MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hükümetten yüksek enflasyon için ilk yorum!
Ekonomi
3 Ekim 2018 Çarşamba 11:23

Hükümetten yüksek enflasyon için ilk yorum!

Enflasyon verisini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Bu oran gerek piyasa gerek MB çalışmaları açısından bakıldığında beklentilerin üzerinde bir rakamla karşılaştık" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Eylül enflasyonu aylık bazda yüzde 6.30 oranında artış gösterdi. Beklenti yüzde 3.46 artacağı yönündeydi. Yıllık enflasyon ise yüzde 17.90'dan yüzde 24.52 yükselmiş oldu. Bu rakam, son 15 yılın zirvesi olurken hükümetten ilk yorum geldi.

Enflasyon rakamlarını NTV'ye değerlendiren Albayrak şunları söyledi:

"Bu oran piyasa beklentileri ve Merkez Bankası çalışmaları açısından bakıldığında beklentilerin üzerinde. Piyasadaki fiyatlama ölçüsünde fırsatçılık, stokçuluk, spekülatif fiyatlama davranışının algı değil gerçek olduğunu ortaya koydu. Demek ki, biz bu anlamdaki fiyatlamalarla daha yoğun bir şekilde mücadele edeceğiz.

En kötüyü geride bıraktık. Eylül ayı en kötünün olduğu bir aydı. Kür üzerinde spekülatif süreç yaşadık, bunu püskürttük. Eylülde attığımız adımlarla birlikte birkaç aylık sürecin etkilerinin kalıcı değil, daha somut gerçekçi adımlarla yürüyeceğimiz sürecin sinyallerini almaya başladık. Ekim ayında atılacak adımlarla bu süreç çok pozitif güçlü adımlarla seyredecek. Dengelenme sürecini görmeye başladık. Ticaret erbabı ve bunun takibi çok önemil. Vatandaşlar sahada, kamu görevlileri sahada. Son iki ayda 22 binden fazla şikayet geldi, biz etkin şekilde sahada mücadele ettik. Bu işin ciddiyeti açısından vatandaş merkezli çok yakın bir süreci ortaya koymamız lazım. Ekim itibariyle bu süreç çok daha somut neticelerin çıkacağı bir sürece işaret ediyor."

"ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE SÜRECİ HAFTAYA AÇIKLANACAK"
Enflasyonla mücadele kapsamında paydaşların tamamıyla önden görüşme yapacağız. Haftaya fiyatlama, indirim, sorumluluk alma anlamında taşın altına eline koyma noktasında süreç başlatacağız. Tüm bu davranışlar tüm kesimleri etkiliyor. Hep birlikte mücadele elzem. Fiyatlamayı etkileyen sektörler başta olmak üzere görüşmeleri yapıp haftaya bununla ilgili genel kamuoyu açıklamasıyla bunun topyekün mücadele gerektirdiğini seslendireceğiz."

Kamuda tasarruf süreciyle ilgili konuşan Albayrak, "Türkiye'de sistem değişimi yaşadık. Türkiye rekabetçi bir pozisyona doğru ilerliyor. Yabancı firmalarla çalışılıyor deniyor. Devlet bu firamlarla dün çalıştı bugün de çalışıyor, ileride de çalışacak. Türkiye'den de danışman hocalardan katkı aldık. Biz yeni dönemde bir dönüşüm ofisi kurduk, görevine başladı. Bu yerli-milli ekip oluşturduk. Biz birçok firmadan dünyadaki örneklerle ilgili analiz ve raporlar aldık. Toplam üretilen elektrikte yerli payını artıracağız. Son rakam bu yıl geçen yıla göre yüzde 4'e yakın artış var. Yüzde 47'ler yüzde 51'lere çıkmış. Herkesin aklını alıp biz yöneteceğiz. Dedikoduyla vatandaşımız zihmini teslim etmesin. Bu ülkeyi en ufak bir sekteye uğratmadan güçlü Türkiye yolculuğunda ilerliyoruz " dedi.  

Danışmanlık firması McKinsey'le ilgili tartışmalara değinen Albayrak şunları kaydetti: "Birçok firmadan Dönüşüm Ofisi ile ilgili biz raporlama aldık. Sadece bu firmadan değil. Türkiye'ye özgün kendi modelimizi uygulama noktasında kendi milli aklımızı ortaya koyarak ofisi kurduk. Ofisin başında biz varız. Yarın öbür gün başka akıllara da soracağız." 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hava Alanı
 3 Ekim 2018 Çarşamba 17:20
2019 yılında hizmete girecek olan dünyanın en büyük havalimanı Pekin havaalını bizim 3 cü hava alanının 2,5 katı büyüklüğünde olacak ve maliyeti 12 milyar dolar bizim 3 cü havalimanı 35 milyar dolar diye açıklanıyor. Aradaki fark 23 milyar dolar bunun sebebini herhalde birileri açıklar
 Kelimelerin anlamı
 3 Ekim 2018 Çarşamba 17:13
Spekülasyon: abartının aksine, mevcut piyasa yapısının değerlendirilmesi sonrasında oluşan beklentiler dikkate alarak ve risk üstlenilerek kazanç sağlayabilme çabasıdır. Spekülasyon bir suç değildir. Manipülasyon: insanların kendi bilgilerini veya istemedikleri halde karşısındakini etkilemek için bilgileri değiştirerek, ekleyip yada çıkartarak değiştirmesidir. Manipülasyon suçtur devlet bunu yapanları tespit edip adalete teslim etmek zorundadır. Sayın Cumhurbaşkanı spekülasyon yerine manipülasyon kullanmış, kriz miriz yok sanırım öyle görülmüş.
 Hangi formül
 3 Ekim 2018 Çarşamba 17:03
Dünyada enflasyon hesap edilen sepetin içinde ağırlık GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERİNDİR ama enflasyon düşük çıksın diye TUİK bunların sepette ki ağırlığını 2018 de düşürdü. Örnek Bamya pahalı diye sepetten çıkarttı bunun yerine elzem ihtiyaç stor perdeyi dahil etti. Eğer bu yeni formülle enflasyon rakamı beklentilerin üzerinde diye değerlendiriliyorsa, dünyanın kullandığı bizimde eskiden kullandığımız formül ile hesaplansaydı o zaman yorumunuz ne olurdu?
 Lombak
 3 Ekim 2018 Çarşamba 12:49
Merkez Bankasının açıkladığı faiz enflasyonun gerisinde kaldı. Bir sonraki toplantıda uygun faiz artışı olmazsa kurda yukarı yönlü ralli kaçınılmaz. Cehapede kemal ile ekonomide damat ile olmaaaaz!
 Gürkan
 3 Ekim 2018 Çarşamba 12:32
Enflasyon , kriz-miriz sakın ha ! Hepsi manipülasyon.
 Gürkan
 3 Ekim 2018 Çarşamba 12:21
"Bakın burası önemli"
 sezarın hakkı sezara
 3 Ekim 2018 Çarşamba 12:20
Hala GÜçlü türkiye yolunda ilerliyorlarmışmışmışmıştamışmışmış.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz