MENÜ
İzmir 10°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir bu işin cenneti ancak kimse farkında değil!
Ekonomi
12 Aralık 2017 Salı 16:04

İzmir bu işin cenneti ancak kimse farkında değil!

Topraksız seracılıkta İzmir’in jeotermal kaynakları bakımından oldukça zengin, dolayısıyla uygun bir il olduğunu ifade eden uzmanlar “Teşvikler arttırılmalı” dedi.

EGESONSÖZ-Son iki yıl içinde özellikle popüler hale gelen ve topraksız tarım olarak adlandırılan ve aynı zamanda ‘su kültürü’ olarak da bilinen seracılık konusunda uzmanlardan önemli açıklamalarda bulundu.

Topraksız tarım için Ege ve özellikle İzmir’in jeotermal kaynaklarının bulunduğu ilçelerin çok uygun olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Gül, topraksız tarımın önemli bir devrim olduğunu ifade etti.

TOPRAK ZEHİRLE TEMİZLENMEZ
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Gül, topraksız tarımın aynı toprakta yapılan normal yetiştiriciliğe göre daha sağlıklı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ayşe Gül “Topraksız tarım, ticari anlamda en fazla seralarda kullanılmaktadır. Seralarda aynı toprakta üst üste aynı bitki türünün yetiştirilmesi toprakta hastalık etmenleri ve nematodların artışına neden olmaktadır. Bu nedenle üretimin devamlılığı toprak dezenfeksiyonu ile sağlanabilmektedir. Toprak dezenfeksiyonu buharla veya kimyasal ilaçlarla yapılmaktadır. Buharla dezenfeksiyon özel düzenler ve enerji gerektirmesi nedeniyle pahalıdır. Kimyasal dezenfeksiyon ise çevre sağlığı açısından tercih edilmeyen bir yöntemdir. Topraksız tarım, seralarda toprak dezenfeksiyonu gereğini ortadan kaldırması nedeniyle önem kazanmıştır” dedi.

SU YOKSULLUĞUNA KARŞI ÇÖZÜM
Topraksız tarımda bitki gelişiminin kontrol altına alınabildiği için ürünün kalitesi yükselebileceği gibi su üstünde yetiştirilen bitkilerin gelecekte dünyayı bekleyen su yoksulluğuna karşı da bir çözüm olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Gül “Topraksız tarımda bitkilerin kontrollü bir şekilde beslenmesi sonucunda bitki gelişimi ve ürün kalitesinin de kontrol altında tutulabilmesi topraksız tarıma olan ilgiyi arttırmaktadır. Topraksız tarımda su kullanım etkinliğinin artması da su kaynaklarının giderek kısıtlı olduğu dünyamızda, bu yöntemin gelecekte daha fazla kullanılacağına işaret etmektedir” şeklinde ifade etti.

DAHA ÇOK TEŞVİK DAHA FAZLA ÜRETİM
Topraksız tarımın çevre dostu olduğunu ve İzmir’de topraksız tarımın diğer adıyla su kültürü üretiminin yetersiz olduğu bunun için daha fazla teşvik olması ve üretimin artırılması gerektiğini belirten Prof. Gül “Topraksız tarım kurallarına uygun bir şekilde yapılır ise çevre dostudur. Toprakta kullanılan çok sayıda kimyasalları,  topraksız tarımda kullanılmaz. Bu nedenle daha sağlıklıdır. İzmir jeotermal kaynakları açısından oldukça zengin ilçelere sahip ve oldukça uygun bir şehir. Topraksız tarım için daha çok teşvik edilmeli ve üretim artırılmalıdır. İzmir’de zengin jeotermal kaynakları bulunan ilçelerde bu tarım hızla teşvik edilerek arttırılmalıdır” dedi.

YANLIŞ TOPRAK KULLANIMI
Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, toprağın yanlış kullanılması, erezyonun giderek artması gibi nedenler gözönünde bulundurulduğunda İzmir’de topraksız tarımın artmasının kaçınılmaz bir sonuç olduğunu ifade etti.

Şube Başkanı Çiftçi “Toprağı bilinçsizce kullandığımız için, giderek erezyona uğrayan ve toprağın azalması gibi nedenler su kültürü, topraksız sera tarımını kaçınılmaz kılıyor. İnsanın bağını toprakla koparması iyi bir durum değil ancak topraksız tarımda bazı kimyasalların kullanılmaması hem toprağın zehirlenmesinin önüne geçiliyor hem de ürün daha sağlıklı olabiliyor. İzmir topraksız seracılık açısından özellikle jeotermal kaynakları sayesinde üretime uygun bir şehirdir.” biçiminde konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Günay Fıratlisoy
 22 Kasım 2021 Pazartesi 00:54
Kendisininde cocuklugundan beri bizzat bitki ve mahsul yetistirmek icin birebir toprakla ugrasan ayni zamanda tarim sektorune akademik ve bilimsel arastirma emek ve calismalari ile dikkat çeken ege üniversitesi ziraat profesoru sayin Ayşe Gül hanifendiyi yürekten tebrik ediyor çalışmalarının dikkate alınmasını ve başarılarinin devamini temenni ediyorum.
 Teşekkürler
 12 Aralık 2017 Salı 19:00
Değerli bilim insanları böyle şeylerle zamanınızı heba etmeyin alt tarafı domates herşey gibi onuda ithal ederiz sıkmayın canınızı.Biz artık inşaat işiyle iştigal ediyoruz.Tertemiz betona basmak varken toprağa basanların ayakkabıları kirlenir.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz