MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ege Üniversitesi'nin Sayıştay raporu Meclis gündeminde
Politika
13 Kasım 2018 Salı 10:39

Ege Üniversitesi'nin Sayıştay raporu Meclis gündeminde

Sayıştay Başkanlığı tarafından ‘Ege Üniversitesi 2017 Yılı Denetim Raporu’ tamamlandı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Sayıştay’ın ‘Ege Üniversitesi 2017 Yılı Denetim Raporu’ndaki bulguları TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Ege Üniversitesi’nin 2017 Yılı Denetim Raporu’nda yer alan bulgu ve değerlendirmelere ilişkin sorular sordu.

Raporda; doğrudan temin yoluyla yapılan satın almalarda ödeme emrine eklenen irsaliyeli faturaların mevzuata uygun olarak düzenlenmediği, 472 bin 654 lira 90 kuruşluk 7 kalem orman ürünün alındığı ve faturalandırıldığı, fakat teslim eden ve teslim alan kısmında herhangi bir bilginin yer almadığı belirtildi. ‘Diş Hekimliği Fakültesi ve Deney Hayvanları Binası Klima ve Havalandırma Tesisatı Malzemeleri Alım İşi’ kapsamında yükleniciden alınan makine teçhizatın fiili sayım sırasında yerinde olmadığı ve söz konusu makine teçhizatın aslen bu birimlere hiç gelmediği bildirildi.

- EGE ÜNİVERSİTESİ’NİN SAYIŞTAY RAPORU: ÖĞRENCİ YOK, 327 BİN TL GİDER VAR!

KAMU ZARARI: ATIL OLAN FAKÜLTE VE YÜKSEKOKULA HARCAMA YAPILIYOR
Üniversite bünyesindeki bir fakülte ile bir yüksekokulun fiilen atıl durumda olduğuna dikkat çeken Sayıştay’ın değerlendirmesi şu şekilde: “Üniversite bünyesinde açılan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile Ödemiş Sağlık Yüksek Okulunun mevzuata uygun olarak çalıştırılamadığı tespit edilmiştir. Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin kurulduğu 2012 yılından yana öğrencisi olmamış ve fiilen eğitime başlayamamıştır. Bu süreç içerisinde cari giderleri kapsamında 2016 yılında 8 bin 90 lira 88 kuruş, 2017 yılında 93 bin 923 lira 51 kuruş olmak üzere toplam 102 bin 014 lira 38 kuruş tutarında bütçeden harcama yapılmıştır. Ödemiş Sağlık Yüksekokulunun ise 2016-2017 öğretim yılında 4, 2017-2018 öğretim yılında ise sadece 1 öğrencisinin bulunduğu anlaşılmıştır. Fiilen hiç öğrencisi bulunmayan Ödemiş Sağlık Yüksekokulunda 5 idari personel görev yapmakta olup, Eylül 2017 sonuna kadar personel ve binanın cari giderleri kapsamında bütçeden 225 bin 2 lira 27 kuruş tutarında harcama yapıldığı tespit edilmiştir. İhtiyaçlar gözetilmeden fakülte açılması, fiilen atıl duruma gelen yüksekokulun kapatılmaması ve cari giderlerinin ödenmesine devam edilmesinin, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmamasına ve dolayısıyla kamu zararına yol açmakta olduğu değerlendirilmiştir.”

YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ OLMAYAN BİNALAR KULLANIMDA!
Üniversite binalarının birçoğunun yapı kullanım izin belgelerinin bulunmadığını da rapora ekleyen Sayıştay denetçileri; “Kız yurdu olarak inşa edilen ve ilk 2 katı 2016 yılında işletmeye açılan binaya 2017’de, yani işletmeye açıldıktan yaklaşık 10 ay sonra, yapı kullanım izin belgesi verildiği, söz konusu bloğun 1 zemin kat ve 6 kattan oluştuğu dikkate alındığında, halen inşaat halinde olan ve sadece ilk 2 katı tamamlanan ayrıca yapı kullanım izni olmayan binada öğrencilerin kalmasına izin verildiği, bunun can güvenliği açısından son derece riskli olduğu” yönünde değerlendirmede bulundu.

EGE ÜNİVERSİTESİ 114 MİLYON ZARARDA!
Üniversitenin mali yapısı ve tablolarına ilişkin verilen bilgiye göre; döner sermaye gelir toplamı 500 milyon 670 bin 365 lira 88 kuruş, gider toplamı 614 milyon 616 bin 630 lira 34 kuruş, gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zararın toplamı 113 milyon 946 bin 264 lira 46 kuruş.

ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN YETENEK VE BİLGİ DÜZEYLERİNE DAİR VERİ YOK
Üniversite bünyesinde çeşitli eğitim birimlerinde toplam 328 kişinin öğretim görevlisi olarak çalıştığı ancak öğretim görevlisi olarak seçilen kişilerin sahip oldukları yetenek ve bilgi düzeylerini ölçecek hiçbir verinin bulunmamasına dikkat çeken Sayıştay, bunun öğretim görevlilerinin yeterlilikleri konusunda tereddütlere neden olduğunu bildirdi.

CHP’Lİ BAKAN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORDU:
1 - ‘Diş Hekimliği Fakültesi ve Deney Hayvanları Binası Klima ve Havalandırma Tesisatı Malzemeleri Alım İşi’ kapsamında yükleniciden alınan makine teçhizat fiili sayım sırasında yerinde olmadığının ve söz konusu makine teçhizatın aslen bu birimlere hiç gelmediğinin tespitine ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır? Başlatılmadıysa, söz konusu durumla ilgili soruşturma başlatılacak mıdır?

2 – Kurulduğu 2012 yılından bu yana öğrencisi olamayan ve fiilen eğitime başlayamamış olan ‘Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ 2016 yılında 8 bin 90 lira 88 kuruş harcama yaparken, 2017 yılında 93 bin 923 lira 51 kuruş harcama yapmasının sebebi nedir? Toplam 102 bin 014 lira 38 kuruş tutarındaki harcamaların kalemleri nelerdir? 2017 yılında fakültenin dekanı kimdir ve harcamalarla ilgili ifadesine başvurulmuş mudur? Başvurulduysa ifadesi nedir? Başvurulmadıysa neden başvurulmamaktadır?

3 – Üniversite bünyesinde çeşitli eğitim birimlerinde çalışan toplam 328 kişinin öğretim görevlisinin sahip oldukları yetenek ve bilgi düzeylerini ölçecek hiçbir verinin bulunmamasının sebebi nedir? Konuyla ilgili bir çalışma yapılacak mıdır?

4 – Toplam 472 bin 654 lira 90 kuruş olan 7 kalem orman ürünün alındığı faturalandırıldığı bilinirken teslim alınıp alınmadığına dair bir kanıt yoktur. Konunun açığa çıkarılmasına ilişkin yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır? Yoksa konunun açığa çıkarılmasına ilişkin bir soruşturma yürütülecek midir?

5 – Ege Üniversitesi’nin gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden toplama göre 113 milyon 946 bin 264 lira 46 kuruş zarar etmesinin sebebi nedir?

6 – Üniversite binalarının birçoğunun yapı kullanım izin belgelerinin bulunmamasının sebebi nedir? Yapı kullanım izin belgesi olmayan binaları kullanıma açarak öğrencilerin, üniversitenin akademik ve idari kadroların can güvenliğini tehlike atılmasının sorumluları kimlerdir? Haklarında işlem başlatılacak mıdır?

REKTÖR'DEN AÇIKLAMA
Ege Üniversitesi olağan senato toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise rapora ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Budak, “Bizim rektörlük yönetimimiz dönemi öncesine ilişkin 2017 yılı kapsamında üniversitemizi inceleyen ve rapor hazırlayan Sayıştay konuyla ilgili tespitleri doğrultusunda gereğini yapacaktır.  Ayrıca söz konusu raporda yer alan bulgularla ilgili idari ve adli süreçler tarafımızca da hassasiyetle işletilmekte ve yerine getirilmektedir” dedi.

Prof. Dr. Budak, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Sayıştay’ın 2017 yılına ait üniversitelere ilişkin Düzenlilik Denetim Raporu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bunun üzerine Ege Üniversitesi raporu ile ilgili basında çeşitli haberler yer aldı. Bizim rektörlük yönetimimiz dönemi öncesine ilişkin 2017 yılı kapsamında üniversitemizi inceleyen ve rapor hazırlayan Sayıştay konuyla ilgili tespitleri doğrultusunda gereğini yapacaktır.  Ayrıca söz konusu raporda yer alan bulgularla ilgili idari ve adli süreçler tarafımızca da hassasiyetle işletilmekte ve yerine getirilmektedir. Kamuoyuna saygıyla bildiririz”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Berrin
 13 Kasım 2018 Salı 21:39
Bir de öğrenciler forum bornovaya kolay geçsin diye güvenlik noktası oluşturmuşlar bir üniversite düşünün başka işi kalmamış
 Gürkan
 13 Kasım 2018 Salı 14:55
İzmir'deki üniversitelerin rektörleri AKP 'li eski vekiller :)
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz