MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Ekonomi’den yerli üretime destek
Ekonomi
29 Ağustos 2015 Cumartesi 10:24

İzmir Ekonomi’den yerli üretime destek

Türkiye’nin ilk yerli üretim 3 boyutlu yazıcısı, Uluslararası İzmir Fuarı’nda katılımcıların ilgisine sunuluyor. Dünyada yıllık yüzde 35 büyüme kapasitesi ile 2020 yılına kadar devamlı yaygınlaşacağı düşünülen 3 boyutlu yazıcıların hayatın her noktasında yerini alacağı tahmin ediliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) teknoparkı olan İzmir Bilimpark'ın ilk firmalarından Tesla Teknik tarafından üretilen ve danışmanlığını İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar’ın üstlendiği Bigg adlı 3 boyutlu yazıcıda, istenilen boyutta obje çıktısı alınabilecek, maliyetler yarı yarıya düşecek.
İZMİR - Öğrencilerin geliştirdikleri projelerin de sunulduğu fuarda, İzmir Ekonomi Üniversitesi standında katlanabilir akülü bisiklet, evcil hayvanlar için akıllı besleme kapları, tansiyon ölçme aleti gibi çeşitli tasarımlar konukların büyük ilgisini çekti.

Türkiye'nin ilk 3 boyutlu yazıcısını ürettiklerini belirten İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar,  “Elektronik devreleri, yazılımları, tüm mekanik parçaları yerli üretim. Böylece 3 boyutlu yazıcılarda yaşanan boyut sınırı da ortadan kalkmış oldu.  Kullanıcı, şu anda 20 santimden 1 metreye dek istediği tasarımının 3 boyutlu çıktısını alabiliyor. Yapım teknolojisi bizde olduğu için de her türlü ebatta üretim yapabilecek 3 boyutlu yazıcılar oluşturacağız. Objelerin oluşumunda kullanılan plastik özelliğinden dolayı da geri dönüşümü mümkün. Bu nedenle de maliyetler düşüyor. Aynı zamanda piyasada olan yazıcılar tek renk plastikle çalışıyor. İki renk kullanımında kartuşu değiştirmek gerekiyor. 3 ay içerisinde 3 renkli çıktı alabileceğimiz yazıcı da elde edeceğiz” dedi.



'KUYUMCULAR VE DİŞ HEKİMLERİNE YERLİ 3B'
Tesla Teknik Yöneticisi Gökhan Şener de, piyasada yer alan yazıcıların gürültülü ve yüksek maliyetli çalıştığını, ürettikleri yazıcının ince işçiliği içeren objeler çıkartabildiğini söyledi.  Özellikle diş hekimlerinin protez yapımında ve kuyumcuların tasarımlarındaki ince işçiliklerde kullanabilmesi amacıyla 3 boyutlu yazıcı üretimine yöneldiklerini aktaran Şener, “Yazıcının Delta tipinde oluşuyla birlikte çalışma hızı artıyor. Daha az gürültü yapıyor ve titreşim yayıyor. Maliyetleri de yarıya yarıya indiriyoruz. Yerli üretim yaptığımız için de servis ağımız daha iyi hizmet sağlıyor. Ayrıcı kullanıcılar, kendi tasarımlarını da BiggWeb platformunda satabilecek. Platform aracılığıyla kullanıcılarımız için bir ağ oluşturmuş oluyoruz" diye konuştu.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz