MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de kulisler hareketli: Milletvekilliği için kimlerin adı geçiyor?
Politika
22 Nisan 2018 Pazar 09:12

İzmir'de kulisler hareketli: Milletvekilliği için kimlerin adı geçiyor?

Türkiye’de partiler, 24 Haziran’da gerçekleşecek erken genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. CHP, AK Parti, İYİ Parti, MHP ve HDP’nin İzmir’de çıkaracağı milletvekili listeleri için kimlerin adının geçtiği merak ediliyor. Kulisler şimdiden hareketlendi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de milyonlarca vatandaş, Cumhur İttifakı içinde yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) erken genel seçim hamlesiyle 24 Haziran’da sandık başına gidecek.  

2019 yılının Kasım ayında gerçekleşmesi planlanan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin bir buçuk yıl öncesi bir tarihe çekilmesi diğer siyasi partileri de hareketlendirdi. Bir yandan Cumhur İttifakı karşısında bütün bir blok oluşturma çabaları sarf edilirken diğer taraftan ise adaylıklar noktasında bir hareketlilik yaşanıyor.

CHP, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin milletvekili listelerinin İzmir’de nasıl şekilleneceği şimdiden merak konusu oldu. Partilerin kulislerinde öne çıkan çok sayıda isim mevcut.

Mevcut görevdeki vekillerin de ileride gösterecekleri refleks merak ediliyor. Gelinen noktada Cumhur İttifakı dışındaki partilerde henüz resmi ya da gayri resmi bir anlaşma olmadığından dolayı sadece kendi örgüt ve teşkilatlarında atamayla gerçekleştirilecek olası listelerde kendine yer bulabilecek isimler şu şekilde:  

CHP

Mevcut vekiller masaya yatırıldığında; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden kentten milletvekili olup olmayacağı en çok merak edilen konular arasındaki yerini aldı. Kılıçdaroğlu’nun vekil adaylığı cumhurbaşkanlığı yarışına endeksli durumda görünüyor. CHP’nin başka bir isim üzerinde anlaşması ve cumhurbaşkanlığı seçimine girmemesi halinde vekillik yarışına dahil olması beklenen Kılıçdaroğlu’nun yine İzmir’i tercih etmesi yüksek ihtimal olarak gösteriliyor.

İzmir’de kontenjandan gelenler ve ön seçimden çıkanlar arasında farklı değerlendirmeler yapılıyor. Kentte ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da önemli bir denge unsuru olarak gösteriliyor. Ön seçimden gelen milletvekillerine bakıldığında, Genel Sekreterlik görevinden ayrılan Kamil Okyay Sındır, Musa Çam, Tacettin Bayır, Atilla Sertel ve Murat Bakan’ın yeni listede de kendilerine yer bulmasının sürpriz olmayacağı belirtildi. Mustafa Balbay’ın ise başka bir şehirden milletvekili adayı yazılmasının ihtimal dahilinde olduğu ifade edildi.  Özellikle son dönemde Başkan Kocaoğlu ile yakın temasta olan Ali Yiğit’in de göreve devam edebileceği konuşuluyor.

Kontenjan adaylardan ise Zekeriya Temizel’e hiç şans tanınmıyor. Örgütün neredeyse tamamı Temizel’in yeniden aday gösterilmeyeceği görüşünde birleşiyor. Temizel’in de yeni dönemde görev istemediği ayrıca ifade ediliyor. Süreçte genel merkezle ters düşmesine rağmen İzmir’de oluşacak yeni listede Selin Sayek Böke’ye yer verileceği kulislerde dile getirilen diğer bir ayrıntı… Örgütün ikiye ayrıldığı ismin ise Zeynep Altıok olduğu öne sürüldü. Altıok partinin sola açılan kapısı olarak nitelendiriliyor. CHP Lideri’nin bu kapsamdaki değerlendirmeyle Altıok’u listeye yazabileceği vurgulandı. Türkiye tarihindeki ilk Roman vekil olma unvanını elinde bulunduran Özcan Purçu’nun ise yeniden vekil gösterilme ihtimaline neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Fakat Purçu’nun sürekli sokakta halkla iç içe olması dolayısıyla başka bir şehirden aday gösterilme seçeneğinin de bulunduğu öğrenildi.

Genel başkan seçiminin gerçekleştiği kurultayda liste delen ve ardından sürpriz bir şekilde Kılıçdaroğlu tarafından MYK’ya alınan Tuncay Özkan’ın ise durumu kritik… Kulislerde Özkan’ın İstanbul ya da Ankara’ya kaydırılacağı konuşuluyor. Fakat Özkan’ın yakın çevresine, ‘beni İzmir’den gönderseler de gitmem’ dediği belirtildi. Bu noktada son sözü Kılıçdaroğlu söyleyecek. Ayrıca Özkan’ın İzmir’den gitme durumu gerçekliğe kavuşursa, Konak İlçe Başkanlığı görevini bırakarak Anadolu’da görev isteyen Mehmet Şakir Başak’ın kentten milletvekili listesine girmesinin mümkün olduğu öne sürüldü. Özkan’ın bu konuda ısrarcı olmasının sürpriz niteliği taşımadığı vurgulandı.

Mevcut isimlerin dışında örgütte yaşanan adaylık hareketliliği de dikkatlerden kaçmadı. Kadın ve genç aday formülünü enine boyuna masaya yatıran partinin bu noktada önemli kararlar alması bekleniyor. İki dönemdir PM üyeliği görevini sürdüren ve ön seçimin yapıldığı seçimde listeye giren fakat seçilemeyen Sevda Erdan Kılıç’ın çok ciddi şansı olduğu vurgulandı. 4 Şubat’ta gerçekleşen kurultayda da Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde kendine yer bulan Kılıç’ın bu kez üst sıradan listeye girmesinin beklendiği ifade edildi. Ayrıca gençlik kolları başkanlığı görevinde iki dönem başarılı bir grafik çizen Sinan Sarıküse’nin de adı kulislerde konuşuluyor.

CHP’de diğer adı geçen isimler şu şekilde: Eski Milletvekili Mustafa Moroğlu, İl eski Başkanı Ali Engin, 2 dönemdir YDK üyeliği yapan Mahir Polat, İl eski Başkanı Asuman Ali Güven, geçmiş dönem İl Başkan Yardımcısı Ednan Arslan, Balçova Belediyesi Meclis eski Üyesi, sosyal projelere imza atan müzik eğitmeni Muharrem Dayanç, geçmişte il yöneticiliği yapan ve son il kongresi sürecinde adı başkanlık noktasında dillendirilen Altan İnanç, Küçük Menderes Bölgesi’nin etkili ismi Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, YDK eski Üyesi ve çevre Avukatı Şehrazat Mercan, Gaziemir İlçe eski Başkanı Umut Tekin, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hatice Tatlı, İZBETON Genel Müdürü Hüseyin Sezer, Akademisyen Özkan Yıldız, hukukçu Nilay Kökkılınç, Bakırçay Bölgesi için Ülkümen Rodoplu, Emir Cömert, Turgay Bozoğlu, Ali Kemal Elitaş, Nurgül Uçar, Songül Gök, Murat Serdar Koç, Sabri Ergül, Mehmet Süne.

Ayrıca Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar ve Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü’nün yanı sıra birçok ilçe başkanının milletvekilliğine sıcak baktığı da kulislerde konuşuluyor. Fakat Kılıçdaroğlu’nun kongreler sürecinde örgütlere yönelttiği, ‘seçimlerde adaylık düşünenler parti içi yarışlara katılmasın’ talimat çerçevesinde tavır takınacağı öne sürüldü.

AK PARTİ

İktidar partisinin 24 Haziran seçimlerinde İzmir’deki çalışmalara yoğun ağırlık vereceğinin sinyalleri kendini şimdiden gösteriyor. Mevcut 8 vekile bakıldığında, Başbakan Binali Yıldırım’ın durumu aynı CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığı gibi belirsizliğini koruyor. Yıldırım’ın yeni sistemde vekil seçilmesini gerektirmeyecek bir görevde bulunması yüksek ihtimal. Yıldırım’ın ismi cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi için geçiyor. İbrahim Mustafa Turhan’a yeni dönem için hiç şans tanınmıyor. Hüseyin Kocabıyık’a ise Ankara formülünün düşünüldüğü kulislerde konuşuluyor. Bakanlık için adı geçen Nükhet Hotar ve Hamza Dağ’ın da yeni dönemde oluşacak listelerde yer almayabileceği belirtildi. Necip Kalkan’ın da ismi İzmir Büyükşehir Belediyesi ya da Karabağlar Belediyesi için geçiyor. Yerel yönetim seçimleri dikkate alındığında Kalkan’ın da listede yer almaması bekleniyor. Fakat Kalkan'ın normal süreçte vekilliğe devam etmesi bekleniyor. Başbakan Yıldırım’a yakın temasta olan Atilla Kaya ve İl eski Başkanı Bülent Delican’ın desteklediği Kerem Ali Sürekli’nin durumları ise belirsizliğini koruyor.  

Mevcutlar dışında ise oluşacak milletvekili aday listesinde kendine yer bulması muhtemel isimler şöyle: 4 yıl gibi uzun bir süre koltukta kalan İl eski Başkanı Bülent Delican, kadın kolları devir teslim töreninde mevcut İl Başkanı Aydın Şengül tarafından, ‘Başkanımıza çalışmaları için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte kendisine daha başka ve ağır görevler vereceğiz’ cümlesiyle paye verilen İl Kadın Kolları eski Başkanı Gözde Keskin. Partiyle İzmir arasında özellikle esnaf noktasında köprü kurmak için düşünülen Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, eski milletvekilleri Ali Aşlık, Nesrin Ulema, İlknur Denizli, Rıfat Sait, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, Mirhan Bedir, Yunus Kalkan, Maksut Karaosmanoğlu, Kemalpaşa İlçe Başkanı Yaşar Kırkpınar, Aliağa Belediyesi eski Başkanı Tansu Kaya, 2014 yerel seçimlerinde Aliağa’dan aday olan ve az bir oy farkıyla seçilemeyen İbrahim Etem Yorulmaz, Karşıyaka İlçe eski Başkanı Abdullah Mertoğlu, İl Başkanı eski Yardımcısı Hasan Ali Karaman, Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy, İl eski Başkanı Cihat Akay, geçmiş dönemde milletvekili adayı olan İl Sağlık Müdür Bediha Salnur’un eşi Semih Salnur, Bayraklı İlçe Başkanı Özgür Hızal, Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten.

İYİ PARTİ

Genel Başkan Meral Akşener’i cumhurbaşkanı yapmaya kilitlenen partide adaylık yarışının kavgaya dönüşmemesi için özen gösterildiği öğrenildi. İzmir’de Yıldırım Ulupınar’ın liderliğinde yürütülecek süreçte teşkilatın şimdiden çok dikkatli davrandığı belirtildi. Fakat yine de oluşacak listeler için öne çıkan etkili isimler mevcut. CHP’den transfer edilen Aytun Çıray’ın listeye yazılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İzmir eski Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Şenol Bal, Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, kurucu kadroda bulunan Suat Çağlayan, yerelde ise il yönetiminde yer alan Mehmet Ağırbaş, Hüsmen Kırkpınar, Kamil Ergenekon potansiyel adaylar arasında gösteriliyor. İl Başkanı Yıldırım Ulupınar’ın durumunun ise sürprizlere açık olduğu ifade edildi. Partide adaylık noktasında kargaşanın ortaya çıkmamasının öncelik olarak belirlendiği vurgulanırken, genel merkezin Başkan Ulupınar’ın geçmiş tecrübesinden yararlanmak isteyeceği öğrenildi. Olası adaylık için Ulupınar’a, ‘Ankara’da bize lazımsın’ mesajının verilebileceğinin altı çizildi. Partinin bu süreci sorunsuz atlatabilmesi için seçeneğin hazırlandığı ve B Planı kapsamında Teşkilat Başkanı Koray Ükünç’ün kaptan köşküne geçmesinin ihtimal dahilinde olduğu öne sürüldü.

MHP

İzmir’de uzun yıllardır liste başı yazılan ve partinin kentteki iki vekili konumunda olan Oktay Vural ve Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun durumları kafalarda yeni dönem için soru işareti oluşturdu. Teşkilatın kan değişimi beklediği öğrenilirken iki ismin liste dışı kalmasının sürpriz olmayacağı aktarıldı. İzmir’de yeni dönemde aday bolluğu beklendiği ifade edildi. Mevcut yönetimden, eski yöneticilerden ve özellikle bürokrasiden talep yoğunluğu beklendiği öne sürüldü.

Kadın aday formülünü düşünen teşkilatın, 2015’te üst sıralarda yer verilen Senem Kılıç ve Neslihan Çelik’ten vazgeçmediği öğrenildi. Diğer potansiyel adaylar şu şekilde: Murat Koç, mevcut il yönetimi içinde bulunan, Serdar Seçgin, Sayit Şanlı, Adil Özyiğit, Taşkın Işık. Ayrıca teşkilatın İl Başkanı Necat Karataş’ın adaylığı noktasında büyük bir istek içinde olduğu ifade edildi. Ancak genel merkezde gerçekleşen zirveyle görevde olan isimlere yol haritası çıkarılacak ve bu yöntem uygulanacak. Karataş’ın Ankara’nın verdiği talimat çerçevesinde refleks göstereceği ve aksine bir durumun oluşmasına izin vermeyeceği belirtildi.

HDP

Kentte Müslüm Doğan ve Ertuğrul Kürkçü ile temsil edilen HDP’nin mevcut isimlerle yola devam edebileceği öngörülüyor. Fakat diğer yandan örgütte bir yenilenme isteğinin de vücut bulduğu ifade edildi. İl Eş Başkanları Semra Uzunok ile Çerkez Aydemir’in yeni listeye yazılabileceği belirtildi. Ancak örgütte henüz yol haritasının netleşmediği vurgulandı. Genel merkezin İzmir dışından isimleri de listenin üst sıralarına gönderebileceği dile getirildi.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Partili
 22 Nisan 2018 Pazar 20:56
Bu siyasetin begası yok öyle isimler dolaşıyorki önünde arkasında bir adam yok 4_sene il.teş.bş yapan ve 4 sene hergün ile gelerek gecesini gündüzüne katan sy ABDURRAHMAN TOSUN YOK KONAKTA KADIN KOLLARINDA DEVRİM YAPAN SEYRAN KARAHAN YOK YAZIK
 İzmirli
 22 Nisan 2018 Pazar 18:57
Ömür Şanlı kardeşim yolun açık olsun
 SEMA KAFTANCI-BORNOVA
 22 Nisan 2018 Pazar 18:53
Uzun yıllardır STK geçmişi olan biri olarak Muharrem DAYANÇ’ın ismini gördüğümde çok heyecanlandım .genç,üretken ,eğitimli,sosyal projeleriyle tüm İzmir’in takdirini kazanmış yeni bir yüz.kesinlikle Kemal KILIÇDAROĞLU’nun değerlendireceğine inanıyorum.
 GAZELLER
 22 Nisan 2018 Pazar 16:37
Artık genç üten.dinamik vekiller ihtiyaç var örnek kisiyle durusuyla MUHAREM DAYANCI VEKİL OLARAK GÖRMEK İSYERİM
 Selanikli
 22 Nisan 2018 Pazar 14:46
Balkan camiasının ve Gönüllerin Prensi Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Sayın Ömür ŞANLI Kardeşimizi Bu listelerde görmek istiyoruz inanıyorumki Balkan Camiasını ve İzmiri en iyi temsil edecek kapasiteye sahip olan Genç kardeşimizi Balkan Camiası olarak Destekliyoruz
 Serpil Pekmezci-Karşıyaka
 22 Nisan 2018 Pazar 14:19
Muharrem Dayanç’ın milletvekili adayı olması bence çok isabetli.Kendisini uzun yıllardır kadınlar ve çocuklar İçin ve izmir için yapmış olduğu sosyal projelerden takip ediyorum.bir projesine katılma fırsatım oldu.CHP de topluma proje üreten isimler ve gençler olmalı.değişim ve gençleşme adına çok doğru buluyorum.??
 Balkanlı
 22 Nisan 2018 Pazar 14:15
İzmirde Sivil Toplum Kuruluşlarına , İzmir Hakkına değer vermeyen, önceki seçimlerde Milletvekili olarak seçilip Telefonlara çıkmayan Önceki Milletvekili Adayı olupta seçilmeyen bırakın telefona Bakmayı randevu almak için 2.yıl bekletip vatandaşları aşalıyan kişileri Tekrar siyasi partiler Listelerde yer verirse İzmir Halkı ve Sivil Toplum Kuruluşları gereğini sandıkta hakkını verecektir
 Balkanlı
 22 Nisan 2018 Pazar 14:06
Biz Vatandaş olarak Halka samimi, dürüst, sözüne sadık , hizmet kendine Görev edecek siyasetçi istiyor malesef vekil olup göreve geldikten sonra telefonlarımıza dahi bakmayan Balkan camiasına verdiği sözü yerine getiremeyen millet vekili adayı olup seçilemeyerek tekrar eski görevlerine gelerek kendileri den burakın telefonlara cevap vermeyi randevu vermeye bile tenezzül etmeyen kişileri İktidar ve Muhalefet partileri aday diye listelere koyarsa balkan camiası ismini listede görürse sandıkta gereğini yapacaktır.
 Balçovalı
 22 Nisan 2018 Pazar 13:55
İzmir Evimiz Muharrem Dayanç Vekilimiz
 Adem BALCI
 22 Nisan 2018 Pazar 12:23
Izmir''e aktif siyasetin içinde ve halkın genelinde konumu gereği iç içe olan yıllarca gençlik kollarından beri partisinin neferi olan Hüseyin Sezeri artık parlamento da görmeK istiyoruz genel merkez artık yeni yüzlerle sahneye çıkması gerekiyor gençliğe ve halkın isteklerine kulak vermesi gerekiyor önem taşıyan bir seçim birde İzmirli olmayan izmirde yaşamayan kontajyandan atanması parti içinde tartışmalar yaratır saygılar
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz