MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'de satışa çıkarılmıştı: Büyükşehir'den 'tarihi' adım geldi!
Yerel Yönetimler
22 Şubat 2018 Perşembe 11:25

İzmir'de satışa çıkarılmıştı: Büyükşehir'den 'tarihi' adım geldi!

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, satışa çıkarılan tarihi Elektrik Fabrikası konusunda önemli mesajlar verdi: "Bu yapının satılmaya değil korunmaya, yaşatılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya ihtiyacı var. Biz de buna talibiz" dedi.

Kentteki tarihi mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına örnek çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan tarihi Elektrik Fabrikası'nın restorasyonu için iki kez yazılı talepte bulunduğu, ancak bu taleplerine herhangi bir yanıt verilmediği ortaya çıktı. Sanayileşme sürecinde İzmir’in sembol yapılarından biri olan Tarihi Havagazı Fabrikası’nı 2008 yılında restore ederek kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Havagazı Fabrikası’nın yanında, atıl vaziyette bulunan Elektrik Fabrikası’nın da restore edilerek korunması ve önemli miras olarak gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki kararlı duruşunu bir kez daha gösterdi.

TAHSİS TALEBİNE CEVAP GELMEDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 11 Ağustos 2016 ve 20 Ocak 2017 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yazı yazarak Tarihi Elektrik Fabrikası’nın kente kazandırılması için tahsisini istediklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentin bu önemli endüstri mirasının göz göre göre kaybolmasına izin veremeyiz.  İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescillediği bu yapıyı restore ederek İzmir’in sosyal ve kültürel yaşantısına kazandırmayı istiyoruz. Bunun için Özelleştirme İdaresi’ne 2016 ve 2017 yıllarında yazı yazarak onarıma yönelik herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağına dair bilgi istedik. Eğer bir uygulama öngörülmüyorsa, yapının ortaklaşa hazırlanacak bir protokolle restore edilerek İzmir’e kazandırılmak üzere tarafımıza tahsisini talep ettik.  Ancak herhangi bir cevap alamadık” diye konuştu.

KENT BELLEĞİ YOK EDİLMESİN
Tarihi Elektrik Fabrikası ile ilgili özelleştirme kararı alınmasının, kent tarihi açısından önemli bir yapının geleceği ile ilgili soru işaretleri yaratacağını vurgulayan Başkan Kocaoğu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kentimizin köklü tarihini gün ışığına çıkartmak, tarihi eserlerimizi korumak, restore etmek ve yapısına uygun işlevlerle günlük yaşama katmak için 14 yıldır çalışıyoruz. 11 ören yerindeki kazı çalışmalarına destek vererek tarihimizin gün yüzüne çıkarılmasını sağlıyoruz. Elektrik Fabrikası'nın hemen yanındaki Tarihi Havagazı Fabrikası'nı ise geçmişimizde önemli yer tutan yapıların yaşatılması kararlılığımızın güzel bir örneği olarak 2008 yılında restore ettik ve kentin kültür-sanat yaşamına kazandırdık. 159 yıllık Paterson Köşkü’nü ayağa kaldırıyoruz. Şimdi aynı şeyi Tarihi Elektrik Fabrikası'nda da yapmak istiyoruz. Burası, İzmir’in endüstrileşme tarihi için önemli bir yapıdır. 20 yıldır hiçbir şey yapılmadığı gibi, kamunun elinden çıkarılarak özelleştirilme si, kentin belleğini de yok edecektir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, yapının restore edilerek kentin günlük hayatına kazandırılmasına konusunda ortak çalışma yapmaya hazırız. Bu satış karanının gözden geçirilmesini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini talep ediyoruz.”

90 YILLIK TARİH
1928 yılında inşa edilen ve deniz suyu kullanılarak kömürden elektrik üretimi yapılan Elektrik Fabrikası'nın yönetimi 1944 yılında İzmir Belediyesi’ne geçti; 1971’de de Türkiye Elektrik Kurumu’na devredildi.  Faaliyetlerine 1989 yılına kadar devam eden yapının mülkiyeti sırasıyla TEK, TEAŞ, Gediz A.Ş ve son olarak da TTA Gayrimenkul A.Ş’ye geçti. İzmir’in endüstri sürecindeki ilk yapılarından biri olan fabrika, üretim faaliyetine son verildikten sonraki süreç içinde kullanılmadı. Atıl vaziyette kalan yapı büyük ölçüde tahrip olarak yıkımın eşiğine kadar geldi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Yasemin demirel
 23 Şubat 2018 Cuma 09:00
İzmir için en doğrusunu yapan sevgili başkanımızın bunuda başaracağına eminiz
 realist
 22 Şubat 2018 Perşembe 23:19
bu bina yıkılırsa ve belediye almazsa burayı bir daha ömrüm boyunca chp ye oy atmam. alın burayı.
 İYİ
 22 Şubat 2018 Perşembe 22:11
sana kızsamda tam yapılması gereken hamleyi yaptın başkan Helal olsun Kurtar o binayayı Sanat merkezi
 kurtarın
 22 Şubat 2018 Perşembe 21:22
Tekel şarap fabrikasının yeri rezidans oluyor Sayın Başkan Alsancaktaki Tekel binalarınıda kurtarın.Yazık şeker fabrikalarınıda satıyorlar.Ekonomi çok güzel dünya bizi kıskanıyor.
 TC misafir
 22 Şubat 2018 Perşembe 21:15
Bu tarihi yapının alınması ve restore edilip korunması çok doğru bir karar umarım engel çıkmadan hayata geçer.
 nicolas
 22 Şubat 2018 Perşembe 18:40
şimdi burayı cengiz inşaat yada folkart alır..buraya dev avm yada folkart zart konutlrı dikerler.bunların dinleri imanları rant dolar euro olmuş su bugday kalmayınca bunların yuzunden beton kemircez
 izbana binemiyorum
 22 Şubat 2018 Perşembe 17:08
izban ne olcak be azizim.
 Mustafa Can
 22 Şubat 2018 Perşembe 16:48
Siz sattıkça, Belediye buraları kurtardıkça, oyumuz hep CHP'ye olacak bilesiniz, avucunuzu yalarsınız İzmir'de, tarih düşmanları !
 Bülent ışık
 22 Şubat 2018 Perşembe 16:44
Sadece Telekom'un özelleştirme geliri ile okullara 40 yıl bedava kitap dağıtılır. Telekom'un 3 yıllık kârı karşılığı satıldığını da unutmayalım.
 yurttaş
 22 Şubat 2018 Perşembe 16:27
Elektrik Fabrikası'nın alınması ve kente kazandırılması önemli. Hatta bu bina restore edildikten sonra şu an Çankaya'da kültür merkezliği ile itfaiye istasyonu olma arasında gidip gelen APİKAM'ın buraya taşınması da güzel bir iş olacaktır.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz