MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EBSO İzmir’in en büyük 100 firmasını açıkladı: Zirvede gelenek bozulmadı
İş Dünyası
17 Mayıs 2019 Cuma 14:28

EBSO İzmir’in en büyük 100 firmasını açıkladı: Zirvede gelenek bozulmadı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2018 yılında üretimden satışlarına göre 100 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. Ekonomik gelişmeler üzerinden yorum yapan Başkan Yorgancılar, “Hedef dünyada her yerde bir Türk malı olsun” dedi. Listenin zirvesinde ise yine Tüpaş-İzmir Rafinerisi yer aldı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) düzenlenen ‘2018 Yılı Üretimden Satışlarına Göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleşti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar listeye giren firmalara dair bilgiler verirken önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Yorgancılar ayrıca ekonomik gelişmeleri de değerlendirdi.

ÇARPICI RAKAMLAR
Programda üretimden satışlar itibariyle 100 firmanın yüzde 79.7’sinin kimya, gıda, demir, çelik metal döküm sanayide yoğunlaştığı aktarıldı. Ayrıca ilk 10 firmanın ise 100 büyük şirketin üretimden satışlarının yüzde 57’sini gerçekleştirdiği açıklandı.

İŞTE LİSTEDEKİ 10 FİRMA
100 şirketin arasında ilk 10 sıra şu şekilde oluştu:

1- Tüpraş-İzmir Rafineri

2- Petkim

3- İzmir Demir Çelik,

4- Philsa Philip Morris

5- BMC Otomotiv

6- JTI Tütün

7- Özkan Demir Çelik

8- Kocaer Demir Çelik

9- Abalıoğlu Yem-Soya

10- Pınar Süt

AMACIMIZ TAMAMEN İZMİR’DE İSTİHDAM SAĞLAYAN FİRMALARI TANITMAKTIR
Yorgancılar, “Biz bu çalışmayı 37 yıldır gerçekleştiriyoruz. 2018 yılında bir değişiklik yaptık. Üretimi ve merkezi İzmir’de olan firmaların Türkiye genelindeki rakamlarını da değerlendirmeye aldık. Üretimi İzmir dışında olan vergisini burada veren firmalar dahil edilmedi. Bunun amacı tamamen İzmir’de istihdam sağlayan, üretip, vergisini veren firmaları tanıtmaktır. Rakamlara göre 100 firmadan 81 firma kar beyan ediyor. 58 firma AR-GE yapıyor. 26 tanesi yabancı sermayeli şirket olarak görülüyor. 19 firmamız da zararla kapattıklarını beyan etmişler” dedi.

2019 YILI MAYIS AYI İTİBARİYLE İŞSİZLİK YÜZDE 14.7’DİR!
Ekonomik değerlendirmelerde bulunan Yorgancılar, üretim, yatırım ve işsizlik konularında önemli mesajlar verdi. Yorgancılar, “Üretim yoksa kalkınmak hayal! Dünyanın her ülkesinde işsizlik var. Bizim ekonomimiz yüzde 6-7 oranındaki işsizliği çok rahat kaldırır. Son 2 aydır maalesef işsizlik 14.7’ye ulaştı. Sanayi üretim endeksi ve büyüme aşağı doğru gittiğinde işsizliğimiz yukarı doğru çıkıyor. Bunlar büyüdüğü zaman da işsizliğimiz aşağıya iniyor. 2017 yılında 10.9 olan işsizlik 2019 Mayıs ayında 14.7’ye çıktı. Türkiye’de yatırım yapılması gerekiyor” diye konuştu.

HANGİ MÜŞTERİ İLE KONUŞSAM ‘AĞABEY ŞU SEÇİMLER BİTSİN’ DİYOR
Tekrarlanacak İstanbul seçimine değinen ve piyasaların durumu hakkında açıklama yapan Yorgancılar, “Türkiye’de bir seçim oluyordu, bitiyordu. Partiler ‘erken seçim’ diyordu. 1980-90’lı yıllarda böyleydi. Biz seçimleri Allah’tan hep zamanında yapan bir ülke haline geldik. Bu da demokrasimiz açısından çok önemli. Yerel seçimlerin biz Mart ayı sonunda biteceğini herkes gibi tahmin ettik. Piyasa da kendini buna göre formatladı. Nisan’dan sonra da işlerin yoluna gireceği beklentisi içine girdik. Ama yapılan itirazların sonucunda YSK seçimlerin tekrarlanmasıyla ilgili bir karar aldı. 23 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi gerçekleşecek. Hem ramazan ayı, bir haftalık bayram tatili, seçimin haziran sonunda olması bize Mayıs ve Haziran aylarını kaybettirdi. Ben hangi müşteri ile konuşsam ‘ağabey şu seçimler bitsin’ diyor. Odaklanılan yer seçimler oldu. Dolayısıyla bizim gündemimizin ‘seçim mi, ekonomi mi’ konusundaki ayrışmada ekonomi yine ikinci planda kaldı. Hükümetten açıklamalarını yapıp, yatırım ortamını normalleşme sürecine sokması bekleniyor. Tüm sanayicinin beklediği budur” dedi.

BANA HER GÜN 15 TANE CV GELİYOR
Küresel dengeler üzerinden örnekler veren Yorgancılar erken seçim söylentileri hakkında da konuştu. Yorgancılar, “Birçok etken saydım ama daha terörü söylemedim. Biz yıllardan beri yaşıyoruz, ama dünya terörle ile 11 Eylül’de tanıştı. Madem terör küresel, çözümü de küresel olmak zorunda. Tüm ülkelerin taşın altına elini koymak durumundadır. Olası bir erken seçim konuşmaları var. Bu benim hiç gündemimde değil ama ortamda konuşuluyor. Hedefim zamanında seçim yapılmasıdır. Çin ve ABD arasındaki durum nedir? Önce can sonra canan demektir. Çin ve ABD birbirine bunu yapıyorsa sen de Türkiye olarak kendi menfaatini koruyacaksın. İşsizliğin daha çok artmasını istemiyorsak yerli sanayimizi kurmak zorundayız. Bana her gün 15 tane CV geliyor” ifadelerini kullandı.  

BU KRİZ UZUN SÜRDÜ AMA GEÇECEK!
“Moralinizi bozmayacaksınız” diyerek sözlerini sürdüren Yorgancılar, “45 yıldır iş hayatının içindeyim. Bir sürü kriz gördüm. Bu uzun sürdü. Ama geçecek. Bu da geçecek. Hepimizin birlik, beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Cumhur İttifakı var Millet İttifakı var. Cumhur kim? Halk! Millet kim? Halk! Aynıyız. Biz bir taneyiz. O mantıkla baktığımızda bu ülke uçar gider. Bir tek şey hariç; terör! Biz terörün karşısında tek vücuduz. Ama esas yapmamız gereken ana muhalefetiyle, TBMM’de grubu bulunan tüm partiler, iktidarıyla birlikte bu ülkenin kalkınması için her konuda konuşup, anlaşıp, doğru yolu bulmak mecburiyetindedir” açıklamasında bulundu.

HEDEF DÜNYADA HER YERDE BİR TÜRK MALI OLSUN
Geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlere değinen Yorgancılar yeni süreç için umut vurgusu yaptı. Yorgancılar, “Umutsuz yaşam yok. Ben işlerin düzeleceğine inanıyorum. Belirli bir zaman kaybettik, belki biraz daha zaman kaybedeceğiz. Ama sonra iş yoluna girecek devam edecek, devam etmek zorunda. Anayasanın fırlatıldığı günü gördüm, geçmişte doların 3 ay olduğunu 5 ay olduğunu gördüm. Böyle krizler oldu. İnceleyin ABD’de konut satışlarından dolayı onlar da krize girdi. Yunanistan’ın ekonomisi iyi mi? Macaristan? Gidip gezdiğim için söylüyorum. 10 milyon nüfusları var bu ülkelerin. Dünya ticaretinde bir küçülme var. Yüzde 1.3’ünden ithalat ve ihracat olarak pay alıyoruz. Önümüzde 98’lik bir pay var. O kadar büyük ki dünya biz de yüzde 1’indeyiz. Yüzde 1 alsan ekonomi duble, yüzde 2’sini alsan 3 katı oluyor. Pazar var mı? Var. Hedef dünyada her yerde bir Türk malı olsun. İsterse bardak, kalem olsun. Bunu yaptığımızda 500 milyon dolar falan hikaye” ifadelerini kullandı.

10 FİRMALIK AÇIKLANAN LİSTENİN TAMAMI

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 sezo
 18 Mayıs 2019 Cumartesi 08:12
izmir köy arkadaşlar.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz