MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmirli iş insanına 4 ayda 2 ÇED onayı!
Ekonomi
21 Eylül 2018 Cuma 08:14

İzmirli iş insanına 4 ayda 2 ÇED onayı!

Ruçhan Abaylı tarafından Torbalı’da gerçekleştirilecek Konglomera(kum-çakıl sıkışması) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için ÇED süreci başladı. Abaylı tarafından Selçuk’ta yapılacak Mermer Ocakları Arama ve İşletme Projesi için de geçtiğimiz Mayıs ayında ÇED süreci start almıştı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmirli iş insanı Ruçhan Abaylı tarafından Torbalı’da gerçekleştirilecek Konglomera(kum-çakıl sıkışması) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başladığını duyurdu. İzmir Valiliği’ne sunulan dosyanın kabul edildiği kamuoyuyla paylaşıldı.

AYNI KİŞİYE 4 AYDA 2 ONAY!
Bakanlık ayrıca yine Abaylı tarafından bu kez Selçuk’ta hayata geçirilecek Mermer Ocakları Arama ve İşletme Projesi için ÇED sürecinin start aldığını geçtiğimiz Mayıs ayında duyurmuştu. Böylece 4 aylık dönem içinde Abaylı’nın faaliyete geçireceği 2 proje için ÇED süreci başlamış oldu.

YILLIK KAPASİTE 380 BİN TON!
Torbalı’nın Çamlıca Mahallesi’nde gerçekleştirilecek tesisin 23,21 hektar çalışma alanı ve yılda 380 bin tonluk kapasitesi olacak. Kırma eleme projesinin 850 bin TL’lik bedelle yapılacağı ifade edildi.

DİNAMİTLE PATLATILACAK!
Teknik bilgiler kısmında ise şu ifadeler yer aldı: ‘Ocak alanında üretim yöntemi olarak açık ocak işletmeciliği kullanılacaktır. Üretim sırasında öncelikle malzeme alınması planlanan alan üzerinde bulunan bitkisel toprak örtüsü sıyrılarak, saha içerisinde belirlenecek bitkisel üst toprak depolama alanında depolanacaktır. Toprak örtüsünün sıyrılıp alınmasından sonra, delici iş makinesi ile üretim yapılacak alanda delikler açılacak ve delikler patlayıcı madde ile doldurulacaktır. Patlatma işleminden sonra ocak alanından çıkarılacak kütleler, kamyonlar vasıtasıyla kırma eleme tesisine taşınacaktır. Kırma eleme tesisinde işlendikten sonra mıcır veya mıcır tozu olarak satışa sunulacaktır. Ocak alanında yapılacak üretim basamaklar şeklinde olacaktır. Kademe yükseklikleri ve genişlikleri makinelerince işçilerin emniyetli çalışmalarına olanak sağlayacak şekilde teşkil edilecektir. Alanda yapılacak çalışmalarda basamak yüksekliği 10 metre, genişliği 7 metre, yeni yapılacak kademelerin şev açısı 60-65, genel şev açısı 26-36 olacaktır. Ocağın işletilmesinde kullanılacak patlayıcılar ANFO, dinamit ve gecikmeli kapsüllerdir. Patlatma işlemi, basamak patlatması olarak yapılacaktır. Delme-patlatma işlemi, delici iş makinesi ile deliklerin delinmesi, ANFO’nun hazırlanması, sıkılanması ve patlatılması sırasıyla yapılacaktır. Patlatma işlemi delme, patlayıcı maddenin delinen deliklere şarjı ve ateşleme işlemlerinden oluşmaktadır. Delme işlemi hidrolik kaya delme makinesi ile yapılacaktır. Deliklerdeki kırıntının dışarı atılmasını ve delici ucu soğutulmasını sağlayacak basınçlı hava ise, sabit ve elektrik tahrikli kompresör sayesinde elde edilecektir. Açılacak deliklerin aralığı ve dilim kalınlıkları, delik derinlikleri, elde edilecek malzemenin kulanım amacına uygun olarak belirlenir. Patlatma çalışmalarının yapılabilmesi için gerekli olan patlayıcı madde ruhsatı alınacaktır. Patlatmalar sertifikalı ekipler tarafından ve gerekli emniyet tedbirleri alındıktan sonra jandarma denetiminde yapılacaktır. Üretim çalışmalarında kullanılacak patlayıcı maddeler en yakın patlayıcı madde deposundan günlük olarak temin edilecek; dolayısı ile işletmede depolanmayacaktır. Böylelikle kullanılmayan patlayıcı maddeden kaynaklanacak patlama riski ortadan kaldırılmış olacaktır. Patlayıcı maddelerin ve ateşleyicilerin taşınması ve kullanılması, sadece bu konuda yetkili ve uzman kişiler tarafından yapılacaktır. Bu işler, işçiler için risk oluşturmayacak şekilde organize edilecek ve yürütülecektir’.

YILDA 1 MİLYON 746 BİN 900 TON ÜRETİM YAPILACAK!
Mayıs ayında ÇED süreci başlayan ve Selçuk’ta hayata geçirilecek Mermer Ocakları Arama ve İşletme Projesi’nin de bilgileri şu şekilde: ‘Tesis Belevi Köyü’nde 900 bin TL bedelle yapılacak. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan mermer arama faaliyetlerinden sonra işletme çalışmalarına başlanılacaktır. ÇED izin alanları içerisinde mostralardan(mermerin olma ihtimali tahmin edilen ve yüzeyde gözlenebilen kısımlar) yarma ve sondaj çalışmaları yapılması planlanmaktadır. Sondaj derinlikleri 25 metre ve çapları 4 santimetre olacaktır. Rezerv tespitinden sonra faaliyet alanında 1. Poligon olarak adlandırılan ÇED izin alanında alınacak blok mermer kapasitesinin yılda 223 bin metreküp (602 bin 100 ton) 2 ve 3 numaralı poligon alanlarında yılda 73 bin metreküp (197 bin 100 ton), 4 numaralı poligon alanında yılda 278 bin metreküp (750 bin 600 ton) üretim yapılması planlanmaktadır. Ocak veriminin yüzde 15 olacağı öngörülmektedir. Bu doğrultuda çalışma esnasında oluşması muhtemel pasa malzemesi, 3 ayrı pasa depolama alanlarında depolanacaktır. Mermer ocağında üretim açık işletme yöntemiyle ocak alanında basamak yapılarak gerçekleştirilecektir. Basamak yükseklikleri 12 metre, basamak genişlikleri 15 metre kadardır. Söz konusu genel şev açısı 30, basamak şev açısı 90 olarak planlanmıştır. İlk olarak üretim yapılacak alan üzerinde bulunan bitkisel toprak sıyrılarak alınacaktır. Üretim çalışmalarının mevsim koşullarına da bağlı olarak yılda 12 ay, ayda 28 gün ve günde 8 saat süreyle yapılması planlanmaktadır. Faaliyet kapsamında toplam 15 kişi günde tek vardiya şeklinde çalışacaktır’.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz