MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KESİAD Başkanı Yöndem: Kentsel Dönüşüm için acele etmeliyiz
Ege
23 Haziran 2017 Cuma 11:23

KESİAD Başkanı Yöndem: Kentsel Dönüşüm için acele etmeliyiz

Geçtiğimiz günlerde Karaburun açıklarında 6.3 şiddetinde meydana gelen deprem ve son günlerde Ege Denizi’nde meydana gelen irili ufaklı diğer depremler sonrası bir kez daha gündemimize gelen kentsel dönüşüme dair bir dikkat çekici yorum da KESİAD Başkanı Zeki Yöndem’den geldi.

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın yeterli ve doğru şekilde uygulanmadığına vurgu yapan Kemalpaşa Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Zeki Yöndem, Karaburun açıklarında meydana gelen 6,2 şiddetindeki depremi değerlendirdi ve yetkilileri bir an önce Kentsel Dönüşüm Yasası'nı harfiyen uygulamaya çağırdı. Başta İzmir olmak üzere pek çok ilde hissedilen 6,3 şiddetindeki depremin ardından halkın panik halinde sokaklara dökülmesi, Türkiye'yi bir kez daha deprem gerçeği ile karşı karşıya bıraktığını belirten Yöndem, “Türkiye'nin pek çok şehrinde suiistimal edilen ve hiçbir zaman mahalle veya ilçe bazında uygulamaya konulamayan yasa, binaların bir takım vergi ve harçlardan muaf tutulması avantajı sağlaması nedeniyle maalesef 'kentsel yenileme'den öteye geçemedi” diye konuştu.

İzmir'in pek çok bölgesinde yık, yenisini yap taktiği ile inşa edilen yeni binalar büyük ölçekte bir değişimi beraberinde getiremezken, deprem kuşağındaki kentte lazım gelen sağlıklı yapılaşmanın çok gerisinde kalındığına vurgu yapan KESİAD Başkanı Yöndem, bugün şehrin pek çok noktasını işgal eden ve 1970'li yıllarda inşa edilen apartmanların ekonomik ömrünü tamamladığını, kentin, yıkım etkisi yaratabilecek şiddetli bir depremden önce mutlaka yenilemeye tabi tutulması gerektiğini belirtti.

Kentsel Dönüşüm Yasası harfiyen uygulanmalı

Ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı İzmir’in, sağlıksız binaların hakim olduğu konut stoku ile alarm verdiğini, Van Depremi'nin ardından yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası aradan geçen onca zamana rağmen bir türlü verimli bir şekilde kullanılamadığını söyleyen Yöndem, “Kentin eski yapılaşma alanları, 70'li yıllarda apartman kültürü ile tanışan İzmir'de bitişik nizam yapılarla boğuldu. Kentin birçok noktasında eski mahallelerdeki tarihi yapılar birkaç yılda dozerlerle yıkılıp yerine bitişik nizam 5'er katlı yapılar inşa edildi. Bugün gerek İzmir'de gerekse deprem kuşağındaki Türkiye'de deprem ile insan arasına sokabileceğimiz tek olgu Kentsel Dönüşüm Yasası, lakin bu yasa birtakım suiistimalleri de beraberinde getirdi. Ve bugün olması gerektiği gibi kullanılmaktan çok öte” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birtakım çalışmaları Uzundere, Kadifekale gibi alanlarda yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Yöndem, “Yarın Aktepe, Emrez, Ballıkuyu ve Ege Mahallesi gibi alanlarda yerinde dönüşüm ile çağımıza ayak uyduracak sosyal donatı alanları ile İzmir'de kentsel dönüşümün öncü mahalleleri olarak öne çıkacak. Fakat kenti yıkacak şiddetteki bir depremin zamanı ve yerini günümüz teknolojileri ile önceden belirlemek mümkün değil. İşte bu yüzden kentte, belediyeler ve yatırımcı arasında acilen bir iş bölümü yapılıp şehrimizi sağlıklı ve modem yapılarla donatmak zorundayız. Yüzlerce yıllık tarihinde büyük depremler ve yıkımlar ile pek çok uygarlığın tarihe gömüldüğü Anadolu'da tabiat ananın yarın ne gibi sürprizlerle karşımıza çıkacağını bugünden kestirmek imkansız. Bugün bizim acilen yapacağımız iş, öncelikle Buca, Karabağlar, Bornova ve Karşıyaka gibi ilçelerden başlayarak kentsel dönüşümü harfiyen uygulamak olmalı. Olası bir büyük deprem öncesi gelin biz gardımızı alalım” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 23 Haziran 2017 Cuma 12:19
İzmir' in yüzde 70' i yıkılmalı , doğru düzgün planlama ile yeniden yapılmalıdır. Şu an şehir berbat durumda. Bu hızla ve vizyon ile berbat kalmaya da devam edecek gibi duruyor. Millet şehrin içinden geçen dereleri kullanır , bizde de lağım kokuyor , çöp içinde. Yol yapılıyor 2 gidiş 2 geliş. 4x4 yol yapmak yasak mı ? Şehrin üstünde resmen ölü toprağı var gibi ! Sözde Türkiye 'nin 3.büyük şehriyiz ama şehrin büyükşehir ile alakası yok. Dünyanın büyük şehirlerine bakınca biz resmen büyük , çarpık bir kasaba olarak kalıyoruz. Şehir dökülüyor , izban gibi yanlış bir proje yapılıyor , hadi yapıldı istasyonlar niye dökülüyor ? İstasyonun başka başka renklerde. Duvarlar leş gibi kır içinde. Bu şehir resmen sahipsiz. Ne bakanlık ne de belediyelerin umru değil.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz