MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Halef-Selef seçim sonrası ilk kez bir arada… Kim/ne mesaj verdi?
Ekonomi
16 Nisan 2018 Pazartesi 18:06

Halef-Selef seçim sonrası ilk kez bir arada… Kim/ne mesaj verdi?

Ekonomi Üniversitesi’ndeki programa katılan Ticaret Odası yeni Başkanı Özgener, “Bugünden itibaren önümüze beyaz bir sayfa açalım” dedi. Oda eski Başkanı ve Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Demirtaş ise, “Ülkenin gururuyuz, Atatürk’ün yolunda” mesajını verdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Ekonomi Üniversitesi 17’nci kuruluş yıl dönümü töreni gerçekleşti. Üniversitede bulunan toplantı salonundaki programa Rektör Prof. Dr. Can Muğan, İZTO Yönetim Kurulu eski Başkanı ve Ekonomi Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İZTO Meclis eski Başkanı Rebii Akdurak, siyasi parti temsilcileri ve Ticaret Odası’nın çok sayıda meclis üyesi katıldı.

Ekonomi Üniversitesi’nin ortaklarından olan İzmir Ticaret Odası’nın ağırlığı salonda hissedilirken, seçimlerin ardından ilk kez bir araya gelen Ekrem Demirtaş ve Mahmut Özgener’in mesajları törene damga vurdu.    

UZMANLAŞMA İÇİN ÜNİVERSİTE BÜYÜK ÖNEM TAŞIR
Özgener toplantıda yaptığı konuşmada, “Tüm dünyada ekonomi tarihini incelediğinizde, ticarette, üretimde, borsaların oluşmasında yaşananları tarihsel süreç olarak ele aldığınızda ortaya net bir gerçek çıkacağını göreceksiniz. Ekonomi; akademilerle, üniversitelerle başlar. Bölgede ekonomik alanlara odaklanmış bir üniversitenin bulunması birçok konuda gelişimi de beraberinde getirir. Kurumsallık için üniversite önemlidir.  Dağınık üretim ve ticaret faaliyetleri akademisyenlerin çalışmalarıyla modelleşir, kurumsal bir yapıya bürünür. Bilimsel gelişim için üniversite önemlidir. Üniversiteler, bilgiyi, veriyi, istatistiği takip eden, üreten, bölge ekonomisinin önde gelen kurumlarıyla ve kamuoyuyla paylaşan yapılarıyla ekonomide bilimsel gelişimin temel taşıdır. Uzmanlaşma için üniversite büyük önem taşır. Tüm dünyada bölgedeki eğitim seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, ihtisas alanları doğru belirlenmediği, gençlerimiz alanlarında uzmanlaşmadığı takdirde gelişimin önü tıkanır. Ve tabi ki gençlerimiz için üniversite çok mühimdir. Önlerine yeni bir yaşam ve hedefler sunulurken, gençlerimizde kendilerini yetiştiren kenti, bölgeyi ve ekonomisini ileri taşır. Simbiyoz, her iki tarafın kazandığı bir gelişim süreci ortaya çıkar. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin hedefleri de, performans kriterleri de bana göre bu saydığım 4 madde olmalıdır” dedi.

BUGÜNDEN İTİBAREN ÖNÜMÜZE BEYAZ BİR SAYFA AÇALIM
Özgener ayrıca, “Bölgede ekonominin kurumsallaşması için neler yapacağız? Bilgiyi, veriyi, istatistiği nasıl üretip yayacağız? Uzmanlaşma konusunda nasıl programlar oluşturacağız? Gençlerimize sunduğumuz geleceği nasıl ölçümleyeceğiz? Üniversitenin ardından onların hayatlarını nasıl kolaylaştıracağız? İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin gençlerimizin gelip, okuyup, sonra da hayata atılmak için başka arayışlar içine girdiği bir yer olmasını planlamıyoruz. Araştırma üretmeliyiz. Veri bankaları, İzmir'in gücünü dünyaya anlatmak, kendimizin de daha iyi anlamasını sağlayacak istatistikler üretmeliyiz. Staj programları, okul sonrası takip sistemleri üretmeliyiz. Gençlerimizin çizdikleri yol haritalarının hayatları boyunca bir parçası olmalıyız. Uzmanlaşma için yeni modeller, Türkiye'de ilk kez denenen ihtisaslaşma programlarını ortaya çıkarmalıyız. Belirttiğim gibi, bundan daha önce neler yaşandığı, akademik kadronun hangi hedeflere göre şekillendiği önem taşımıyor. Hepimizin bir araya gelerek, tartışarak, konuşarak, İzmir’imiz için, bölgemiz için, ülkemiz için belirleyeceğimiz performans kriterlerine göre ilerlememiz gerekiyor. Önümüze rakamsal hedefler koyarak, bunların ne kadarını başardığımızı her yıl değerlendirmemiz gerekiyor. Geçmişte yapılan tüm değerli, İzmir için büyük önem taşıdığını düşündüğümüz çalışmaları gerçekleştiren tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Önümüzde yeni bir dönem var. Herkesin aklında oluşan İzmir Ekonomi Üniversitesi kentimizin geleceğinde nasıl bir konumlandırmayla rol alacak sorularını birlikte yanıtlamalıyız. Yeni yönetimimiz, komitelerimiz, meclis üyelerimizle birlikte hayal etmeli, değişimi birlikte başarmalıyız. Üniversite hayal edilen yerdir. Sonra o hayalleri bilgiyle, veriyle destekler, projelendirir ve toplumun bütün bileşenleriyle bir araya gelerek gerçeğe çevirir. Gençlerimizin de hayallerini kolaylaştırır, hedeflerine ulaşmasını sağlar. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin her bileşeninin projelerini dinlemeye, komitelerimizle birlikte değerlendirmeye, hiç zaman kaybetmeden gerçeğe dönüştürmeye açığız. Birlikte çalışmalar başlatalım, vizyon konferansları, değişim workshop’ları başlatalım. Burada yer alan her akademik, ekonomik ve idari kadromuza yeni yönetim olarak çağrımızdır. Geleceğe ve değişime, kentimiz için yenilenmiş bir vizyona odaklanalım. Bugünden itibaren önümüze beyaz bir sayfa açalım. Birlikte hayal edelim, birlikte çalışalım. İzmir olarak, İzmirliler olarak, geleceği birlikte yaratırken, değişimi birlikte başarırken, en önemli başlangıç ve dayanak noktamız İzmir Ekonomi Üniversitesi olsun” diye konuştu.

EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NİN HİKAYESİNİ ANLATTI
Özgener’in ardından kürsüye gelen Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, üniversitenin kurulma aşaması hakkında bilgi verdi. Demirtaş, “Dün Facebook’a bakarken, ‘İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 30’uncu doğum günü, mutlu yıllar’ yazısını gördüm. Önce bunu kim yazmış olabilir, diye düşündüm. Aslında 2001 yılı 14 Nisan yasanın çıkışı. Ama sonra düşündüm, üniversite kurma fikri 30 yıl önceki 1988 yılındaki hayalimdi. İşte o tarihte üniversite kurmak için “İzmir Ticaret Odası Üyeleri Sosyal Yardımlaşma Vakfı”nı 38 arkadaşım ve İZTO’nun da üye olmasıyla kurdum. Bu kuruculardan şu anda 17 kişi vefat etti. Kalan 20 saygıdeğer mütevelli üyemize de uzun ömür diliyorum. Vakıf uzun süre eğitim faaliyetleri, sağlık faaliyetleri yürüttü. O dönemde Sayın Süleyman Taştekin’in çok desteği oldu. İZTO Vakfı Süleyman Taştekin Endüstri Meslek Lisesi ile poliklinik hala faaliyetlerine devam ediyor. Ama kendisini 22 Mart’ta kaybettik. 1992 yılına kadar hiç yardım almadan eğitim faaliyetleri yaptık. Daha sonra, benim Başkan olmamla birlikte İZTO yardımları başladı. 1988 – 2017 arasında toplam 6 milyon 714 bin 855 TL yardım aldık. Yıla bölersek, yılda 223 bin 829 TL yapıyor. Tabii TL bir fikir vermez ama bu para, üniversitenin kurulması ile her yıl eğitim için ve zorda olan üye çocuklarına yardım olarak harcandı. Bu konuya neden girdim? Bu başarıda kimlerin payı var? Bu büyük başarı hikayesinde üniversitemizin kuruluşunda elbette ilk yardım yapan, güncellenince 4 milyon 150 bin dolar ile Ticaret Odası’dır. Sonra baykuş yuvası olan eski kumarhane otelini bize kiralayan Sayın Ahmet Pirişitina’dır. Bağış yapmadı ama vadeli ödemeye olanak sağladı. 5 yıl sonra da 18 milyon dolar bedelle satın aldık. Peki, bu para nereden bulundu? Öğrenci gelirlerini en verimli şekilde kullanan, iyi bir eğitimle, üniversitemizi marka yapan hocalarımız, personelimiz, mütevelli heyetlerimiz sayesinde biriktirilerek sağlandı. Bazı üyelerimiz bilir bir gayrimenkul alış satışı arasında 10 milyon TL kar ile tüm borçları da sıfırladık. Tabii bu vesile ile,kuruluşumuzdan itibaren 10 yıl açılışımıza gelen, ilk dersi veren; 9. Cumhurbaşkanımız, Süleyman Demirel’e de teşekkür ve rahmet diliyoruz” açıklamasında bulundu.

GEÇMİŞİ BIRAKIP BUGÜNE GELELİM
Demirtaş, “Geçmişi bırakıp bugüne gelelim. Şu anda neredeyiz? Rektörümüz, detaylı bilgiler verdi. Ben değinmediği birkaç konuda bilgi vermek istiyorum. Şu anda 40 bin metrekarelik Balçova Kampüsümüzde 80 bin 596 metrekarelik inşaat yaptık. Değeri yaklaşık 241 milyon 788 bin TL. Güzelbahçe Kampüs alanı 210 bin 957 metrekare. Hastane arazisi 14 bin 443 metrekare. Ayrıca potansiyel yerlerde 2 bin 670 metrekarelik küçük parseller aldık. Yani toplam 266 bin 090 metrekarelik arsamız var. Borcumuz yok. 10 bin 327 öğrencimiz var, en büyük varlığımız onlar” dedi.

ÜLKENİN GURURUYUZ, ATATÜRK’ÜN YOLUNDA
Demirtaş, “Ben genellikle geçmişe değil, geleceğe bakarım. Hedefimizi, dünyanın ilk 10 üniversitesi kalitesinde bir eğitim verme olarak belirlemiştik. Akıllı kampüsümüzü yaptık. Endüstri 4,0 laboratuvarı ile Uzay ve Uçak, Elektronik ve Kontrol, Biyomedikal Enstrümentasyon, Teknik Çizim ve Tasarım, Genetik ve Uzay çalışmaları için Temiz Oda, Bilgisayar Oyunları Tasarım, Moleküler Araştırma, Hücre ve Doku Kültürü, Bitki Kültür, Genel Bilgisayar, Robotik ve Mekanik, Bulut servisi ve İleri Simülasyon Bilgisayarları Alanı laboratuvarlarını 10 milyon 76 bin TL maliyetle inşa ettik. Burada teknoloji üretilecek. Hatta uzaya uydu gönderme hedefi koyduk. Güzelbahçe, ikinci kampüs alanı olarak gelecek yıllarda değerlendirilebilir. Gelecek yılların en önemli yatırımlarından birisi de İEÜ Sağlık Hastanesi olup, kaba inşaatı bitmek üzere, 2019 yılı ortalarında hasta kabulüne başlanabilir. Bunların yanı sıra her alanda başarılı hoca ve öğrencilerimiz var. Saymak istemiyorum çünkü sayılamayacak kadar çok. Bu yıl da 4. kez TÜSİAD Girişimcilik Bayrağı üniversitemizde. Bunların hepsi 17 yıllık çalışmanın sonucu… 2001 Açılış Konuşmasında bir Çin Atasözü söylemiştim; ‘Büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar’. Üniversitemiz 17. küçük adımımızda. Daha büyük başarılar, üniversitemizin olacaktır. Yine ilk açılış yılında, sözleri Ayten Dirier, müziği Ali Kocatepe’ye ait olan marş ile açmıştık. Sözlerini okumak istiyorum; Bilginin ışığıyla dimdiktir başımız. İnançla el ele engeller aşarız. Biz üretken, girişimci, her an katılımcıyız. Ülkenin gururuyuz, Atatürk’ün yolunda” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Esma
 16 Nisan 2018 Pazartesi 23:14
O hastanenin bilemeyeceğini hele hele 2019 da hizmete geçmesinin mümkün olmadığını herkes biliyor. Kasada tek kuruş yok. İTO ayrıca ortaklardan değil tamamen sahibi. Demirtaş kaybedeceğini anladığında ortaklardan birimiş imajı verdi. .
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz