MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eski Başkan Polat Bergama’ya RES için vizeyi aldı!
Enerji
10 Haziran 2019 Pazartesi 08:44

Eski Başkan Polat Bergama’ya RES için vizeyi aldı!

Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. İzmir’in Bergama ilçesi ve Manisa’nın Soma ilçesi arasında 25 türbinlik Sarıca RES Projesi için harekete geçti. ÇED sürecinin 2018 yılında başladığı projenin 220 milyon TL’lik bedelle yapılacak. Ayrıca proje için 11 kilometrelik yeni yol açılacağı aktarıldı.  

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Bergama’da yapılması planlanan Sarıca Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu kabul edildi.

2018 yılının Eylül ayında resmen start alan ÇED süreci böylece sonlanmış oldu.  Yeni ilanda, ‘Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir’ denildi. 

MALİYET ARTTI, TÜRBİNLERİN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ!
Ayrıca yeni bilgilendirme notunda bazı değişiklikler görüldü. Bergama’da yer alan Sarıcalar mevki ile Manisa’nın Soma ilçesi arasındaki bölgede gerçekleşecek olan projenin bedelinin geçtiğimiz Eylül ayında 125 milyon TL olduğu belirtilmişti. Gelinen süreçte proje maliyetinin 220 milyon TL olduğu aktarıldı. Ayrıca 25 adet türbin sayısının sabit kaldığı fakat bazılarının yerlerinin değiştirildiği de belirtildi.    

PROJE İÇİN 11 KİLOMETRELİK YENİ YOL AÇILACAK
Dosyada projeye dair bilgiler yer aldı. Enerji talebi, dünyada elektrikten yoksun insan sayısı, ‘Sarıca Rüzgâr Enerji Santrali Projesi’nin yapılıp işletilmesi sonrasında elde edilecek fayda gibi konularda oluşturulan verilere dosyaya eklendi. Öte yandan dikkat çeken bir ayrıntı da proje için 11 kilometrelik yeni yol açılacağının bilgisinin verilmesi oldu. Raporda bu konu hakkında, ‘Projenin inşaat ve işletme aşaması sırasında mevcut yollar kullanılacak olup ancak mevcut yollarla ulaşımın sağlanamaması halinde yeni ulaşım yolları açılacaktır. Ayrıca mevcut kadastro yollarında ise iyileştirme çalışması yapılacaktır. Bölgede açılacak yeni yollar için gerekli izinler alınacaktır. Yapılacak yollarda yamaçlardan aşağı toprak kayması olmayacak şeklide yapılacaktır. Ayrıca kullanılacak yollarda (kadastro, orman yolları vs.) iyileştirme yapılacaktır. 25 türbin kapsamında türbin noktalarına ulaşım için 26 kilometrelik yol kullanılacaktır. Kullanılacak 26 kilometrelik yolun 15 kilometresi mevcut orman-kadastro yolu olup 11 kilometrelik yeni yol açılacaktır. Proje alanına ana ulaşım güzergahı Bergama-Soma Karayolundan (D-240) sağlanmakta olup ön lisans sahasına ulaşım stabilize yollar ile sağlanabilmektedir’ ifadeleri yer aldı.

 İNŞAATI 10 AY SÜRECEK 
Projenin inşaat çalışmalarının yaklaşık 10 ay sürmesi planlanmakta olup, inşaat aşamasında 20 kişi, işletme aşamasında ise 15 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında inşaat faaliyetlerinde kullanmak üzere herhangi bir ünite kurulmayacaktır. (Hazır Beton Santrali vb.) Proje kapsamında herhangi bir yardımcı ünitenin kurulması durumunda ÇED Yönetmeliği kapsamında gerekli tüm izinler alınacaktır.

25 ADET TÜRBİN OLACAK
25 türbinin yer alacağı proje için enerji iletim hatlarıyla ilgili son kararı TEİAŞ ve TEDAŞ verecektir. Enerji İletim Hattı yapısı ve güzergahı uygulama projeleri kapsamında belirlenecek olup gerekli ÇED izinleri alınacaktır. Proje kapsamında ihtiyaç duyulan beton malzemenin piyasadan satın alma yolu ile temin edilmesi planlanmaktadır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz