MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de kırmızı alarm! Deniz kapkara oldu!
Güncel
12 Ocak 2018 Cuma 10:04

İzmir'de kırmızı alarm! Deniz kapkara oldu!

İzmir’in Urla ilçesinde denize mazot sızması sonucu çevre kirliliği yaşandı. Urla Limanı kapatılırken, ekipler mazotu temizlemek için çalışma başlattı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Urla Yerleşkesi'nde ısınmada kullanılan fuel oil tankının vanasındaki arıza sızıntıya neden oldu. Dün akşam, buradan sızan yakıt, yağmur suyu tahliye kanalıyla, Urla'da teknelerin de bağlı bulunduğu iskeleye aktı. İlçe sakinlerinin ihbarıyla hem üniversite hem de özel bir firma temizleme çalışmalarına başladı. Yoğun yağmur nedeniyle sabah başlayan çalışmalarda, ilk olarak iskelenin giriş bölümünden yakıtın açık denize yayılmaması için solvent barlarla kapatıldı. Ayrıca su yüzeyine özel maddeden yapılmış olan petler atıldı. Barlar ve petlerin, deniz suyunu çekmediği sadece fuel oil gibi petrol ürünlerini çekmek için özel olarak yapıldığı belirtildi.



İskelede demirli bulunan 80 tekne de kirlilikten etkilendi. Teknelerin alt bölümleri yakıttan kirlendi. Üniversitenin teknelerin temizliği için sahipleriyle bağlantıya geçtiği öğrenildi. Temizlik çalışmalarını sürdüren şirketin Ege Bölge Koordinatörü Eymen Gök, çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini, en kısa sürede de denizi tamamen temizleyeceklerini ifade etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi.

'SEVİNDİRİCİ OLAN BALIK ÖLÜMÜ YAŞANMAMASI'
Urla Yelken Kulübü Başkanı Ümit Karapança, dün akşam saatlerinde olayı öğrendiklerinde bölgeye geldiklerini, hava şartlarından dolayı çalışmaların sabah saatlerinde başladığını belirterek, "Deniz suyunun soğuk olması nedeniyle kimsayal maddenin ayrışmasının geç olması bizim için avantaj. Yaklaşık bir aylık sürede denizin tamamen temizleneceğini düşünüyoruz. Kaba temizlik bir haftada bitecektir. Sevindirici olan, şu ana kadar balık ölümünün yaşanmaması" dedi.

"SU ÜRÜNLERİ İÇİN TEHLİKE SÖZ KONUSU DEĞİL" 
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan EÜ Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Sunlu, fakültelerine ait kazan dairesindeki yakıt tankındaki arıza nedeniyle sızıntı oluştuğunu belirtti. Sunlu, sızıntının yaklaşık 20 dakika sürdüğünü, hesaplamalarına göre 150 litre yakıtın denize aktığını dile getirerek, "Olaya anında müdahale ederek, deşarjı 20 dakika içinde kontrol altına alıp durdurduk. Daha sonra da gerekli mercilere haber vererek, deniz kirliliğinin önlenmesi için gerekli müdahaleleri anında yapmaya çalıştık." dedi.  

Gerekli bütün önlemleri aldıklarını aktaran Sunlu, şunları kaydetti: 

"Göründüğü gibi iskele limanının girişi tamamen bariyerle kapatılmış durumda. Bunun nedeni deniz üzerinde bulunan petrolün geniş alanlara yayılmasını ve dışarı çıkmasını engellemek. Üç günlük bir periyot içerisinde kalorifer yakıtının denize olan kirliliği tamamen ortadan kalkmış olacak."

Deniz canlılarının zarar görmediğini ileri süren Sunlu, "Su ürünleri açısından herhangi bir tehlike söz konusu değil. Tespitlerimiz şu an için herhangi bir balık ölümü ve kitle halinde su ürününe zarar verme gibi bir durumun söz konusu olmadığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

REKTÖRLÜKTEN AÇIKLAMA
Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nden ise açıklama yapıldı. Açıklamada, "Su Ürünleri Fakültesi Urla Yerleşkesi'nde 11 Ocak 2018 Perşembe günü saat 17.55'te kalorifer dairesinin kazanında teknik bir arızadan dolayı kalorifer yakıtının denize boşaldığı görevli personelimiz tarafından tespit edilmiştir. 20 dakika boyunca 150 litre kalorifer yakıtının denize karıştığı belirlenmiştir. Tespitin ardından anında yetkili firma yönetimimiz tarafından çağrılmış ve temizlik çalışmaları başlatılmıştır. Olayın hemen ardından yapılan hızlı müdahale ile sızıntının açık denize ulaşması engellenmiştir. Limanda hapsedilen kirlilik için çalışmalar devam etmektedir. Limandaki kirlilik tamamen bertaraf edilene kadar temizlik çalışmaları aralıksız sürdürülecektir. Rektörlüğümüz tarafından olayla ilgili gerekli incelemeler sürmektedir" denildi. (DHA, AA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 halktan biri
 13 Ocak 2018 Cumartesi 19:16
çarşının içinde üniversitesinin yerleşkesimi ulur orya devlet veya ilgili kurumlar başka birimlerini yerleştirmesi gerekir ilgililerin dikkatini bu yöne çekmek isterim
 Kasım Günbay
 12 Ocak 2018 Cuma 16:45
150 litrenin yaptığına bak.Yahu siz aklımızla,zekamızla dalga mı geçiyorsunuz? Yazıklar olsun sizin bilim adamlığınıza, bu gibi adı adı büyük ama yaptığı belirsiz akademik kurumlara.
 sezarın hakkı sezara
 12 Ocak 2018 Cuma 12:01
Çeşme de erken davrandıkları için ve açık deniz olmasının avantajı ile sorun çözüldü. Geçen yaz çeşme gayet temizdi ? niye kötüledinizki? amacınızmı başka?
 
 12 Ocak 2018 Cuma 09:08
Çeşmeden sonra urla. Artık izmirde denize girilecek bölge kalmadı. İzmirde turizm yıllardır bitmişti.
 Bülent ışık
 12 Ocak 2018 Cuma 08:14
Bütün zararı dekandan tazmin etsinler. Geçen sene Çeşme bu sene Urla seneye de sırada Karaburun'mu var.
 MANTIK
 12 Ocak 2018 Cuma 07:41
şaka gibi birde su ürünleri fakültesi
 Lombak
 11 Ocak 2018 Perşembe 22:56
Muhtemelen dekan güçlenerek ve mağrur çıkmıştır bu olaydan...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz