MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dolar haftaya nasıl başladı? İlk veriler
Ekonomi
13 Mayıs 2019 Pazartesi 08:09

Dolar haftaya nasıl başladı? İlk veriler

Dolar kuru 13 Mayıs haftasına 6 liranın altında, 5.9670 ile başlıyor. Euro ise 6.70 seviyesinde. Cumhurbaşkanlığı tarafından yalanlanmasına rağmen, Alman Bild'in haberine göre Türkiye'nin S-400 alımından vazgeçtiği iddiasıyla dolar/TL Cuma günü 6.20'lerden 6 liranın altına gerilemişti. Piyasalarda bu hafta veri akışı sınırlı ancak haber akışı yoğun olabilir.

Dolar kuru çok hareketli bir haftanın ardından 6.25 TL'ye kadar yükseldikten sonra, 5.96 seviyesinden yeni haftaya başlıyor. Geçen hafta yoğun bir veri akışı olmamasına rağmen haber akışının güçlü olması dolar/TL cephesinde iki yönlü dalgalanmaya neden olmuştu.

13 Mayıs haftasına dolar 5.96, euro 6.70 ve sterlin 7.76 ile başlıyor. Brent petrol ise yeniden 70 doların üzerine çıktı.

Piyasalarda bu hafta cari denge, yıllık sanayi üretimi, enflasyon beklenti anketleri ve euro bölgesinden gelecek enflasyon dışında veri akışı bulunmuyor. 

Öte yandan haber akışıyla ilgili takip edilen çok fazla dinamik var. Geçen hafta hatırlanacak olursa:

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının alevlenmesiyle bozulan piyasaların yanı sıra seçim sürecinin netleşmemesiyle bütçe üzerinde oluşan stres, TCMB rezervlerindeki soru işaretlerinin giderilmemesiyle dövizdeki yukarı yönlü hareket sürdü. 

Merkez Bankası kademe kademe 6 lira üzerine çıkan ve 6.20 seviyesini aşan dolar/TL karşısında iki hamle birden yaptı fakat repo ile fonlamanın bırakılıp gecelik faize geçilerek örtülü olarak 150 baz puanlık artış ve döviz cinsinden zorunlu karşılıkların azaltılmasıyla kurda hafif birgevşeme sağlansa da çok etkili olunamadı.

Dolardaki düşüş Asya'da sığ piyasada kamu bankaları tarafından yapıldığı iddia edilen satışlarla kur 6.05'e kadar sert düştü fakat iç piyasanın açılmasıyla yeniden 6.15'e doğru bir tırmanış görüldü.

Kurda en büyük etkiyi ise Türkiye'nin S-400 alımını yapmayacağını iddia eden Bild haberinin satın alınmasıyla geldi. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri iddiayı yalanlasa ve S-400'ün bitmiş bir anlaşma olduğuun belirtse de kur 5.95 TL'ye kadar indi.

Dış dünyada ise ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri izleniyor. Trump'ın 300 milyar dolarlık Çin ürününde vergiyi yüzde 10'dan 25'e çıkarması geçen hafta piyasaları negatif etkilemiş ancak görüşmelerin sürüyor olmasıyla bozulma sınırlı kalmıştı. (Habertürk)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz