MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İstanbul’da belediye devraldı: İzmir’de otogarın durumu ne olacak?
Yerel Yönetimler
8 Ekim 2019 Salı 14:54

İstanbul’da belediye devraldı: İzmir’de otogarın durumu ne olacak?

İZOTAŞ tarafından 1998 yılından itibaren işletilen şehirler arası terminalin sözleşmesi 2023 yılında bitecek. İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Bayrampaşa’da bulunan otogarı otoparkı ile birlikte belediye bünyesine katarken İzmir’de 25 yılın sonunda izlenecek yol haritası şimdiden merak ediliyor. Kendi döneminde hayata geçirilen proje için konuşan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Özfatura, “İşletmek çok zor ve masraflı. Hiçbir sorumluluk almadan kira almak daha mantıklı. Çayın taşıyla çayın kuşunu vuruyorsun” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte Bayrampaşa’da yer alan otogarın önce otopark sonrasında da yönetim olarak belediyeye devralınmasının ardından gözler İzmir’deki şehirler arası otobüs terminalinin durumuna çevrildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde yap-işlet-devret yöntemiyle hayata geçirilen otogarın faaliyetleri İzmir Otobüs ve Terminal İşletmeleri A.Ş. (İZOTAŞ) tarafından yürütülüyor. 1998 yılından itibaren işletilen terminalin sözleşmesi 2023 yılında sonlanacak. İşletim hakkının yanı sıra terminalin durumu zaman zaman vatandaşlara verdiği hizmet üzerinden tartışma konusu da oluyor. 25 yılı kapsayan sözleşmede son yıllara girilirken Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği’nin (EBOD) içinde olduğu bir mahkeme sürecinin de devam ettiği aktarıldı. Geçmiş yıllardan itibaren yaşanan sürecin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e iletildiği belirtildi. Soyer’in 2023’te izleyeceği yol haritasının şimdiden merak edildiği de vurgulandı.

 Kendi döneminde gerçekleşen proje ve sonrasında otogarın işletimi hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura önemli bilgiler sundu. Büyükşehir Belediyesi’nin ve Bornova Belediyesi’nin hisseleri, otogarın yönetim kurulunda Büyükşehir Belediyesi’nin temsilcisinin olmaması konularında açıklama yapan eski Başkan Özfatura ayrıca planlarda yer almadığı halde bazı yapıların inşa edildiğinin öne sürülmesi karşısında da konuştu.

İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun belediye bünyesine devralma hamlesinin İzmir’deki otogar için de Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer tarafından yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken Özfatura bu durumla ilgili de net ifadeler kullandı.

BİZİM ‘YAP-İŞLET-DEVRET’İMİZ AKP GİBİ DEĞİL!
Özfatura, “İşleten dernek değil anonim şirkettir. O zaman açık ihale yaptık. Mehmet Niyazoğlu önderliğinde oradaki bir takım otobüs firmaları da bir şirket kurdular ve en iyi teklifi onlar verdiler. Bize vaat ettikleri zamandan önce daha geniş bir şekilde projeyi tamamladılar. Benim zamanımda kapı giriş ücretleri ve alımlar başladı. Bizim ‘yap-işlet-devret’imiz AKP gibi değil. Hemen hasılata başladık. Hiçbir şeyi de taahhüt etmedik. Her yıl birçok trilyon lira belediyeye gelir olarak geldi. Hukuki olarak da burnumuzu sürtmek isteyenler de devamlı ihbarlar yaptı. Benim 200’den fazla beraat kararım var. Otogar da incelendi. Tamamen hukuka uygun olduğu tescil edildi” dedi.

OTOGARDA İHTİLAFLAR BİTMEZ
Belediyenin gelir elde ettiğini ifade eden Özfatura, derneğin hukuki adım atması hakkında, “Otogarda ihtilaflar bitmez. Onun belediyeyle olan sürece bir tepkisi olacağını sanmıyorum. Süre bitince o günkü belediye başkanı kiralama ihalesine çıkacaktır. Eskisine de verilebilir başka biri de alabilir. O günkü şartlara bağlıdır” açıklamasını yaptı.

ÇAYIN TAŞIYLA ÇAYIN KUŞUNU VURUYORSUN
İstanbul’daki devralma formülünün İzmir’de uygulanabilirliği üzerinden konuşan Özfatura, “Onu işletmek çok zor ve masraflı. Hiçbir sorumluluk almadan kira almak daha mantıklı… Çayın taşıyla çayın kuşunu vuruyorsun. Kapı giriş hasılatı, kira olarak çok ciddi para alıyorsun. 2023’ten itibaren sözleşme bittiği için kira da olacak. Belediyenin hasılat tabanı daha da genişleyecek. Gayet karlı bir yatırım. Belediyeden çok daha disiplinli ve düzenli sistem kuruldu. O günkü şartlarda gelen tekliflere göre değerlendirilir. Belediyenin çıkarı neredeyse başkan o kararı verecektir” dedi.

HİSSELERİN TAMAMI BÜYÜKŞEHİR’İN!
Hisselerin durumuna ilişkin konuşan Özfatura, “Hissenin tamamı Büyükşehir Belediyesi’nindir. Bornova Belediyesi’nin hissesi yok. Bornova Belediyesi oradan emlak vergisi alıyordur. Büyükşehir’i temsilen de yönetimde kimse yok. Özel şirket. Belediye oradan alacağını alıyor. Kendi dönemimden örnek vereyim, yeminli mali müşavirlerle gelirleri denetliyorduk, muntazaman paramızı alıyorduk. O zamanki parayla bile 2-3 trilyon geliri var. Eski dönemde de 1 buçuk 2 trilyondu o zamanki parayla. Yeni dönemde de şartlara bakarak ihale yapacaklar. Disiplini sağlayacak kurallar konulmalı. Orası İzmir’in girişidir. Aksi halde kaçakçılık merkezi, serseri, uyuşturucu yatağı haline gelebilir. Onları da dikkate alarak belediye bir şartname hazırlar. Kim parayı basar, belirli şartları sağlarsa alır” ifadelerini kullandı.  

OTOGARA AYIRACAK PARAMIZ YOKTU
Plana uymayan yapıların olmadığını aktaran Özfatura, “O şirket taşın altına eline koydu ve o günkü parayla trilyonlarca lira harcadı. Türkiye’nin en iyi otogarlarından birini İzmir’e kazandırdı. Biz o zaman bütün ağırlığımızı Büyük Kanal ve metro projelerine vermiştik. Otogara ayıracak paramız yoktu ama Niyazoğlu başarıyla onu gerçekleştirdi. Otel kazandırdılar. Hukuka aykırı hiçbir şey olmadı. Aradan uzun yıllar geçti, detayı hatırlayamıyorum ama bunlar hep meclisten karar olarak geçti. Ben her konuyu belediye meclisine getirmişimdir. Teftişlerden geçti. Hukuka aykırı hiçbir şey çıkmadı” dedi.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Defne Güngör
 8 Ekim 2019 Salı 18:31
İstanbul Garajı ile mukayese bile edilemeyecek kadar olumlu ve düzgün bir yer bence.İşim gereği her ay 1-2 kez kullanıyorum.Bugüne kadar hiçbir problemim olmadı.Tek sıkıntı Metro bağlantısı bence.Metro bağlantısı yapılırsa çok daha güzel olacaktır.
 Gürkan
 8 Ekim 2019 Salı 15:25
Süre bitiminde "yeni" bir otogarın yapımı düşünülebilir. Mevcut otogar bariz kötü bir mimariye sahip. Otobüslerden inince toplu ulaşıma ulaşmak da ayrı bir dert. Metro zaten yok. Mevcut projede olsa da bir kıymeti yok. İstasyona ulaşmak için çok yürümek gerekecek.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz