kalıcı araz bırakabileceği ve hatta ölüme neden olabileceği ailelere açıklanmalıdır. Her çocuk hekiminin önceliği, çocukları hastalıklardan korumaktır. Sağlık Bakanlığı aşı takvimine eklenen pnomokok ve heamofilus influenza aşıları ile toplumda menenjit görülme sıklığı ve kızamık gibi ciddi komplikasyonlara, hatta ölüme neden olabilen bir hastalık, oldukça azaltılmıştır. Aşı hakkında doğru bilgilerle, yanlış algı değiştirilmelidir."

AŞI KARŞITI GÖRÜŞLERE İTİBAR ETMEYİN
Türkiye'de kızamık aşısıyla ilgili herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını belirten Doç. Dr. Zümrüt Şahbudak Bal, kızamığın, Covid'den daha hızlı bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Kızamığın bulaşma hızı, SARS-CoV-"ye göre oldukça fazladır. Bir Covid hastası, 2-3 hastaya bulaştırırken, kızamık için bu sayı 18'e kadar çıkabilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2018 yılında 716 olan kızamık vaka sayısı, 2019 yılında 2 bin 905'e yükseldi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde son bir yıl içinde tek vaka bile görülmedi. Kızamık hastalığıyla ilgili mücadelede İzmir, gayet iyi durumda. Fakat işi şansa bırakmamak lazım. Aşı karşıtlığı görüşlerine itibar etmeksizin, çocuklarımızın aşısını yaptırmalıyız, bundan asla vazgeçmemeliyiz."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz