MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmirli iş insanları ekonomik büyüme için ne dedi?
Ekonomi
11 Aralık 2017 Pazartesi 14:38

İzmirli iş insanları ekonomik büyüme için ne dedi?

İzmirli iş insanları üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Türkiye, olması gerektiği gibi sanayi ve ihracatla büyüdü." ifadesini kullandı. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yaptığı açıklamada, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi.

Yüzde 11,1'lik büyümede tarım dışındaki tüm sektörlerin güçlü etkisi olduğunu bildiren Yorgancılar, bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 16, turizm gelirlerinin de yüzde 38 arttığına dikkati çekti. Yorgancılar, "Bu veriler büyümeye ilişkin olumlu yansımayı ortaya koyarken, beklentiler doğrultusunda oldukça kuvvetli bir büyüme gerçekleşmiştir. Türkiye, olması gerektiği gibi sanayi ve ihracatla büyüdü." görüşünü ifade etti.

Türkiye'nin ulaşmak istediği büyük hedefler için yüzde 5 ve üzerinde sürdürülebilir büyüme performansına sahip olması gerektiğine dikkati çeken Yorgancılar, ülkenin 2017 yılında yüzde 6-7 büyüyeceğini belirtti.

"ZORUNLU OLMADIKÇA YERLİ ÜRÜN TÜKETİN"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de büyüme rakamlarının kalıcı olması ve işsizliğin azalması için zorunlu haller dışında ithal ürünler yerine yerli ürünlerin tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Yerli ürünlerin tercih edilmesinin, ekonomi ve istihdamın yanı sıra Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşma çabası içinde olan firmalara da katkı sağlayacağını vurgulayan Ünlütürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk ihracatçısı son 1 yıldır her ay yeni bir başarı hikayesi yazıyor. Bu başarının 2018 yılında da devam etmesi için Türkiye'de üretim ve ihracat yapan 67 bin ihracatçı firma ve ihracatçı firmalara ara malı üretimi yapan yüz binlerce firmanın ara malı üretimini artırmak gerekir. 2023 hedeflerine erişebilmek için yapılacak üretimlerin Türk vatandaşlarımız tarafından tüketimde tercih edilmesi gerekiyor. Bu sadece yüz binlerce firma sahibine destek olarak düşünülmemeli. Milyonlarca çalışanın ve ailesinin refahına ve Türkiye'deki sosyal barışa büyük katkı sağlanacağı unutulmamalı."

"VASATA RAZI OLMAMA İRADESİ"
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de büyüme hızının Türkiye'nin vasata razı olmama iradesinin göstergesi olduğunu bildirdi. 

Kestelli, bu sonucun ekonomide yeni bir başarı hikayesi yazma potansiyelinin devam ettiğinin kanıtı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Üzerinde baz etkisi bulunsa da Kredi Garanti Fonu kredileri ve vergi indirimleriyle desteklenmiş olsa da bu rakamlar gelecek için moral vericidir. Ülke olarak bundan sonra yapmamız gereken, reform iradesini canlandırmak, ekonomide katma değer devrimi yaratacak adımlar atmak, büyümenin dengeli dağılımını sağlamak ve bu sayede ülkemizin cazibe merkezi pozisyonuna gelmesini temin etmektir. 2018 şüphesiz en az 2017 kadar zorlu olacak. Bütçe disiplinini bozmadan tarım başta olmak üzere reel kesim desteklerinin sürdürülmesi, istikrar açısından büyük öneme sahip." (AA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Dünya bizi kıskanıyor
 11 Aralık 2017 Pazartesi 21:37
Dünyada ülkelerde kurumsal vergi mükelleflerinin ilk 100 sırasına bakınca banka adı görmek imkansız, hepsi sanayi kuruluşudur.Bankalar orada mevduatı vatandaşından toplar.Bize bakın kaç tane sanayi kuruluşu var kaç tane banka var.Birde faiz lobisi diye şikayet ediyoruz.İhracat tarihi rekor kırdı diye açıklanıyor, ithalattan bahseden yok.Enflasyonun düşeceğini temenni ediyorlar.Tuik sağ olsun 2017 de enflasyon sepetinde gıda maddeleri ve alkolsüz içeceklerin ağırlığını düşürdü bamya pahalı diye sepetin dışına çıkardı yerine elzem ihtiyaç stor perdeyi dahil etti. Yoksa enflasyon kaç çıkardı.Yine Tuik işsizlik rakamı ve büyüme rakamları hesaplama yöntemini değiştirdi.Ancak Bu kadar düşürebildi.İnsanlar banka kredileri ve onların plastik kartları arasında canından bezmiş.İthalat işi ile iştigal edenler işiniz rast gelsin.
 Dolar
 11 Aralık 2017 Pazartesi 21:21
Dünyada 1500 civarında dolar milyarderi var bunlardan bizim ülkemizde 30 kişi var.Aradaki fark dünyadakiler sanayici bizdekiler serbest meslek.
 sabuncu
 11 Aralık 2017 Pazartesi 19:27
Peki neden bizim cebimiz boş
 eKOnoMİK
 11 Aralık 2017 Pazartesi 16:49
Zorunlu olmadıkça yerli malı tüketin denileceğine biz ihracatçı olarak harikalar yaratıyoruz ama devlet ithalatı seviyor.İthalata dayalı büyüme, üretime değil montaja dayalı ihracat, gelir adaletsizliği uçurum, yani vatandaşa kaldıysa boşluk daha da sık kemerini.Tek çare tarım ve hayvancılık, üretime dönük ihracat.Gelir adaletsizliği o zaten başrolde.
 Eşrefpaşalı
 11 Aralık 2017 Pazartesi 15:09
Ekonomi 100 iken 80 olmuş %12 prim ile ancak 90 olmuşuz bu mu iyi?
 Faydasız
 11 Aralık 2017 Pazartesi 15:01
İthalata bağlı büyüme ve vatandaşa faydası yok.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz