MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE-KOOP Başkanı Aslan'dan 'uydu kent' önerisi
İnşaat/Emlak
24 Temmuz 2017 Pazartesi 12:57

EGE-KOOP Başkanı Aslan'dan 'uydu kent' önerisi

EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre İzmir'e son 1 yılda 16 bini İstanbul'dan olmak üzere 126 bin kişinin göç ettiğini belirterek, yeni uydu kentler yapılması gerektiğini söyledi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'de orta gelir grubunun ev sahibi olma umudunu kaybetmeye başladığını dile getirdi.  İzmir'e yeni uydu kentler planlanması gerektiğini belirten Aslan, "Yeni uydu kentler yapılmadığı için kirada oturan İzmirlilerin sayısı yüzde 38-40'a çıktı. Eğer önlem alınmazsa İzmirliler kendi memleketlerinde kiracı olmaktan öteye geçemeyecek, bu da kaçak yapılaşmayı teşvik edecek" dedi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) özel bir banka ya da özel bir kredi kuruluşu gibi davranmayı bırakması gerektiğini belirten Aslan, bir taraftan konut fiyatları yükselirken diğer taraftan bankaların yüksek faiz ve çeşitli adlar altında uyguladığı masraflar nedeniyle orta gelir gurubunun kaderi ile baş başa bırakıldığını söyledi. Aslan, hazine ve belediye arazilerine yönelik planlama yapılmadığını, buna bağlı olarak da yeni uydu kentlerin hayata geçirilmediğini belirtti. Hükümetin sağlıklı kentleşme ile dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimini kolaylaştıracak tedbirleri almasının, Anayasanın yüklediği bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

TOKİ ASLİ GÖREVİNE DÖNMELİ
İzmir'in gelecek 10-15 yıllık göç ve nüfus artışıyla 5 milyonu aşacağını belirten Aslan,  orta gelir grubuna yönelik konut üretimi bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çekti. Aslan, "Aradaki uçurum giderek büyüyor ve sosyal bir yara haline dönüşmeye başladı. Bu kentte gece gündüz çalışan orta gelir gurubundaki vatandaşlarımızın ev sahibi olmaları giderek zorlaşıyor. Bir taraftan inşaat maliyeti yükselirken diğer taraftan devletin özellikle TOKİ'nin kuruluş amaçlarından olan konutu olmayan vatandaşa uygun koşullarda kredi kullandırmadığı için, bankalarla vatandaş karşı karşıya kalıyor. Bankaların uyguladığı faiz oranları yıllık enflasyonun neredeyse iki katı. Bu koşullarda barınma sorununu çözemeyen, aylık gelirinin en az yüzde 50'sini kiraya veren bir vatandaşa zaten bankalar hiçbir koşulda kredi kullandırmıyor" dedi.

"BELEDİYELER ARSA ÜRETMELİ"
Bu konuda yerel yönetimlere de önemli görev düştüğünü söyleyen Aslan, "TÜİK'in verilerine göre son 1 yılda İzmir'e 16 bini İstanbul'dan olmak üzere toplam 126 bin kişi göç etti. Önümüzdeki yıllarda başta ulaşım olmak üzere çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Menemen, Torbalı, Seferihisar, Urla, Kemalpaşa'daki boş ve imara açılacak alanlara yönelik acil planlama yapılmalı. Aksi halde bu durum İzmir'e büyük bir kötülük olur" diye konuştu. İzmirlilerin konut ihtiyacı olduğu kadar inşaat sektörünün de aynı şekilde hayatını devam ettirebilmesi için desteğe ihtiyacı bulunduğunu belirten Aslan, "İnşaat sektörü, irili ufaklı 300 yan sektörü besliyor" dedi. (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 24 Temmuz 2017 Pazartesi 13:19
Şehrin merkezini adam akıllı planlayıp ada bazında dönüştürmek varken uydu kent yapalım demek ! Uydu kent şehir merkezinde konut yapacak yer kalmazsa yaparsın. Bizde öyle bir durum yok ki ! Şehrin merkezindeki yapı stoğu çöp. Doğru düzgün imar planlarında uygun yapılaşma olsa şehrin merkezindeki arazilerin yarısı boş kalır. Tek ve 2-3 katlı niteliksiz yapı dolu. Ve oldukça geniş alana yayılmış durumda. 8-10 katlı , yerine göre 15-20 katlı nitelikli yapılar yapılsa bugün şehir merkezinde ortaya çok sayıda arsa çıkar. Küçük parseller birleştirilmeli , büyük parseller halinde planlar yapılmalıdır. Karabağlar belediyesi bu yönde çalışma yaptığını söylüyor. Amerika' yı bir daha keşfetmeye gerek yok. Yapılacak bellidir.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz