MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karaburun için kritik tarih: O RES halkın kantarına çıkıyor
Güncel
1 Temmuz 2015 Çarşamba 09:38

Karaburun için kritik tarih: O RES halkın kantarına çıkıyor

Açılan davalar ve mahkeme süreçleri nedeniyle 15 milyon TL zararı olduğunu belirterek faturayı Karaburun’da köylülere kesen Lodos Elektrik RES projesi için halkın karşısına çıkacak. Şirketin ÇED toplantısını yapacağı tarih belli olurken Mordoğan’da Ayen Enerji tarafından yapılması planlanan projenin ise kapasitesi arttırıldı.
Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ -   Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri ile gündemden düşmeyen Yarımada Bölgesi’nde vatandaşın açtığı davalar devam ediyor.  Köylülerin yoğun olarak tepki gösterdiği Karaburun’da mahkeme kararları nedeniyle projeleri hayata geçiremediği için 15 milyon TL zararı olduğunu ifade ederek parayı köylülerden isteyen Lodos Elektrik yeni projesi için halkın karşısına çıkacak. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliği gereği projeyi anlatması gereken şirket zararı karşılamasını istediği halkın karşısına çıkacak. Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş’nin Karaburun Rüzgar Santrali Projesi’nin ÇED toplantısı 14 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Yer bildiriminin daha sonra ilan edileceği projede çevrecilerin toplantıya katılarak protesto etmesi bekleniyor.

Öte yandan Mordoğan’da da yeni bir RES projesinin onayı geldi. Ayen Enerji tarafından yapılması planlanan Mordoğan Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasitesinin arttırılmasına karar verildi. Buna göre santrale ilave 5 adet türbin yapılacak. Konuyla ilgili sürecin tamamlandığı projede bakanlık, “ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmiştir denildi.
 
PROJEYİ KİM YAPACAK?
Yönetim Kurulu Başkanlığını Mehmet Aydıner, Başkan Yardımcılığını ise Turgut Aydıner’in yaptığı Ayen Enerji’nin yıllık 500 milyon TL’yi aşan ciro yapan kapasitesi bulunuyor.  Ankara merkezli olan şirket 1998 yılından bu yana faaliyette bulunan Çamlıca HES Projesi’nin de sahibi olarak çalışmalarını sürdürüyor.  Türkiye’nin birçok yerinde doğa dernekleri ve çevrecilerin tepkisine neden olan HES projelerini hayata geçiren şirketin Ankara Ostim’de doğalgaz çevrim santrali de yer alıyor. Türkiye’nin birçok yerinde inşaat, turizm ve yap işlet modeli ile yapılan yatırımları bulunan şirketin Arap ülkelerinde de yatırımları bulunuyor. 
 
 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hüsnü Dilli
 1 Temmuz 2015 Çarşamba 12:37
Evet, bunun adı temiz enerji değil talan ve işgal. Doğayı ve insanı yok sayan bu zihniyet, insanları RES düşmanı olmaya itiyor. Karaburun Kent Konseyi'nin de dediği gibi : Ne kadar, Nereye, Nasıl ve Ne Pahasına? Yaşasın Dayanışma.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz