MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZKA, Cezayir'e örnek olacak!
Ekonomi
18 Nisan 2018 Çarşamba 14:58

İZKA, Cezayir'e örnek olacak!

Cezayir’deki kalkınma ajansları için ülkemizdeki modelin uygulanması planlanırken, başarılı örnek olarak da İZKA’nın çalışmaları belirlendi.

Cezayir’de kalkınma ajanslarının kurulmasına yönelik ilk adımlar, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen “Cezayir Yerel Kalkınma Aktörlerinin Kapasitesinin Geliştirilmesi – CAPDEL” projesi kapsamında atılıyor. Cezayir’deki kalkınma ajansları için ülkemizdeki modelin uygulanması planlanırken, başarılı örnek olarak da İZKA’nın çalışmaları belirlendi. Proje kapsamında Cezayir’de düzenlenen çalıştayda ülkemizdeki kalkınma ajansı modeli ve İZKA’nın faaliyetleri katılımcılara sunuldu. Çalıştaya Cezayir Bakanlıklarından üst düzey yöneticiler katılırken, İZKA uzmanları İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasına yönelik yaptıkları çalışmaları detaylı olarak aktardılar.

Yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınma sürecinin hızlandırılması ve bölgeler arası gelişmişlik farklılıkların giderilmesi amacıyla farklı organizasyon modelleriyle tüm Dünya’da yaygınlaşan Kalkınma Ajansları, Cezayir’in kalkınma gündemine de girdi. 2.3 milyon kilometrekarelik alanıyla Akdeniz'in ve Afrika kıtasının en büyük ülkesi olmasına rağmen, Cezayir’in ekonomisi halen büyük oranda petrol ve doğalgaz ürünlerin ihracatına dayanıyor. İklim değişikliği sebebiyle petrol ve doğalgaz gibi hidrokarbon yakıtlara ilginin hızla azaldığı günümüzde, yenilenebilir enerji kaynakları Cezayir’in kalkınması için önemli bir potansiyel arz ediyor. Ayrıca Cezayir, Akdeniz’e olan uzun sahilleri, Osmanlı ve Fransız mimarisinin izlerini taşıyan yapılarıyla turistik açıdan da dikkat çeken bir ülke konumunda. Kalkınma sürecini hızlandırmak için katılımcı bir süreçle ekonomik sektörlerinin çeşitliliğini artırmayı ve yeni sektörlerde girişimcilerin ortaya çıkmasını hedefleyen Cezayir, bu hedefe ulaşmak için kalkınma ajanslarını önemli bir araç olarak görüyor.

Ülkemizde kalkınma ajansları ise ilk olarak 2006 yılı sonlarında faaliyete geçerken, pilot olarak kurulan ilk iki kalkınma ajansından birisi İZKA oldu. Kuruluşundan günümüze kadar geçen 10 yılı aşkın süreçte, başta İzmir Bölge Planı olmak üzere çok sayıda planlama ve strateji çalıştırması gerçekleştiren, İzmir’de farklı kurumların ve kuruluşların 598 projesine 2017 yılı rakamlarıyla 312 Milyon TL destek sağlayan İZKA, başarılı çalışmalarıyla öncü Ajans olarak gösteriliyor. Bu çalışmalar Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından İZKA’nın Cezayir’e davet edilmesinde etken oldu. İZKA’dan H.İ. Murat ÇELİK ve Hülya ULUSOY SUNGUR tarafından sunulan faaliyetler arasında özellikle yenilenebilir enerji, yenilik, kırsal kalkınma ve turizm destinasyon yönetimine yönelik olanlar katılımcıların ilgisini çekti.

İZKA Genel Sekreter Vekili Sena GÜRSOY “Ülkemizin öncü Kalkınma Ajansı olarak 10. yılımızı tamamlamış bulunuyoruz. Bu dönemde yaptığımız çalışmaların İzmir için olumlu sonuçlar sağladığını düşünmekteyiz. Ajansımızın faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası platformlarda takdir edildiğinin bir göstergesi olacak şekilde ödüllere layık görülmekteyiz. Yaşayan Şehirler Platformu’nun Şehir Ödülleri Türkiye 2017 Ödül Töreni’nde, “En İyi Kalkınma Ajansı” ve “En İyi Destinasyon İletişimi” ödüllerine layık görüldük. Doğrudan yabancı yatırımlar konusunda en önemli yayınlardan biri kabul edilen Site Selection Dergisi tarafından üst üste üçüncü kez Doğu Avrupa’nın “En İyi Yatırım Tanıtım Ajansı” seçildik. 2016 yılında da Avrupa çapında işletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik eden kurumların Avrupa Komisyonu tarafından belirlendiği Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri’nde finalist olarak, Ulusal Birinci ünvanını elde etmiştik. Geldiğimiz noktada, bilgi birikimimizi tarihi ve kültürel güçlü bağlarımız bulunan başka ülkelerin kalkınması için aktarmak üzere, uluslararası kurumlar tarafından seçilmek bize gurur veriyor.” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz