MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Adliyesi'ndeki gaz sızıntısından kötü haber!
Güncel
12 Ekim 2018 Cuma 08:58

İzmir Adliyesi'ndeki gaz sızıntısından kötü haber!

İzmir Adliyesindeki gaz sızıntısından etkilenen vatandaşlardan biri tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

İzmir Adliyesinde yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımı sırasında karbondioksit kaçağı meydana gelmesi sonucu gazdan etkilenen 29 kişiden, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören taşeron işçi Salih Ataoğlu (47) yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Vekili Prof. Dr. Tuncay Göksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ataoğlu'nun gazdan zehirlenmeye bağlı solunum ve dolaşım yetmezliğinden hayatını kaybettiğini belirtti.

Ataoğlu'nun cesedi otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Tedavisi tamamlanan bir kişi de taburcu edildi.

İzmir Adliyesinde yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımı sırasında karbondioksit gaz kaçağı meydana gelmiş, gazdan etkilenen 5’i polis, 2'si 112'ye bağlı sağlık çalışanı 22 kişi Ege Üniversitesi Hastanesi'ne, 7 kişi ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmış, tedavi görenlerin 27'si daha sonra taburcu edilmişti.

OTOPSİ YAPILACAK
İzmir Adliyesi'ndeki karbondioksit gazı sızıntısı sırasında zehirlenip, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Salih Ataoğlu'nun (47) cenazesi, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Bekar olduğu öğrenilen Ataoğlu'nun, otopsi işlemleri bittikten sonra Karabağlar ilçesinde bulunan Yunus Emre Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından ardından toprağa verileceği belirtildi.

AİLESİ YASTA
Yaşamını yitiren Salih Ataoğlu'nun, kardeşi Osman Cemil Ataoğlu’nun sahibi olduğu yangın söndürme şirketinde çalıştığı belirtildi. Ölümü büyük üzüntü yaratan Ataoğlu’nun acılı ailesi, doğup büyüdüğü evin penceresine Türk bayrağı astı. Anne Hatice Ataoğlu ise acı haberle gözyaşlarına boğuldu, fenalaştı. Acılı anneyi, akrabaları ve komşuları teselli etmeye çalıştı.

Aynı olayda gazdan etkilenen ve hastanede tedavisi süren Osman Cemil Ataoğlu'nun ise doktor kontrolünün ardından gün içinde taburcu edileceği ve ağabeyinin cenaze törenine katılabileceği belirtildi.

CENAZE TÖRENİ YARINA KALDI
İzmir Adliyesi'nde yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımı sırasında sızan karbondioksit gazından etkilenen ve hastanede yaşamını yitiren Salih Ataoğlu için bugün ikindide yapılması kararlaştırılan cenaze töreni, tedavisi devam eden kardeşi Osman Cemil Ataoğlu’nun yarın taburcu edilebilecek olması nedeniyle ertelendi. Osman Cemil Ataoğlu'nun da katılabilmesi için cenaze töreninin yarın yapılmasının düşünüldüğü belirtildi.

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN UYARI
İzmir Adliyesi'nde yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımı sırasında meydana gelen korbondioksit gazı sızıntısı ile ilgili olarak TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından açıklama yapıldı. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, kazanın, karbondioksitli söndürme sisteminin bakımı sırasında, sistemin kontrol dışında boşalması sonucunda meydana geldiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Yaşanan kaza, yaşam alanlarımızda çok da farkında olunmayan, ancak önem taşıyan bir riske ve bu riske karşı alınması gereken tedbirlere işaret etmiştir. Belirtmek isteriz ki, ilgili sistemde söndürücü madde olarak kullanılan karbondioksit gazının düşük miktarlarda da olsa solunması, insan yaşamını tehlikeye sokabilmektedir. Bu sebeple, bu sistemin ve muadillerinin, kullanımı ve bakımları sırasında sıkı güvenlik tedbirleri alınması gerekmektedir. Karbondioksit gazı ile çalışan söndürme sistemleri çok yüksek söndürme kabiliyetine sahiptir. Ancak diğer söndürme gazlarında olmayan bir şekilde, söndürme mahallinde insan olması halinde bu insanın yaşamını yitirmesine sebep olabilir. Bu nedenle, insanların bulunabileceği alanlarda kullanımı çok tercih edilmemektedir. Dolayısıyla, sistemin kullanıldığı yerlerde bakım-onarım ve müdahale durumları için ekstra güvenlik tedbirlerinin alınması zorunludur. Ayrıca, ilgili bakım-onarımı yapacak ve müdahalede bulunacak personelin yeterli teknik altyapıya sahip olmaları, bu sistemlerin sürekli kontrol altında tutulması ve yönetmelikle belirlenmiş gerekli zorunlu kontrollerinin yetkili ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bunun yanında, ilgili sistemlerin kurulmasında kullanılan ekipman özel onaylara tâbi tutulur. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, bu üzücü kaza vesilesiyle, kamusal denetimin ve çeşitli cihazların kullanımı konusundaki teknik eğitimlerin önemine bir kez daha dikkat çekiyor, benzer kazaların tekrar yaşanmaması için yetkilileri gerekli adımları atmaya davet ediyoruz." (AA, DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bornovalı
 12 Ekim 2018 Cuma 11:35
Bu gibi periyodik bakımlar neden pazar günleri ve imkan varsa açık havada yapılmaz ? Mutlaka kötü bir deney mi gerekli ?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz