MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’in orkinosu iki bakanlığı birbirine düşürdü!
Ekonomi
21 Eylül 2018 Cuma 09:14

İzmir’in orkinosu iki bakanlığı birbirine düşürdü!

Avrupa’da yapılan sözleşme nedeniyle avlanması yasak olan orkinoslar için iki devlet kurumu karşı karşıya geldi. Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, “Tarım Bakanlığı at denize, Turizm de ‘denizi niye kirletiyorsunuz’ diyor. Şaşkınız” dedi.

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- İzmir’de 1 Eylül’de açılan av sezonu hem balıkçıların hem vatandaşın yüzünü güldürdü.

Av sezonu ile birlikte geçen yıllara göre balık bolluğu yaşanırken vatandaş da daha ucuz evine balık götürmeye başladı.

Sezonun ilk döneminin iyi geçtiğini belirten Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonu'nun (ICCAT) Türkiye için aldığı karar nedeniyle orkinos avının yapılamadığını söyledi.

Orkinioslar bilerek tutulmadığını balıkçıların avına takıldığını vurgulayan Aksoy, “Balıkçıların ağına  5-10 tane orkinos karışıyor. Balıkçılarımız sardalye ağını atarken balıkçının ağına giriyor. Ve biz bunları geri denize bırakıyoruz. Milli servetimiz yazıktır. Satılsın istiyoruz ama Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonu'nun (ICCAT)  üye olduğumuz için kota koymuşlar bu da bizim için sıkıntı oluyor” dedi.

TARIM BAKANLIĞI AT DENİZE, TURİZM  BAKANLIĞI DE DENİZİ NİYE KİRLETİYORSUNUZ DİYOR
Doğrudan orkinos tutulmadığını ve iki devlet kurumunun isteklerinin birbirleriyle uyuşmadığını söyleyen Aksoy, “Direk orkinos tutmuyorlar. Tarım Bakanı ona kota koymuş. Bize söylenen de onu geri denize atmamız. Geçen sene denize attık. 1 ay sonra ölü balıklar sahile vurdu.  Bize ‘denize atın onları’ derlerdi, ‘denize attığımız zaman sorun oluyor’ dediğimizde ‘olsun’ diyorlardı. Bir kurum başından savmak için, başka bir kuruma zarar vermek, iyi bir şey değil. İkisi de devletin kurumu. Tarım Bakanlığı at denize, Turizm de ‘denizi niye kirletiyorsunuz’ diyor. Şaşkınız. Bu denizler hepimizin. Şimdi onlara belge düzenleyip 3-5 tanesini getirebiliyorlar. Yasağı ICCAT belirliyor. Avcılığın serbest olup olmasını onlar belirliyor” diye vurguladı.

İHRAÇ EDEBİLİYORUZ AMA BİZ YİYEMİYORUZ
Türkiye’de yaşayan insanların orkinos yiyemediğini söyleyen İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, “Koruma altında oldukları için çok fazla bulunuyorlar. Bir an önce iç piyasaya servis etmemiz lazım.  Japonlar, çiftliklerden kilosunu 100 dolardan alırken biz burada kilosunu 10 liraya satamıyoruz. İhraç edebiliyoruz ama Türkiye’de satamıyoruz. Buna bir önlem alınması gerekiyor. Hem ülkemiz için bir katma değer oluşur. Hem de halkımız ucuz balık yer” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 SEZO
 22 Eylül 2018 Cumartesi 08:26
Nat Geo da korkusuz balıkçıları hiçmi izlemediniz? teşvik edin insanları diyeceğim ama ülkede tabi tekne sahibi olmakta ayrı bir dert ve büyük para istiyor.
 
 21 Eylül 2018 Cuma 18:36
hemen hepsini tutun.soyunu kurutun.sizden sonraki nesle kalmasın.her tarafı balon balığı sarsın.kazandığınız parayla koşun euro alın.aldığınız euroyla mercedesle gezin.kazanan kim.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz