MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Her yıl büyük kayıp… Ödemiş’in incisi yok oluyor!
Ekonomi
13 Mart 2018 Salı 08:26

Her yıl büyük kayıp… Ödemiş’in incisi yok oluyor!

Türkiye genelinde meşhur patatesi ile bilinen Ödemiş’te çiftçiler patates yerine yemlik mısır ve arpa tercih ekmeye başladı. Ziraat Odası Başkanı Kocaağa “Para etmeyen patates ekimi son dönemlerde her yıl ortalama % 20 azalıyor” dedi.

Mehmet Emin AL / EGEDESONSÖZ- Pazarda en çok talep edilen, doğası ve toprağı nedeniyle Türkiye’nin en iyi patatesinin yetiştiği Ödemiş’te çiftçiler üründen kar edemediği, her yıl zarar ettiği gerekçesiyle patatesten vazgeçiyor. Ödemiş’in meşhur patatesi yerini mısır ve arpaya bırakıyor.

HER YIL GİBİ BU YIL DA ZARAR ETTİLER
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa çiftçilerin bu yıl da zarar ettiğini ve her yıl patates ekenlerin sayısında ortalama % 20 oranında azalma olduğunu kaydetti. Oda Başkanı Kocağa “Patates eken çiftçi her yıl zarar ediyor. Bu yıl da zarar ettiği gibi. Bu nedenle patates ekiminde son birkaç yıldır ortalama, her yıl yaklaşık % 20 oranında azalma görülüyor. Ektiği patatesten kar etmeyen çiftçi nasıl devam etsin patates ekimine?  Şehirdeki vatandaş bir ay maaş almasa geçinemez ama buradaki köylü- çiftçi ektiği patatesten kar etmek için bir yıl bekliyor. Onca bekledikten sonra kar etmediği zaman bir sonraki yıl nasıl ekecek? Neden eksin? Kar etmediği gibi üründen zarar ediyor. Girdi maliyetleri yükselirken öte yandan elde edilen patates para etmiyor. Sonuç itibariyle bu yıl da patates eken vatandaşlar zarar etti. Pazarda son yağmurlardan önce 45-50 Krş.’tu yağmurdan sonra şu anda 65-70 Krş. etmeye başladı. Buna rağmen maliyetleri kurtarmıyor” dedi.

PATATESTEN MISIR VE ARPAYA GEÇİŞ
Türkiye’nin en kaliteli ve tercih edilen Ödemiş patatesi pazarda 2.50 Krş’tan satılmasına rağmen üreticiden ortalama 60 krş’tan alınıyor. Ödemiş çiftçileri zarar ettiği gerekçesiyle artık patates ekmekten vazgeçiyor. Başkan Koacağa,  patates üretimi yerine hayvancılığa geçiş yapan ilçenin artık yemlik mısır ve arpa ekimine geçtiğine dikkat çekerek “Bizim Ödemiş’te hayvancılık zaten kısmi olarak vardı ancak son zamanlarda ağırlık kazandı. Çiftçi hayvanına ithal yeme alıp vereceğine, para etmeyen patatesle uğraşıp zarar edeceğine, yemlik mısır ve arpa-buğday ekemeye başladı ki hayvanını bu şekilde besleyince daha karlı oluyor” şeklinde konuştu.

ÖDEMİŞ PATATESİNE YAZIK OLMAZ MI?
Kocaağa “Böyle giderse Ödemiş patatesi biter. Para etmeyen ürünü çiftçi nasıl ekmeyi sürdürsün? Adam 100 bin TL bağlıyor. Onca uğraşıyor ve ürünü kaldırınca bu parayı çıkaramıyor. Siz olsanız eker misiniz?” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 muhalif
 14 Mart 2018 Çarşamba 11:40
peki ödemiş belediyesi ne yapıyor? kendi üretici vatandaşını korumuyor, geliştirmiyor mu? bence ödemiş belediyesi izmir büyükşehir belediyesinin tarım politikasını örnek alsın, incirde kurtulsun, patates te...
 konuk
 13 Mart 2018 Salı 23:19
Üreticinin kazdığı kuyuya düşmesi bir sonraki aşamada tüketiciye yansıyacak, hapı yutan gene tüketici olacak! İşin aslı, şu ya da bu nedenlerle gıda bağımlılığımız giderek artıyor, bunun bedelini saman gibi et yemeye başlayarak ödemeye başladık bile.
 misafir06
 13 Mart 2018 Salı 18:22
Kendi kuyunuzu kazıyorsunuz, Kocaoğlu sizlere patates tarlada kalıp da yardım istediğinizde, 'birlik olun, kooperatif kurun, elimizden geleni yapalım' dedi. E, hani? Adam CHPli öyle mi? Buyrun, kime oy veriyorsanız o kurtarsın sizleri!
 gerçek
 13 Mart 2018 Salı 13:39
Üretici örgütlenip de piyasanın oyuncağı değil ustası olmadıkça bu gel gitler yaşanacak, taa ki pes edip üretimden vazgeçene kadar! Örgütlenip patatesinizi sözleşmeli üretimle satın arkadaşım, başka çareniz yok, siz de sizden başka çare yok!
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz