MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in 'doğa dostu' otobüsleri için çevre raporu: Binlerce ağaca bedel!
Yerel Yönetimler
23 Ağustos 2017 Çarşamba 09:55

İzmir'in 'doğa dostu' otobüsleri için çevre raporu: Binlerce ağaca bedel!

Türkiye'nin “full elektrikli” ilk otobüs filosunu hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çevreci yatırımın karşılığını kısa sürede almaya başladı.

“Sürdürülebilir kent” hedefine yönelik çalışmalarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşımdaki çevre duyarlılığının en somut örneklerinden birini de hizmete aldığı elektrikli otobüslerle gösterdi. Tamamen yerli teknolojiyle üretilen 20 elektrikli otobüs satın alarak "Türkiye’nin ilk full elektrikli otobüs filosu"nu kuran İzmir'in yerel yönetimi, bu önemli yatırımın meyvelerini de toplamaya başladı. 

HEM TASARRUFLU, HEM ÇEVRECİ
İlk sefere başladığı 2 Nisan'dan bu yana 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyan elektrikli otobüs filosu sayesinde, İzmir'in toplu ulaşımında 162 bin 692 litrelik akaryakıt kullanımından tasarruf edilmiş ve 436 ton karbondioksit salımının önüne geçilmiş oldu. Bir başka hesaba göre, geçen 4.5 aylık süre içinde akaryakıtla çalışan otobüslerin yaratacağı salımı temizleyebilmek için 10 bin 947 ağaca gereksinim duyulacaktı.  

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK
Uzun süren inceleme ve araştırma çalışmalarının ardından kentin coğrafi ve iklim şartlarına göre üretilen İzmir'in elektrikli otobüsleri, günde 250 km. yol alabiliyor ve elektrik dışında hiçbir enerji kaynağı kullanmıyor. Karbon salımını sıfıra düşüren elektrikli otobüsler, dizel otobüslere oranla yüzde 80’in üzerinde tasarruf sağlıyor, sessiz ve konforlu yolculuk olanağı sunuyor. Bununla birlikte ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 400 adet elektrikli otobüs alımı için hazırlattığı fizibilite raporu da Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yatırım bütçesine alındı.

Hizmete alınan 20 adet Türkiye’nin toplu ulaşımda hizmet veren en büyük "tam elektrikli" otobüs filosu, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün kendi ürettiği elektrikle çalışacak. Bu hedef doğrultusunda ESHOT'un Buca’daki atölye binalarının çatılarında toplam 10 bin m2'lik alanda güneş enerjisi santrali kuruluyor. 3 bin 680 adet fotovoltaik panelden oluşan güneş enerjisi santrali, yıllık yaklaşık 1.38 MW elektrik enerjisi üretecek. Santralde üretilen bu enerji, çevre dostu tam elektrikli otobüslerin şarj edilmesinde kullanılacak.

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği "Elektrikli Otobüs ve Güneş Enerjisi Santrali Entegre Projesi", bu alanda dünyada ilk olması nedeniyle UITP tarafından verilen "Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü"ne layık görüldü.

YEŞİL DEVRİMİN İLK ADIMI
Hayata geçirdiği çevre yatırımlarıyla yerel yönetimler arasında özel bir yere sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda “yeşil devrime” imza atıyor. Büyükşehir Belediyesi, çevreci gemiler ve tramvay, metro, banliyö gibi raylı sistem projeleriyle başlattığı karbon salımını düşürme yönündeki adımlara elektrikli otobüslerle birlikte yeni bir boyut kazandırdı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 bu nasıl iş?
 24 Ağustos 2017 Perşembe 00:04
Bu firmanın ürettiği körüklü elektrikli otobüsler ile şu an işletmede olan Karşıyaka tramvayının setleri neredeyse aynı uzunlukta ve kapasitede yolcu taşıyor. Tramvay yapmanın ne manası kaldı? Tramvay yapılırken istasyon boyları 64 metre olacak diye açıklama yapıldı ama 32 metre istasyon yapılmış. 32 metrelik istasyon yapacaksan tramvay niye yapıyorsun? Konak Tramvayı şu an için Karşıyaka hattından daha fazla yolcu taşıyacak da kapasite yetecek mi? Konak Tramvay Hattı' nın istasyon boyları da 32 metre mi olacak? 32 metre istasyon yapmak gelecek açısından ne kadar doğru? 450 milyon tramvaya harcamak yerine yarı fiyatına bu firmanın ürettiği elektrikli körüklü alıp seferlere verilebilirdi. Yok biz tramvay istasyon boylarını ileride uzatacağız diyorlarsa baştan niye yapılmadı? ihale edilirken istasyon boyları belli değil miydi? ileride uzatmak için yeterli mesafe var mı?
 Niyazi Baba
 23 Ağustos 2017 Çarşamba 19:05
Çiğlide görsen ne olacak görmesen ne olacak, 20 tane otobüs hepsi, denemek için alınmış, şimdi 400'e tamamlanacak. Burada yöneticiler tasarruf açısından ve çevre açısından bir çalışma içerisine girmişler, o hala Çiğlide neden göremiyoruz diyor ! Bende binmedim ne olmuş yani, teşekkür etmeniz gerek önce.
  Temiz Enerji
 23 Ağustos 2017 Çarşamba 18:33
Bilal Doğan üzülmüştür . Çünkü elektrikli otobüs deyince Aklına sadece ihale sayısı geliyor. Birileri İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu işte başarısız olunması için dua ediyordu. Bu örnek projeye karar verenleri ve emeği geçenleri Tebrik ediyorum. İzmire yakıştı.
 
 23 Ağustos 2017 Çarşamba 12:40
Biz bu E-KaratLarı hiç Çiğli'de Ataşehir'de Egekent'te göremiyoruz.
 emre
 23 Ağustos 2017 Çarşamba 10:12
bunada ilk baslarda bozuluyo curuk dediler tipki yeni gemiler gibi.. ama hepsi tikir tıkır calisiyor objektif olup takdir etmek lazım
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz